Ali je rudarstvo kriptovalut mrtvo?

Pogovorimo se o rudarjenju kriptovalut danes.

Če ste navdušenec nad kriptovalutami, se koncepta najverjetneje dobro zavedate. Ste pa že slišali, da se rudarstvo kriptovalut morda končuje? Ali veste, kaj je razlog in kakšne so alternative? Pa ugotovimo!

Rudarstvo je v bistvu postopek potrjevanja transakcij drugih ljudi z uporabo računalniške moči. Po tem postopku jih dodate na dolg, javni seznam vseh transakcij, znan tudi kot veriga blokov. V zameno za potrditev je “rudar” nagrajen s kriptovaluto.

Kdo lahko postane rudar?

rudar kriptovalut

Tehnično, vsakdo, ki ima računalnik in internetno povezavo, lahko postane rudar. Vendar je treba razmisliti o številnih stvareh, preden se tako navdušite nad tem.

Najprej, rudarstvo ni vedno donosno. Glede na to, katero kriptovaluto rudarite ali kako hiter in zmogljiv je vaš računalnik, pa tudi stroški električne energije na vašem območju, boste morda na koncu za rudarstvo porabili več denarja, kot zaslužite nazaj v kriptovaluti.

Kako koristno je?

Kot smo že omenili, rudarjenje kriptovalut izvajajo močni računalniki. Običajno morajo rešiti precej zapleten računalniški matematični problem (ni jih mogoče rešiti ročno) in zato je potrebno veliko električne in strojne moči.

Rudarstvo potrebuje računalnik in posebno programsko opremo, ki rudarjem pomaga pri tekmovanju z vrstniki pri reševanju matematičnih problemov.

Če rečem, da potrebuješ tudi malo sreče. Vaš računalnik mora biti hkrati zmogljiv in srečen. Pomislite tako – verjetnost, da boste rešili enega od teh zapletenih problemov in na koncu dobili nagrado, je kot iskanje zlata med kopanjem v peskovniku. Verjetnost, da računalnik reši enega od teh problemov, je 1 od 6 bilijonov. Tekmujete tudi z milijoni drugih računalnikov, ki iščejo isto nagrado.

Rezultati rudarjenja so dva:

 • Ko računalniki rešijo te matematične probleme v kripto omrežju, ustvarijo nove kovance.
 • Z reševanjem računskih matematičnih problemov rudarji naredijo kriptovalutno omrežje zaupanja vredno in varno s preverjanjem informacij o transakcijah.

Zapomniti si je treba tudi, da morajo posamezni bloki, ki jih dodajo rudarji, vsebovati dokaz o delu ali PoW.

Rudarstvo kriptovalut vključuje dve funkciji, in sicer: dodajanje transakcij v verigo blokov (zaščita in preverjanje) in tudi sproščanje nove valute. Posamezni bloki, ki jih dodajo rudarji, morajo vsebovati dokaz o delu ali PoW.

Študija primera rudarjenja bitcoinov

rudarjenje bitcoinov

Za primer vzemimo za trenutek Bitcoin. Blokovna nagrada je v bistvu način, kako se novi Bitcoin ustvari ali vnese v gospodarstvo. Vsakih 10 minut rudarji rešijo “blok” Bitcoin transakcij in ga dodajo v verigo blokov.

Na začetku so rudarji nagrajevali za rudarstvo bloka v Bitcoin omrežju, ki se je začelo pri 50 BTC. To pomeni, da je vsakih 10 minut nekdo nekje dobival 50 Bitcoinov. Takrat pa so bile stvari drugačne. BTC je bil vreden penijev in lahko ga dobite samo s prenosnikom. Vendar se na vsakih 210.000 blokov nagrada prepolovi. Kopa se več kot 80% vseh Bitcoinov. Naslednja “razpolovitev” naj bi se zgodila maja 2020. Pozneje se pričakuje sprememba cene in nestanovitnost.

Na začetku so kot rudarji delali samo navdušenci nad kriptografijo. Ko pa je kriptovaluta začela pridobivati ​​priljubljenost in se sčasoma povečala, se je rudarstvo spremenilo v donosen posel. Podjetja so začela vlagati v skladišča in drago strojno opremo, rudarji Bitcoinov pa so se pridružili odprtim bazenom in združili svoje vire.

