Pregled leta 2020: povzetek kriptovalut, Bitcoinov in Ethereuma!

Leto 2020 je bilo noro za vse in prav tako za kriptovalute. Bitcoin je bil pred kratkim deležen vse medijske pozornosti, potem ko je prvič po letu 2017 dosegel nove vrhunce vseh časov. Zato bomo v letu 2020 opravili pregled in povzetek najpomembnejših novic o kriptovalutah, Bitcoinu in Ethereumu.!

Bitcoin razbije stari ATH!

Vsi smo hrepeneli po tem in zdaj se je končno tudi zgodilo. Po prvem odporu okrog vrha prejšnjega leta 2017 je Bitcoin končno našel dovolj moči, da je vzpostavil nove rekordne vrednosti nad 26.000 USD!!!

Prvič po treh letih imajo vsi imetniki dolarjev BTC zdaj dobiček, pri čemer se hitro pojavljajo novi milijonarji. Poleg tega, če bi si morali ogledati najuspešnejša sredstva v zadnjih 10 letih, bi to takoj opazili, saj je Bitcoin 8-krat od desetih premočil katero koli drugo premoženje z osupljivo kumulativno donosnostjo v velikosti milijonov!

To ni presenečenje za vse kripto navdušence, ki so se kopičili že nekaj mesecev, medtem ko so bile cene pod 10.000 USD in so zdaj pripravljeni za vožnjo z vlakom proti novemu neraziskanemu ozemlju!

Toda pri vsakem hype obstajajo tudi pasti! Tukaj je ENO, česar se morate izogibati v kripto.

YouTube plakat NE delajte tega v kripto

Javno prodana podjetja in institucionalni vlagatelji še naprej povečujejo svojo izpostavljenost kriptovalutam

Leto 2020 lahko štejemo za leto, ko so institucionalni vlagatelji naredili še en korak naprej v javni potrditvi zanimanja za kripto. Čeprav njihove naložbe v kriptovalute običajno še vedno znašajo majhen odstotek njihovih portfeljev, je to jasen signal, da vlagatelji Bitcoin štejejo za rezervno valuto za varovanje pred tradicionalnim fiat denarjem in kot nedvomno priložnost za diverzifikacijo njihove celotne izpostavljenosti. Ti finančni velikani so pametni vlagatelji, zato jih je vsekakor treba opazovati.

Bitcoin zakladnice, za celoten seznam obiščite https://bitcointreasuries.org/index.htmlBitcoin zakladnice, obiščite https://bitcointreasuries.org/index.html za celoten seznam

V tem trenutku Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) določa hitrost na lestvici sprejemanja Bitcoinov z osupljivimi 2,60% celotne obstoječe ponudbe Bitcoinov.

Kljub temu je družba, ki je bila v zadnjih mesecih najbolj obveščena o svojem načrtu kopičenja kripto, zagotovo Microstrategy. Njegov izvršni direktor Michael Saylor je že večkrat tvitnil novice, ki vlagatelje posodabljajo. Z več kot 400 milijoni ameriških dolarjev, kupljenih samo lansko poletje, ima podjetje zdaj v svojem portfelju več kot 40000 bitcoinov.

Kriptotu se ne odpirajo samo javni vlagatelji. Paypal je pred kratkim v svoji aplikaciji predstavil kripto plačila. Uporabniki lahko zdaj takoj pretvorijo svoja osnovna sredstva za nakup in prodajo predmetov s kriptovalutami. Čeprav dejansko ne dajejo lastništva osnovnih kovancev (lahko jih uporabljate samo znotraj Paypala) in jih ni mogoče prenesti v druge denarnice, smo prepričani, da je to še vedno začetna faza sprejemanja kripto s tradicionalnimi finančnimi platformami..

Oglejte si celotno poročilo o tem v 17. izdaji našega glasila, ko so bile objavljene novice o velikih nakupih BTC v dolarjih!

