Kaj je Cardano?

Cardano je decentralizirana pametna pogodbena platforma, ki bi jo vodile strokovno pregledane akademske raziskave in bi lahko izvajala tako finančne kot tudi decentralizirane aplikacije. Podjetje Cardano, ki ga je ustanovil nekdanji soustanovitelj podjetja Ethereum, želi izboljšati sistem Ethereum s ponudbo poceni, varnih in razširljivih transakcij. Za izboljšanje varnosti pametnih pogodb Cardano uporablja programski jezik Haskell kar je dokazano lažje revidirati in formalno preveriti. Poleg tega Cardano odkrito obravnava potrebo po regulativnem nadzoru, hkrati pa ohranja zasebnost in zaščito potrošnikov z inovativno programsko arhitekturo.

Kaj je žeton ADA in njegova uporaba?

ADA je izvorna Cardanova kriptovaluta. Začeli so ga 1. januarja 2018 s prvotno ponudbo kovancev kot uporabnim žetonom in bodo imeli skupno 45 milijard ponudb. Trenutno je 8. najbolj priljubljena kriptovaluta glede na tržno kapitalizacijo CoinGecko.

Po odprtju javnega testnega omrežja Shelley 9. junija 2020 lahko vsak operater vzpostavi skupino vložkov Cardano v pričakovanju, da bodo vložki in prenos v glavni mreži objavljeni poleti 2020..

Sčasoma bo ADA omogočil uporabnikom, da pošiljajo vrednost med obema stranema, plačujejo blago ali storitve, položijo sredstva na borzi ali vložijo prijavo. ADA se bo uporabljal tudi za napajanje transakcij v omrežju Cardano.

Preberite več o ADA z našim video-Cardano (kovanec ADA) na kratko.

Ustanovitelj: Charles Hoskinson

Charles Hoskinson je soustanovitelj Ethereuma in ustanovitelj Ethereum Classic, z bogatimi izkušnjami pri delu s pametnimi pogodbami in programskim jezikom Haskell. On je odkrit kritik Ethereuma in se z ekipo Ethereum razšla leta 2016. To je bilo verjetno posledica ideoloških razlik, ki so izhajale iz odziva ekipe na DAO kramp leta 2016. Hoskinson je zdaj izvršni direktor podjetja Vhodni izhod Hong Kong (IOHK), in namenili so veliko ekipo strokovnih inženirjev in raziskovalcev, da bi Cardano zgradili od začetka.

Cardano – razvoj protokola blockchain

YouTube plakat

Cardano želi postati tretja generacija verig blokov in premagati težave s prejšnjimi generacijami verig blokov, in sicer pomanjkanje razširljivosti, interoperabilnosti in trajnosti. Cardano želi razviti svojo platformo na teh dveh vodilnih načelih:

 • Medsebojni pregled: vsaka znanost, ki usmerja rešitve teh vprašanj, gre skozi medsebojni pregled.
 • Koda visokih zagotovil: Cardano želi v razvoj svojega projekta vključiti enako raven znanstvene strogosti za kritične sisteme, kot je vesoljska industrija.

Platforma Cardano ima naslednje ključne lastnosti:

 • Cardano bo vgrajen v kodo Haskell. Haskell uporablja matematični pristop, ki ima za posledico veliko bolj varen in zanesljiv protokol.
 • Uradno preverjen konsenz o dokazu vložka Ouroboros. To je prvi dokazljivo varen blockchain protokol, ki ga je razvila skupina IOHK in je bila medsebojno pregledana. Ima prednosti pred tradicionalnimi verigami dokazov o delu (npr. Kot jih uporablja Bitcoin), saj zahteva manj računalniških virov (rudarjenja ne bo), zato je cenejši za uporabo, hkrati pa enako varen kot bolj priljubljen algoritem Dokaz o delu. Na voljo je tudi nov mehanizem nagrajevanja za preprečevanje napadov, kot sta zadrževanje blokov in sebično kopanje.
 • Rekurzivna arhitektura InterNetwork (RINA): Cardano si prizadeva za izgradnjo RINE, da bi zmanjšal pasovno širino, potrebno za sporočanje in razširjanje podatkov. Ideja je, da ima RINA manj protokolov, vendar lahko deluje hitreje, a kljub temu zagotavlja preglednost, zasebnost in razširljivost.
 • Protokol je namenjen zaščiti pravic uporabnikov do zasebnosti ob upoštevanju potreb regulatorjev. S tem je Cardano prvi protokol, ki te zahteve uravnoteži na niansiran in učinkovit način, s čimer uvaja nov pristop za kriptovalute.
 • Tudi Cardano bo popolnoma odprtokoden in brez patentov.

