Je Blockchain prihodnost bank?

Blockchain tehnologija in tradicionalni bančni sistem

Skoraj stoletje v bančnem svetu nismo doživeli veliko drastičnih sprememb. Sektor je še naprej deloval na enak način, z malo alternativami in brez grožnje. To pa se vse spreminja.

Zakaj pa se spreminja?

Vse je zaradi tiste “majhne” tehnološke inovacije, ki ji pravimo blockchain.

Učinek blockchaina na finančni sistem, skupaj z naraščajočo priljubljenostjo in uporabo kriptovalut bo zagotovo zamajal tradicionalni finančni sistem, kakršnega poznamo.

Če ne, ga popolnoma spremenite, implementacija verige blokov v banke in njegova uporaba v različnih vidikih bančnega poslovanja se bo zagotovo zgodila. Strokovnjaki se tudi strinjajo: bančništvo bo na določenih nišnih področjih poslovanja vključilo verigo blokov, toda ali bomo priča spremembi na debelo, bomo še videli.

Toda preden gremo naprej, se še malo pogovorimo o verigi blokov.

Kaj pravzaprav je blockchain in zakaj je v finančnem svetu postal taka sila?

blockchain v finančnem svetu

Zamislite blockchain kot obliko javne knjige, ki vsebuje informacije, zbrane prek omrežja, ki sedijo na vrhu interneta. To je tisto, zaradi česar je decentralizirano – ni osrednje točke. Način zapisovanja teh informacij je tisto, kar daje blockchainu tako močan potencial.

Blockchain tehnologija ni aplikacija ali podjetje. To je način dokumentiranja podatkov na internetu. Tehnologijo lahko uporabimo za razvoj blockchain aplikacij, kot so socialna omrežja, glasovalni sistemi, trgi napovedovanja, borze, igre in drugo. Mnogi ljudje so tehnologijo poimenovali “Internet 3.0“.

Informacije, ki so zabeležene v verigi blokov, so lahko v kakršni koli obliki in predstavljajo stvari, kot so prenos denarja, lastništvo, transakcija, dogovor med dvema strankama in drugo. Za to pa sistem zahteva potrditev več drugih naprav (računalnikov) v istem omrežju.

Ko je med dvema napravama dosežen dogovor (znan tudi kot konsenz), shranjevanja nečesa v verigi blokov ni mogoče oporekati, odstraniti ali spremeniti; nedvomno je tam.

Identitete so prek kriptografije zasebne. Vse transakcije v verigi blokov pa so javne vsem.

Vsak zapis, zapisan na verigi blokov, je zaščiten s posebnim kriptografskim ključem. To pomeni, da so vse informacije na verigi blokov nespremenljive.

Nekaj, na kar moramo opozoriti, je, da ker ni mogoče spremeniti ničesar, kar je zabeleženo na verigi blokov, je pomembno, da ste stoodstotno prepričani, kam pošiljate denar. Ko je transakcija poslana, je zapečatena in je ni mogoče razveljaviti.

Zdaj, ko smo razpravljali o osnovah tehnologije veriženja blokov, se vrnimo k naši temi pogovora: Je blockchain prihodnost bančništva? In ali bodo banke popolnoma spremenile svojo identiteto zaradi tehnologije veriženja blokov in nedavnega razcveta kriptovalut? Kako in zakaj banke potrebujejo verigo blokov?

Nedvomno porast verige blokov spreminja stvari. Banke počasi začenjajo sprejemati spreminjajoče se trende, da bi pritegnile milenijce, ki so tehnično podkovani in raje počnejo vse na svojih pametnih telefonih in tabličnih računalnikih, medtem ko so na poti.

Nekatere banke že kupujejo ali sodelujejo s fintech podjetji, da bi absorbirale in uporabile tehnologijo. Je že blockchain tehnologija v bančništvu.

Že leta 2017 je bilo napovedano, da bo več kot 15% velikih bank uporabljalo tehnologijo veriženja blokov. Zdaj, nekaj let pozneje, je veliko bank že vstopilo ali so v postopku.

Tradicionalne industrije, ki temeljijo na zapuščini, kot je bančništvo, se začenjajo pojavljati “razpoke”. Številni strokovnjaki trdijo, da se bo zaradi pozornosti bank na množično privlačnost in koristne značilnosti verige blokov in kriptovalut na neki točki neizogibno spremenila.