Ethereum 2.0 ETH2 je končno lansirand

Dolgo čakanje je bilo nagrajeno in Ethereum 2 (v svoji fazi 0) je zdaj resničnost!

1. decembra 2020 in, kot je bilo načrtovano, je bil mainnet uspešno zagnan s prvim poskusom. Sprva je bilo zaskrbljenost, da zahtevanega praga za samodejno sprožitev izstrelitve ni bilo mogoče doseči do roka. Vendar je znesek Ethereuma, vložen v depozitni pogodbi, nenadoma narasel v zadnjih dneh pred iztekom roka, kar potrjuje, da je bil hrup okoli uvedbe resničen in da je bilo dovolj podpornikov, ki so pripravljeni zaklepati svoje žetone za mesece (ali morda celo leta)!

Ena ključnih funkcij Ethereuma 2.0 je znana kot “Sharding”. Omogočil bo sočasno obdelavo transakcij, kar bo bistveno izboljšalo trenutno hitrost omrežja, kar je v zadnjem času ustvarilo ne malo težav za uporabnike.

Oglejte si naš članek o tem, kaj je Ethereum 2.0 in kaj lahko pričakujemo. Imamo tudi video o 5 stvareh, ki jih morate vedeti o Ethereum 2.0.

YouTube plakat 5 stvari, ki jih morate vedeti o Ethereumu 2.0.

Vse so decentralizirane finance!

Leto 2020 je nedvomno leto decentraliziranih financ (DeFi). In čeprav so ga resni navdušenci nad kriptovalutami že dobro poznali, je bilo leta 2020 njegovo sprejetje le v glavnem toku. Ne bi bilo veliko narobe, če bi se letos vse v kripto širilo okoli decentraliziranih financ!

Skupna vrednost zaklenjena v Defi 2020 defipulse.comSkupna vrednost, zaklenjena v Defi 2020 (Vir: defipulse.com)

Kaj je DeFi?

V bistvu bi ga lahko opredelili kot eksperimentalno obliko financiranja, pri čemer naj bi bila ključna točka odsotnost kakršne koli oblike posrednikov. To pomeni, da so banke, posredniki in drugi srednji moški odrezani, ker jih blockchain ne potrebuje za delo. Vsemu vladajo pametne pogodbe, zato je vse decentralizirano. Vsi projekti še niso stoodstotno decentralizirani, a pot do tega je že utrjena.

DeFi ima vse vrste platform: posojanje, izposojanje, kritje, napovedni trgi, trgovanje, sintetika itd..

Ker so potrebne pametne pogodbe, je na večini protokolov zgrajena veriga Ethereum. Kljub svojim slabostim (razširljivost) je še naprej stabilna osrednja točka “gibanja” DeFi. Druge verige hitro rastejo za njim, zlasti Binance Smart Chain (BSC), druge pa poskušajo povečati njihovo sprejetje, kot so Polkadot (z uporabo parahajnov), Ontologija in še več. Tudi platforme z več verigami, kot je Ramp, so vroče: povezovanje različnih verig je še en korak naprej v pomoč pri rasti decentraliziranega financiranja.

Oglejte si naš seznam člankov o decentraliziranih financah in Seznam predvajanja YouTube DeFi.

(Donosno) kmetovanje je postalo povsem zakonit poklic

Ni veliko, vendar je pošteno delo

Znotraj Defija je bilo zagotovo Yield Farming vsem na ustih.

Med tako imenovano sezono Defi lansko poletje so najbolj pogumni uporabniki dobivali neverjetne letne odstotke donosa (APY).