Sčasoma pa se je začelo kopičiti veliko različnih vprašanj, kar je med skupnostjo kriptovalut povzročilo resno razpravo o tem, ali se rudarstvo počasi končuje. Poskusimo ugotoviti, kaj se dogaja in kateri dejavniki so prispevali k upadanju rudarjenja kriptovalut.

Ali je rudarstvo kriptovalut mrtvo?

No, še ni. Vendar ne moremo spregledati naslednjih negativov:

 • Toplota in hrup, ki ju prinaša draga in zmogljiva računalniška oprema.
 • Za nakup rudarske opreme potrebujete veliko denarja.
 • Nevarnost požara. O požaru je treba razmisliti in v celoti morate razumeti, koliko električne energije boste porabili, in zmogljivost vaše lokacije.
 • Davki. Prijaviti morate ves svoj zaslužek.

Kar je pripeljalo do …

 • Dobiček od rudarjenja je vedno nizek.
 • Nvidia je poročala o nižjem zaslužku, kot so ga pričakovali od kriptokopavanja s strani izvršnega direktorja in vlagateljev.
 • Vrednost kriptovalut je padla, kar rudarjem otežuje povračilo stroškov električne energije.
 • Razcvet rudarjenja kriptovalut je prinesel veliko povpraševanje po strojni opremi, ki je prodajalce premamil, da izkoristijo situacijo in dvignejo svoje cene..
 • Ethereum in druga omrežja prehajajo na POS (Proof of Stake), ki odpravlja rudarstvo.
 • Zvišale so se tudi tarife za uvoz ASIC (rudarskih strojev).

Katere so realne prednosti rudarjenja?

kripto rudarjenje

 • Še vedno lahko zaslužite. Seveda je to to, če so vaši stroški električne energije nizki, imate pravo opremo in rudarite pravo kriptovaluto.
 • Zabavno je za ljudi, ki se zabavajo nad računalniki in se radi motajo ter igrajo s strojno in računalniško opremo.

Skupaj z vsemi prednostmi, ki jih prinašajo kriptovalute, s katerimi se lahko sčasoma končate ob koncu rudarskih dejavnosti. Nekateri vključujejo:

 • Decentralizacija
 • Visoka raven zasebnosti
 • Shranjeno v digitalni denarnici
 • Hitre in poceni transakcije
 • Priznanje na univerzalni ravni
 • Dostop do vseh

Naj grem na rudarjenje?

Torej, ali bi morali začeti rudariti leta 2019 (ali nadaljevati, če to počnete že nekaj časa)? No, odziv je v celoti odvisen od končnega cilja, ki ga imate v mislih. Če vas na primer rudarstvo zanima za zabavo ali izobraževalne namene, se odločite za to. Če pa želite zaslužiti, rudarjenje kriptovalut v tem trenutku morda ni najboljša stvar za vas.

Vse se nanaša na potencialna tveganja in koristi. Če gledamo stvari objektivno, so tveganja in slabosti v tem trenutku večje od prednosti rudarjenja.

Največja stvar, ki vpliva na donosnost rudarjenja, je cena katere koli kriptovalute, ki vas zanima. Razmislite pa o čem drugem. Bolj ko rudarji začnejo rudariti in bolj ko postane dobičkonosno, težje bo. Upoštevajte, da je zasnovan tako. Povečanje težavnosti matematičnih enačb in prepolovitev nagrad ob določenih trenutkih se mnogim kripto navdušencem sliši kot situacija brez dobička.

Še nekaj, kar lahko storite, je poiskati kriptovalute, ki jih je vredno izkopati in ki bi vam dejansko lahko prinesle nekaj dobička. Z rudarskim orodjem kopajte nove kovance, ki jih je lažje kopati kot Bitcoin. Še posebej, če imajo ti novi kovanci kaj posebnega, zaradi česar se bodo lahko v prihodnosti zvišali. Danes izhaja toliko edinstvenih kovancev za kriptovalute, vsak z edinstvenimi lastnostmi in možnostmi.

Kljub temu, če vas Bitcoin zanima, namenite odstotek dohodka nakupu Bitcoinov.