Vsakodnevna uporaba denarja in plačil je postala zelo dinamična. Zaradi naraščajočih potreb, pričakovanj in življenjskega sloga današnjih strank se pojavlja trg aplikacijskih bank, izzivalnih bank, mobilnih plačilnih bank, novih finančnih ustanov, pospeševalcev plačil in še več. Večina jih že ponuja storitve veriženja blokov in kripto ali pa želijo začeti to početi po vrsti.

Ne pravimo, da je prihodnost bančništva 100% vezana na verigo blokov in kriptovalute. Navsezadnje je treba zapolniti veliko niš. Pomembno pa je razpravljati o načinih, kako se bo ta tehnologija izboljšala in dodala k že obstoječemu finančnemu svetu. Pogovorimo se več o blockchain tehnologija v bančništvu ki že obstaja in kaj spreminja.

Bančni svet se spreminja

bančni svet

Krog, Kvadrat in Revolut so v zadnjih letih postali sila v finančnem prostoru. Skupno jim je ponudba kriptovalut.

Da, kriptovaluta je še daleč od tega, da bi bila tako priljubljena kot dolar, evro ali britanski funt, vendar pa banke aplikacij, podjetja za mobilna plačila, agregatorji trgovskih storitev, plačilna podjetja med enakimi uporabniki in številne druge finančne storitve. tako kot zgoraj omenjeni ponujajo priložnost, da kripto uporabljajo kot alternativno plačilno sredstvo in ljudje vskočijo.

Poskusimo izpostaviti nekatere ugodne značilnosti današnjih bank:

  • Banke aplikacij ali digitalne banke poskrbijo, da so stvari zelo primerne za vsakodnevne stranke.
  • V prostoru zgodnjih posvojiteljev obstajajo potrebe, ki jih zanima trgovanje s kriptovalutami, naložbe ali samo njihova uporaba za plačila.
  • Te stranke je enostavno doseči, ker so na tekočem z najnovejšim razvojem in so pripravljeni poskusiti.
  • Decentralizirane digitalne valute lahko zaradi svoje preglednosti, mobilnosti, enostavnosti uporabe, udobja in enostavnega dostopa spremenijo številne vidike plačilne industrije..
  • Mednarodna nakazila so področje, kjer lahko kriptovalute močno vplivajo. Čezmejne denarne transakcije, opravljene z uporabo tehnologije veriženja blokov, zahtevajo zelo malo časa, provizij in stroškov v primerjavi s tradicionalnimi metodami.

Blockchain lahko resnično izboljša učinkovitost čezmejnih plačil z odpravo posrednika (bank), vendar moramo še videti, kako se bo to orodje izkazalo za industrijsko uporabo. Še nekaj: banke morda ne bodo tako srečne ali se ne želijo odpovedati maržninam.

Ripple poskuša spremeniti sistem

valovito omrežje

Ripple je plačilno omrežje in protokolarno podjetje s sedežem v Kaliforniji, ki se osredotoča na omogočanje prenosov med večjimi finančnimi korporacijami. Rippleova ideja, ustanovljena leta 2012, ni, da bi bila vaša povprečna kriptovaluta.

Nekateri trdijo, da niti ni kriptovaluta.

Razlog, zakaj je Ripple v zadnjih nekaj letih pridobil toliko pozornosti, je, da način, kako deluje z glavnimi finančnimi akterji, namesto da bi jih poskušal zrušiti. Mnogi mislijo, da je to lahko popoln primer, kako lahko tradicionalno bančništvo iz blokčeina izvleče najboljše.

Brad Garlinghouse, izvršni direktor podjetja Ripple, je izjavil, da:

Že od začetka smo resnično gledali, kako sodelujemo z vladami, kako sodelujemo z bankami. In mislim, da so se nekateri v kripto skupnosti zelo strinjali: »Kako uničimo vlado. Kako zaobidemo banke? “

Sodelovanje z vladami in bankami velja za najbolj logično stvar, ki jo lahko naredijo digitalna finančna podjetja, kot je Ripple. Podjetje je že vzpostavilo pomembna partnerstva z WesternUnion, savdsko-arabskim monetarnim organom, Lian-Lianom, kitajskim ponudnikom plačilnih storitev in drugimi.

xHitro, orodje, ki ga je razvil Valovanje, že dokazano prihrani transakcijske stroške do 40–70%, brez uporabe deviznih ponudnikov in je hitrost transakcije povečal na nekaj minut. Za primerjavo, tradicionalna mednarodna plačila trajajo 3-5 delovnih dni.

Leta 2018 je Ripple preizkusil svoje orodje xRapid za plačila med ZDA in Mehiko. Drugi pomembni akterji na finančnem področju so po Rippleu že uvedli podobne lastnosti.