Vse se je začelo julija 2020, ko sta bila glavna akterja Compound Finance in Yearn Finance (zaradi česar je Andre Cronje še bolj znan), ko so se odločili, da bodo svoje upravljalne žetone $ COMP in $ YFI razdelili uporabnikom svojih platform. Žetoni upravljanja, ki naj bi bili brez vrednosti, so začeli dobivati ​​vedno večjo vrednost, ki predstavlja “moč” osnovnega projekta. Višja kot je njihova vrednost, večji bi lahko bili uporabniki APY-jev. Pojavile so se nove strategije, kjer bi “kmetje” večkrat dobavili in zadolžili svoje donose. To je možno vsakič uporabiti sposojeno sredstvo kot novo zavarovanje za naslednje posojilo. Takrat je bila “manija” donosnega kmetovanja že v rokah in vsak prihajajoči projekt bi ponudil možnost gojenja njihovih lastniških žetonov.

Kot običajno pa z visokimi nagradami pride do velikega tveganja. Glavni kmetje, s katerimi se morajo soočiti, so izkoriščanje platform in nenehna izguba, ki lahko zelo pogosto povzroči trajne izgube! Oglejte si naš video o tem, kaj je trajna izguba in kako se ji izogniti.

YouTube plakat

Imenovanje nekoga kripto »izrojenec« ni več žalitev

Z naraščanjem pridelka in DeFi se je pojavila tudi nova posebnost. Ljudem uspe najti projekte tik pred ali kmalu zatem, ko so uvrščeni na Uniswap, in vanj vržejo vse, kar imajo. Okrajšava za “degenerirane igralce iger na srečo”, ti ljudje, ki se “zanesejo” v projekte (ne da bi preveč razmišljali, kaj to sploh je ali kaj počnejo), poskušajo ujeti začetni val in nabrati čim več teh žetonov, preden to storijo drugi, nato pa prodati, ko projekt postane širše znan in se povpraševanje poveča. 

Čeprav je to zelo tvegano, ne le z vidika donosnosti naložbe, obstaja tudi nevarnost, da vas “potegne preproga”. Tako kot pri vseh igrah na srečo nekateri tudi veliko zmagajo, drugi pa tudi izgubijo.

“Rug vleče” škoduje našim denarnicam in našemu apetitu za DeFi

Kar leta 2020 gre za Defi, je bilo tudi leto “Rug Pulls”.

V zadnjih mesecih smo bili priča nešteto epizod ukradenih sredstev in zdi se, da se trend ne bo kmalu ustavil. Hekerji se razvijajo s pametnimi pogodbami in so vsakič bolj izpopolnjeni.

Posojila Flash so bila do zdaj najljubši način izkoriščanja. V bistvu je hitro posojilo samo po sebi nekaj, kar ni “zlonamerno”. To pomeni, da bi lahko vsak uporabnik teoretično najel posojilo (brez kakršnega koli zavarovanja). Edini pogoj je, da ga vrnete v isti transakciji. Toda pred tem zadnjim korakom lahko uporabnik z izposojenimi sredstvi naredi, kar mu je ljubše. Na primer, poskusite s tem zaslužiti! V tem primeru bi na koncu zaslužil s tem posojilom! Čarovnija? Ne, samo Ethereum (in pametne pogodbe!).

Ta mehanizem je mogoč, ker blockchain sam nima niti “časa”, da bi ugotovil, kaj se dogaja. Če posojilo ni pravočasno vrnjeno, se transakcija preprosto zavrne.

Vse to je seveda lažje reči kot narediti in ni nekaj, česar lahko dosežemo samo nikomur: na tak način se izvajajo najsodobnejše arbitraže. Na žalost je to tudi način, kako so se izpopolnjeni hekerji okoriščali z ranljivostmi nekaterih platform platforme Defi.

Primeri napadov z bliskovnimi posojili so tisti na račun bZx (trikrat za približno 9 milijonov USD), Value Defi (7,4 milijona USD), Harvest Finance (24 milijonov USD), Akro (2 milijona USD) in Origin Protocol (7 milijonov USD) ) in številni drugi manj znani projekti.