To je boljša alternativa kot rudarjenje Bitcoinov, saj je v zadnjih nekaj letih postalo vse bolj centralizirano, kar povzroča pomisleke glede njegove prihodnosti.

Če ste se odpovedali rudarjenju Bitcoinov, prodajte svojo strojno opremo in kupite novo, da izkoristite alternative, kot sta Dash ali Monero.

Katere so alternative rudarjenju?

alternative rudarstvu

Če vas na primer zanimajo Bitcoin, vendar iščete alternative rudarjenju, lahko preprosto kupite Bitcoin ali pa sklenete najemno pogodbo z Bitcoin Mining Company, ki vam bo vsak mesec dala odstotek. Tako boste še vedno deležni rasti cen Bitcoinov in doma vam ni treba ničesar početi.

Kaj še lahko storite?

Če še vedno želite biti del skupnosti kriptovalut, vendar po vsem, kar ste do zdaj prebrali, ne mislite, da je rudarstvo dobra izbira za vas, lahko kriptovalut dobite na več načinov.

 • Prijavite se na ICO: ICO so nov način zbiranja kapitala za financiranje novih podjetij. Vrednost novega kovanca je vezana na skupno vrednost podjetja. Za nakup obstajajo začetni vnaprejšnji stroški, vendar je veliko donosnih bonusov. Kupite lahko tudi pri obstoječi kriptovaluti.
 • Izvajanje anket: Anketiranje je postalo zelo priljubljena metoda za zaslužek brezplačne kriptovalute. Naložite lahko več spletnih mest in aplikacij, ki vam bodo plačale v kriptovalutah za opravljanje anket.
 • Zračne kapljice: Nekatere denarnice poleg brezplačnih kripto ponudb za ustvarjanje denarnice na svoji platformi ponujajo tudi zračne kapljice. Za sodelovanje v letalu vam ni treba storiti ničesar, razen če imate določeno denarnico. To je zelo privlačna in učinkovita strategija, da pridobite več uporabnikov in obstoječim omogočite brezplačno kripto.

Zadnje besede

V svetu kriptovalut se je veliko dogajalo in stvari se spreminjajo in spreminjajo, ko govorimo. Kriptokopavanje je le eden od vidikov, ki doživlja precejšen premik. Je kripto rudarjenje mrtev, čeprav?

Ogromne rudarske kmetije se lahko razmnožujejo le tam, kjer so donosne, to je na območjih, kjer so stroški električne energije nizki. To naredi kripto rudarstvo centralizirano.

Posamezni rudarji se pritožujejo, da komaj dobijo polovico tistega, kar so prej, ko so prvič začeli. Njihovih naložb v strojno opremo ni mogoče zaslužiti nazaj in rudarstvo se po malem oddalji od posameznikov in gre neposredno v velike korporacije in institucije.

Ne samo to, ampak tudi okolje je postalo preveč konkurenčno. Ko so cene skokovito naraščale, je v igro vstopalo vedno več rudarjev in začelo se je dogajati več transakcij po vsem svetu. Zaradi konkurence lahko traja leta, da vaša domača oprema potrdi le en blok transakcije.

Poleg tega se Ethereum in druge kriptovalute umikajo od rudarjev ASIC in prehajajo na Proof of Stake, ki odpravlja rudarstvo.

To je trend, za katerega mnogi mislijo, da se bo nadaljeval zaradi nevarnosti 51% napadov in dejanske možnosti, da rudarji potencialno nadzorujejo kovanec..

Danes ste že veliko slišali o rudarstvu. Na vas in vaših ciljih je, da se odločite, ali je rudarstvo nekaj, za kar vidite, da se ukvarjate v prihodnosti ali ne.

Ne pozabite, da se kripto prostor razvija in se morate razvijati z njim. Morda je napočil čas, da svojo rudarsko opremo prodate in naložite v kripto drugače.

Hvala, ker ste prebrali naš članek.

Želite izvedeti več o drugih kriptovalutah in kako z njimi trgovati?

Prijavite se na naš tečaj trgovanja s kriptovalutami!

Če ste z veseljem prebirali ta članek iz Trading Education, mu podelite všeček in ga delite s kom drugim, za katerega menite, da bi ga lahko tudi zanimal.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me