Cardanova platforma je zgrajena v dveh slojih – poravnalni sloj in računski sloj. To daje sistemu prilagodljivost med vzdrževanjem in omogoča nadgradnje z mehkimi vilicami.

Po zaključku poravnalne plasti, ki bo izvajala ADA, bo zgrajen ločen računalniški sloj za obdelavo pametnih pogodb. Cardano bo poganjal tudi decentralizirane aplikacije ali storitve dapps, ki jih ne nadzoruje nobena stranka, temveč delujejo na verigi blokov.

Prednosti in slabosti Cardano?

Prednosti Cardano

Mnogi uporabniki pametnih pogodb verjamejo, da je Cardano ključ do dolgoročnega varnega razvoja. To zaradi številnih vdorov in ranljivosti v platformah, kot je Ethereum. Ustanovitelj podjetja Cardano Charles Hoskinson je Ethereum kritiziral kot “hitri izdelek” z ranljivostmi, ki so privedle do znanih vdorov, kot je DAO. To bi lahko obravnavali kot simptom napak v programskem jeziku Ethereuma, Solidity. Cardano to izboljša, saj omogoča razvoj z uporabo Haskella, ki ga je mogoče formalno preveriti.

Cardanoova uporaba modela dokazovanja vložka že sama po sebi prinaša veliko prednosti, kot je manjša dovzetnost za motnje, ker bodo vozlišča odgovorna za prepustnost in s tem odpravljena potreba po dodatnih strojih. Po drugi strani se bo porabilo manj energije, kar je boljše za okolje.

Nagrade se podelijo na podlagi števila zadržanih žetonov in ne na podlagi vložene računske moči, kar je pravičneje.

Dvoslojni sistem platforme omogoča, da je vsaka plast odgovorna za celoten nabor nalog. To pomeni več možnosti za interoperabilnost z različnimi platformami za kriptovalute in je zato bolj prilagodljiv v primerjavi z Ethereumom.

Slabosti Cardano

Kritiki Cardano so opozorili na počasen razvoj in preveč idealne cilje projekta. To je za Cardano lahko tvegano, ker bi ga lahko prehiteli bolj agresivni konkurenti ali pa se lahko regulativno okolje medtem spremeni.

Številne funkcije, ki jih je obljubila ekipa Cardano, še vedno niso na voljo. Veliko tega, kar se govori o tem, kako bi delovala njegova kriptovaluta ADA, je še vedno teoretičnih.

Kaj je denarnica Daedalus?

Za shranjevanje in uporabo ADA morate namestiti Cardano’s Daedalus denarnico. Z denarnico lahko pošiljate in prejemate ADA ter si ogledujete zgodovino transakcij.

Denarnica Daedalus bo ponujala tudi naslednje funkcije:

 • Neomejeno računovodstvo – upravljajte poljubno število denarnic z Cardanovo inovativno hierarhično deterministično implementacijo denarnice. Tako boste imeli večji nadzor nad organizacijo svojih sredstev. Ima tudi zmogljive varnostne funkcije, s katerimi lahko kadar koli izterjate sredstva.
 • Napredna varnost – Cardano ne bo držal vaših ključev. Za zagotavljanje varnosti pred napadi uporabljajo najnaprednejšo kriptografijo na svetu in ponujajo gesla za porabo in semena za vse vaše račune.
 • Izvoz v papirna potrdila – Denarnice lahko izvozite v papirna potrdila, ki uporabnikom omogočajo, da sredstva dajo v hladilnik.
 • Zgrajen s spletnimi tehnologijami – Daedalus je zgrajen na vrhu Electron-a, bojno dokazane odprtokodne razvojne platforme za izdelavo namiznih aplikacij na več platformah z uporabo Javascripta, HTML-ja in CSS-ja..

Denarnica Daedalus je še v pripravi, funkcije, ki naj bi kmalu prišle, vključujejo:

 • Podpora za Bitcoin in Ethereum Classic.
 • Funkcije vložka, ki imetnikom ADA omogočajo, da si prislužijo več žetonov ADA.
 • Mobilna denarnica za iOS in Android.

Viri:

Spletna stran https://cardanofoundation.org/

Spletno mesto IOHK https://iohk.io/

Bela knjiga Ouroboros https://iohk.io/research/papers/#9BKRHCSI

Spletni dnevnik https://cardanofoundation.org/blog/

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me