Vodnik 0x ($ ZRX): Prihodnost borz kriptovalut?

0x ($ ZRX) je odprt protokol za razvijalce za izgradnjo lastnih decentraliziranih borz kriptovalut na blok-verigi Ethereum. 0x je nastal kot odgovor na težave, ki so značilne za centralizirane borze (CEX) in decentralizirane borze (DEX). Za CEX je bilo zaradi kršitev varnosti na teh platformah že izgubljenih približno 1,1 milijarde USD. Tako so navdušenci nad kriptovalutami previdni zaradi strahu pred izgubo sredstev. Odgovor na to naj bi bile decentralizirane borze, vendar imajo tudi vprašanja večjega trenja in naraščajočih transakcijskih stroškov. V tem priročniku bomo raziskali, kaj 0x že ponuja na današnjem trgu, in si ogledali njihovo nedavno izdano različico 3 protokola.

Ozadje

0x je zamisel njegovega tehničnega direktorja Amirja Bandealija in njegovega izvršnega direktorja Willa Warrena. Drugi ključni posamezniki, ki stojijo za projektom, vključujejo njihove blockchain inženirje, oblikovalce izdelkov, raziskovalce in poslovne stratege. Imajo tudi močan seznam svetovalcev, vključno s Fredom Ehrsamom, soustanoviteljem Coinbase, in Davidom Sacksom, nekdanjim izvršnim direktorjem PayPala.

Kaj je 0x?

0x je protokol, zgrajen na verigi blokov Ethereum za ustvarjanje in poganjanje decentraliziranih borz. Njen cilj je povezati se z drugimi sistemi za napajanje vrhunskih decentraliziranih aplikacij (dapps).

Namen protokola je spodbuditi pretok sredstev po finančnem sektorju z odpravo tretjih oseb, ki so postopek zapletale in stale drago. Prisotnost pametnih pogodb je tudi tretjim osebam pomagala potisniti v pozabo.

Pojav DEX-ov naj bi zaščitil sredstva uporabnikov in preprečil vladno cenzuro. Te izmenjave dajejo varnost uporabniških sredstev na same uporabnike, namesto da zaupajo centraliziranim platformam, ki so nagnjene k vdoru.

Zaradi težav z razširljivostjo verige blokov Bitcoin in pomanjkanja prilagodljivosti pametnih pogodb so se razvijalci dapp zgrnili v Ethereum, da bi ustvarili decentralizirane rešitve, kot so borze. Na žalost so Ethereum vsi, ki želijo zgraditi specializiran dapp, preplavili z aplikacijami, ki med seboj ne morejo dobro komunicirati.

Poleg tega imajo te aplikacije različno stopnjo varnosti in kakovosti. 0x je prišel rešiti to težavo z razdrobljenostjo uporabnikov in zmanjšati stroške uporabe dapps.

Kako deluje 0x?

Čeprav je zgrajen na vrhu Ethereuma, se njegova naročila obravnavajo zunaj verige, saj se releji uporabljajo za ujemanje z naročili. Naročila se naložijo v verigo blokov Ethereum šele po zaključku postopka. Podpisovanje zunaj verige zmanjša količino plina, uporabljenega v določeni transakciji, hkrati pa zmanjša obremenitev glavne verige.

Prenosnik na platformi lahko razumemo kot decentralizirano izmenjavo, ki ima knjige javnega in zasebnega naročila. Naročila se predvajajo prek teh knjig naročil, da se ujemajo.

Ta pristop poleg zmanjšanja pristojbin za plin omogoča uporabnikom tudi nadzor nad svojimi sredstvi. Pomembna lastnost releja je, da le olajša, ne pa tudi trguje.

Da bi to omogočili, mora biti posrednik opremljen s podpisom naročnika, ki se nato dostavi na pametno pogodbo DEX-a. Prenosniki so nagrajeni z izvornim žetonom protokola ZRX, čeprav je bil to spremenjen skupaj z več drugimi funkcijami v različici 3 0x.

0x različica 3: nov protokol z izboljšanimi funkcijami

Avgust 2020 je decentralizirani protokol izdal novo različico 3, ki uporabnikom omogoča razvoj bolj povezanega ekosistema DeFi. V tej novi različici obstajajo 3 večje nadgradnje: vplačevanje žetonov ZRX, likvidnostni mostovi in ​​prilagodljive provizije.