DEX – novi izzivalec v mestu

Letos je bilo veliko drame med centraliziranimi borzami (CEX), vendar jih je srečal tudi resen izzivalec, decentralizirana borza (DEX). Decentralizirane borze so obljubile lastniško skrbništvo nad sredstvi (tj. Manjše tveganje za vdore) in odprle povsem nov svet “potapljanja s kripto dumpsterji”.

Mesečni zvezki Dex projekta duneanalytics.comMesečni zvezki Dex po projektu (Vir: duneanalytics.com)

Ker je Defi leta 2020 eksponentno naraščal, je tudi uporaba DEX-ov rasla. Decentralizirane borze, kot sta Uniswap in Sushiswap, se večinoma zanašajo na sistem AMM (Automatic Market Making), ki trgovcem zagotavlja potrebno likvidnost za delovanje. Sredstva so združena, algoritem pa je odgovoren za nadzor cenovne krivulje.

Na žalost ta sistem ni brezhiben in težave, kot je velik zdrs, so v večini primerov še vedno resnične. Ključna razlika pri centraliziranih borzah je neobstoj knjig naročil. To je predvsem zato, ker Ethereum v resnici nima potrebnih zmogljivosti za to. Obstajajo platforme, ki dovoljujejo omejena naročila (na primer 1Inch Exchange), vendar je treba še veliko dela. To je razlog, zakaj vidimo, da se izmenjave gradijo tudi na drugih verigah, kot je Project Serum. Ta DEX ponuja izkušnjo CEX-simil na verigi blokov Solana (ki lahko obdela veliko več transakcij na sekundo kot Ethereum).

NFT: prenašanje umetniškega zbiranja v digitalno dobo 

NFT-ji za rudarjenjeNFT-ji za rudarjenje

Nefungivni žetoni (NFT) so še en kripto segment, ki je bil v letu 2020 vse bolj uveljavljen in mnogi verjamejo, da bo leta 2021 zaznamovala njegova eksplozija. Prvič so postali priljubljeni leta 2017 s CryptoKitties, zdaj pa se zdi, da je trg bolj zrel, da jih preprosto ne šteje za “meme”.

Nefungibilni žetoni so edinstveni nezamenljivi žetoni (običajno v skladu s standardom ECR-721) in imajo lahko različne namene, razen le zbirateljske predmete. Uporabljajo se lahko v igrah (pomislite na multiverzum Enjin); igralci lahko zgradijo ali samo izboljšajo svoje NFT-je, da postanejo bolj dragoceni in jih izmenjujejo z drugimi igralci iger. Umetnost lahko in uvajajo v kripto ekosistem. Umetniki lahko ustvarijo svoje digitalne umetniške izdelke in jih prodajajo v verigi blokov na razpoložljivih trgih. Najbolj znani sta Rarible in Opensea, kjer uporabniki zamenjajo NFT-je na podoben način kot izmenjava standardnih žetonov ERC-20. Nekateri najdražji NFT-ji so bili na dražbah za več sto tisoč dolarjev.

Prav tako so tesno povezani s konceptom “tokenizacije”. Vse v resničnem svetu lahko teoretično označimo v NFT in prenesemo na verigo blokov. Pomislite na nepremičnine. Lahko svojo hišo digitalizirate in z njo zaprosite za posojilo glede na njeno vrednost, lahko pa prodate / posodite svoj kos zemljišča in ga upravljate z varščino, ki jo daje blockchain!

Ali regulatorji prihajajo po kripto?

Medtem ko se sprejemanje kriptov po vsem svetu povečuje, regulatorji iz katere koli države počasi, a vztrajno usmerjajo svoje zanimanje za kripto. Spremljati želijo, kako se stvari razvijajo, in se odločiti, kako se zadeve lotiti. Ni presenetljivo, da se institucije trudijo samo zato, da bi se odločile, ali je bilo kripto zaslužek obdavčeno in kako to storiti. Večina držav še vedno nima jasne zakonodaje o tem in kriptosvojitelji se pogosto sprašujejo, kaj bi morali storiti, da bi se izognili prihodnjim težavam.

Leta 2020 smo videli veliko zakonodajnih predlogov, katerih namen je zapolniti vrzeli v predpisih, ki bi sicer institucije dale preveč zadaj pri tej temi. Nekaj, česar si ne morejo privoščiti.

Šele ob upoštevanju prve polovice decembra smo videli Zakon o stabilnem povezovanju in uveljavljanju licenc za banke (stabilno) in brali govorice o FinCEN (mreža za izvrševanje finančnih zločinov) predlagano zahteve glede uporabe denarnic, ki jih gostijo sami (na primer Metamask). Čeprav je vsekakor res, da majhna manjšina kripto uporabnikov izkorišča (delno) anonimnost, ki jo daje blockchain, velika večina nima kaj skrivati ​​in je zaskrbljena, da bo njihova zasebnost izpostavljena, če bodo vsi predpisi našli dokončno odobritev. Novembra je Hong Kong predlagal stroge predpise proti borzam kriptovalut in celo kdo lahko z njimi trguje.

Medtem smo bili priča primerom kripto podjetij, ki iščejo regulacijo in skladnost z zakonodajo. Septembra je Kraken dobil dovoljenje, da postane “prva regulirana ameriška banka, ki zagotavlja celovite storitve sprejemanja depozitov, skrbništva in fiduciarne storitve za digitalna sredstva”. Pred nekaj dnevi je Coinbase uradno potrdil, da so dokončali zahtevo za prvo ponudbo (IPO), ki je zdaj v postopku pregleda SEC (ZDA za vrednostne papirje in borzo)..

Dirka digitalnih valut se segreje

Digitalne valute so še vedno na vrhu seznama opravil v mnogih državah, ko govorijo o kripto in novih plačilnih tehnologijah.

Digitalna valuta, ki jo neposredno izda država, se razlikuje od sedanjih elektronskih različic fiat denarja in bi imela prednost, če bi centralne banke s končnimi uporabniki povezala bolj racionalizirano kot zdaj. Operacije bi bile hitrejše in cenejše. V Evropi bi na primer vse vodila centralna banka sama. Christine Lagarde, predsednica Evropske centralne banke, se dejavno zavzema za digitalni evro, kot je bilo večkrat prikazano, delo pa nadaljuje.

Čeprav še vedno ni jasno, kako bosta strukturirani blockchain in knjiga, je pomembno, da zasebnost ostane v središču spora, mnogi verjamejo.

Na Kitajskem je DCEP (Digital Curnost Elektronski Payment, DC / EP), je izdal svojo državno banko Ljudska banka Kitajske (PBoC) je že v fazi testiranja in navadni državljani, izbrani za testiranje, so že lahko uporabljali to v določenih trgovinah in spletnih prodajalcih. Pojasnimo vse, kar morate vedeti o DCEP.

Institucije niso edine osebe, ki se ukvarjajo z digitalnimi valutami. $ DIEM, nedavno prepakirani decentralizirani stabilcoin, ki ga poganja blok veriga Libra, bi se po letih mučenega življenja moral začeti januarja!

Zaključek

Leto 2020 je bilo za kriptovalute bogato. Vendar sama tehnologija napreduje in izziva način, kako vidimo tradicionalne finance (npr. DeFi) in kako sploh gledamo na valuto, ki jo uporabljamo vsak dan.

Vsekakor je najbolj vznemirljivo, da cene Bitcoinov in Ethereuma dosežejo najvišje vrednosti. Vsekakor ljudje potrjujejo v svojih prepričanjih, da je zima končno konec in biki so pripravljeni na izhod.

Z vsem tem razvojem in pozitivnimi cenovnimi ukrepi mislimo, da se lahko stvari le izboljšajo. Vsekakor smo navdušeni nad tem, kaj bo prineslo leto 2021!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me