0x funkcije vstavljanja

Različica 3 0x je uvedla mehanizem vložka, ki omogoča sprejemanje provizij za trgovanje v katerem koli žetonu. Tržni dejavniki, ki zagotavljajo likvidnost, so ključnega pomena za dolgoročno rast 0x, saj prinašajo likvidnost. Zato je bila uvedena nova funkcija vložka, pri kateri so tržniki na 0x deležni denarnih nagrad. To pomeni, da se lahko kateri koli imetnik ZRX pridruži stavni skupini market makerja in je upravičen do deleža likvidnostnih nagrad. Medtem je v najboljšem interesu ustvarjalca trga, da privabi deležnike, da se pridružijo njihovemu združenju, ker to povečuje njihove morebitne izplačila likvidnostnih nagrad in njihovo glasovalno moč glede vprašanj upravljanja, saj morajo založniki polovico glasovalne moči prenesti na ustvarjalca trga.

Likvidnostni mostovi

Likvidnostni mostovi so vznemirljiva nadgradnja za razvijalce decentraliziranega financiranja (DeFi), ki gradijo dapps, ki jim bo koristil dostop do večje likvidnosti. To pa zato, ker jim bo funkcija omogočila, da likvidnost pridobivajo ne samo iz samega omrežja 0x, temveč tudi drugih DEX-jev, kot sta UniSwap ali Kyber, z ene same točke integracije, znane kot 0x API (več o tem spodaj). Skratka, omogočiti uporabnikom dostop do likvidnosti v drugih DEX-jih, s čimer se zagotovi, da se naročila izpolnjujejo, da dosežejo večje količine, in s tem pritegne še več uporabnikov na platformo.

Prilagodljive pristojbine za releje

Prej je 0x dovoljeval, da Relayers prejemajo pristojbine samo v ZRX. To je bilo problematično, ker včasih Relayers morda ne bodo želeli prejemati pristojbin v ZRX. Prav tako je prišlo do slabe izkušnje za Relayers, saj je ustvaril več dodatnih korakov pri trgovanju z DEX, na primer eden največjih 0x DEX-ov po obsegu ni imel provizij. In domneva se, da je to zaradi omejenih načinov plačevanja pristojbin. To je bilo popravljeno v različici 3, kjer se lahko Relayers plačajo s katerim koli žetonom, ki temelji na Ethereumu, ali celo z žetonom, s katerim se trenutno trguje.

ZRX žeton: Kaj je to?

Žeton ZRX je izdelan na osnovi Ethereumovega standarda ERC-20. Poleg tega, da se uporablja za plačevanje posrednikov za lažje trgovanje, se uporablja tudi za upravljanje na protokolu 0x. V skladu s tem količina ZRX določa moč guvernerja, ko prispeva k vprašanjem upravljanja, kot so nadgradnje protokola.

Ponudba žetonov ZRX je omejena na milijardo. Med zagonom leta 2017 je bila polovica žetonov izdana in razdeljena razvijalcem (15%), 0x (15%), ustanovni skupini (10%) in svetovalcem (10%).

ZRX kotira na borzah Binance, Coinbase, Huobi, HitBTC in drugih vodilnih borzah. Za shranjevanje žeton podpirajo Ledger (Nano X in Nano S), Enjin, Exodus in vse druge denarnice za kriptovalute, pripravljene za žetone ERC-20.

Kot je bilo omenjeno zgoraj, je skupina 0x pred kratkim uvedla funkcije vplačila za ZRX, ki daje več spodbud tako za tržne ponudnike likvidnosti kot za imetnike ZRX.

Drugi izdelki na pogon za 0x

0x ima poleg odprtega protokola celo vrsto izdelkov. To so:

·         0x takoj– To ponuja način za nakup kriptovalut v kateri koli aplikaciji ali spletnem mestu.

·         0x očesa – Omogoča dostop do globalne knjige naročil P2P za žetone.

·         0x API – Lahko se uporablja za kopičenje likvidnosti iz platform, zgrajenih po protokolu, kot sta UniSwap in Mesh. Uporablja se lahko tudi za zamenjavo žetonov glede na ceno.

·         Matcha – Platforma za iskanje najboljših cen v borznih omrežjih.

·         0x razširitve – Za uporabo z releji za vključitev novih vrst trgovanja.

·         0x OTC – To temelji na potrošnikih izmenjava ki omogoča P2P izmenjavo žetonov ETH brez relayerja. Za razliko od drugih borz P2P 0x OTC prodajalcu omogoča, da pošlje povezavo kupcu na kateri koli platformi, vključno z družabnimi mediji, rezultati pa se zabeležijo v verigi Ethereum.

Tudi s številnimi prednostmi protokol uporablja pametne pogodbe z več podpisi, ki jih je mogoče izkoristiti, saj še vedno temeljijo na kodi. Ker DEX-ji še vedno potekajo, morda nimajo likvidnosti, potrebne za izpolnjevanje naročil za manj znane žetone.

Zaključek

Ko tehnologija blockchain dozori, bi se morale aplikacije izvajati tudi nad njo. Ker pa več dappov preplavi prizorišče, potrebujemo standardno nastavitev kakovosti in varnosti, da zagotovimo, da ti sistemi delujejo, kot so predvideni. K sreči je z 0x standard že postavljen.

Poleg tega morajo razvijalci dapp sprejeti sistem, da lahko uporabniki izkoristijo nizke transakcijske provizije.

Protokol 0x se lahko uporablja na trgih napovedi, kot so športne stave, ki zahtevajo neomejene rezultate izidov fizičnih dogodkov.

Široki primeri uporabe platforme lahko prinesejo resnične spremembe v decentraliziranem svetu, hkrati pa izkoriščajo zunajverižne mehanizme za drastično povečanje razširljivosti.

Serija decentraliziranih financ (DeFi): vadnice, vodniki in drugo

Z vsebino tako za začetnike kot za naprednejše uporabnike si oglejte našo serijo YouTube DeFi, ki vsebuje vadnice o OSNOVNIH ORODJIH, ki jih potrebujete za trgovanje v prostoru DeFi, npr. MetaMask in Uniswap. Pa tudi poglobitev v priljubljene teme DeFi, kot sta Reef.finance ($ REEF) in Polkadot ($ DOT)

Serija DeFi na tej spletni strani zajema tudi teme, ki jih YouTube ni preučeval. Za uvod o tem, kaj je DeFi, si oglejte Pregled decentraliziranih financ (DeFi): Vodnik po NAJVEČJEM trendu v kriptovalutah

Vadnice in vodiči za ESSENTIAL DEFI TOOLS:

 • Vodič za MetaMask: Kako nastaviti račun? PLUS nasveti in vdori za napredne uporabnike
 • Uniswap pregled in vadnica: vodnik za začetnike ter napredni nasveti in triki
 • Vodič in pregled serumskega DEX
 • Razloženo SushiSwap ($ SUSHI)
 • 1inch Exchange, Mooniswap in Chi GasToken: popoln pregled in vodnik

Za podrobnejše informacije o drugih specifičnih projektih DeFi si oglejte naše vodnike za žetone DeFi. Tu je nekaj naših najbolj POPULARNIH vodnikov:

 • DOVOLJENO ($ LEND)
 • Pregled Ampleforth ($ AMPL): Bistveno vodilo tega protokola DeFi
 • ChainLink ($ LINK) vodič: ključna povezava v prostoru DeFi
 • Cream Finance ($ CREAM): Kaj je to?
 • Vodnik za krivulje financiranja ($ CRV)
 • DODOEx ($ DODO): Revolucionarni ponudnik likvidnosti na verigi
 • Linear Finance ($ LINA): Prihodnost sintetičnih borz?
 • Polkadot ($ DOT): Vse, kar morate vedeti o ljubljencu DeFi na Kitajskem
 • RAMP DeFi: Kako odklene vrednost vloženega premoženja?
 • Reef Finance ($ REEF): platforma All-in-One Defi
 • Solana ($ SOL) je pojasnila
 • Grafikon ($ GRT) – naslednja stopnja decentraliziranih aplikacij
 • Razloženo Trustswap ($ SWAP) – Naslednja generacija transakcij DeFi
 • Hrepenite po financiranju združitve ekosistema DeFi
 • Wing Finance ($ WING) – kreditna platforma DeFi za posojanje

Več video posnetkov in člankov bo kmalu na voljo v sklopu naše serije DeFi, zato se obvezno PRIJAVITE na našo Youtube kanal in (za zdaj) BREZPLAČNO tedensko glasilo tako da boste lahko obveščeni takoj, ko pridejo ven!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me