Primeri tradicionalnih bank, ki sprejemajo tehnologije veriženja blokov. Ali je to prihodnost bančništva?

banke, ki sprejemajo verigo blokov

Lani je španska mednarodna banka Santander lansirala svoje plačilno omrežje, ki temelji na tehnologiji blockchain, z imenom One Pay FX in je postala prva svetovna banka, ki je to storila..

One Pay FX je mobilna aplikacija, posebej zasnovana za čezmejna plačila. Podprta je z Rippleovim blockchainom. Razlika med storitvijo One Pay FX in zgoraj omenjenim xRapidom je v tem, da One Pay FX ne izloči v celoti ustrezne banke iz celotnega postopka. Ne spreminja ali nadomešča običajnega sistema, temveč ga spreminja.

Obstaja pa druga plat medalje. Ali naj kriptovalute ne bi bile decentralizirane in odstranile nobenega posrednika? Ali ni bistvena ideja blockchaina dati moč ljudem? To je vsekakor nekaj, kar je treba upoštevati.

Tehnologija blockchain, ki stoji za njo, ne omogoča enakovrednim omrežjem dostopa do skupne knjige, ki je osnova večjih blockchain omrežij, kot je Ethereum (ETH). Vendar tehnologija omogoča zmanjšanje stroškov in časa, ki je običajno potreben za mednarodne prenose sredstev s strani bank.

Rečeno je bilo tudi, da v ZDA Bank of America, Goldman Sachs in MasterCard patentirajo tehnologije, povezane z verigo blokov. Ta podjetja vedo, da se bo zgodila velika sprememba na svetovni ravni, in bodo pripravljena izkoristiti vse možnosti.

MasterCard ima trenutno več kot 30 patentov, povezanih z verigo blokov, vključno s patentom za preverjanje identitete, patentom za anonimne transakcije in sistemom, ki lahko kriptovaluto poveže s fiat računom..

Visa ne zaostaja veliko. Čeprav ne vsebuje patentov za številne izdelke, povezane z verigami verig, kot je MasterCard, je Visa oblikovala platformo, ki bo vključevala tehnologijo veriženja blokov in uporabljala strategijo API-first. Prilagodljiva, prilagodljiva in uporabniku prijazna platforma predstavlja varnejše načine za obdelavo B2B plačil v svetovnem merilu.

Druga država, ki razvija in preizkuša projekte, povezane s tehnologijami veriženja blokov, je Indija. Indijski inštitut za razvoj in raziskave v bančni tehnologiji je uspešno preizkusil pilotni projekt, povezan s trgovinskimi transakcijami.

Poročali so tudi, da več kot 15 bank v Indiji dela s svojimi piloti in gradi konzorcij za testiranje medbančne platforme blokovnih verig. Koncept je omogočiti skupno knjigo. Z njegovo uporabo se bodo hkrati posodabljale vse bančne evidence transakcij. Cilj je zmanjšati napake in racionalizirati napake.

Kaj je naslednje?

blockchain prihodnost

Nato počakamo in vidimo.

Največja prednost blockchaina je, da lahko potencialno zmanjša čas in kar je najpomembneje, stroške. Vendar številne tradicionalne banke niso tako vesele glede ideje, da bi se preselile na verigo blokov. Prehod na decentralizirane načine prenosa denarja pomeni slovo od velikega dela marže, ki je za številne banke pomemben vir dohodka.

Vendar pa številne banke začenjajo vključevati verigo blokov, ne da bi se popolnoma odpovedale svoji tradicionalni podobi. Po mnenju mnogih strokovnjakov bo Blockchain uporabljen v nekaterih vidikih bančnega poslovanja. Vendar se verjetna sprememba tradicionalnih bančnih platform verjetno ne bo zgodila kmalu.

Obstajajo številni primeri uporabe bank za uporabo tehnologije veriženja blokov, poleg odpiranja pisarn za trgovanje s kriptovalutami. Blockchain je na tej točki daleč čez fazo preizkušanja za bančništvo. Kot smo že omenili, so poenostavitev in pospešitev čezmejnih plačil, izboljšanje zanesljivosti in natančnosti transakcij ter zmanjšanje postopka poravnave med glavnimi razlogi, zakaj je toliko bank začelo vlagati v tehnologijo veriženja blokov..

Pametne pogodbe so prav tako pomagale procesu, saj so odpravili potrebo po posredniku in uvedli sisteme zvestobe / nagrajevanja.

Trenutno obstaja več kot 200 bank in finančnih inštitutov, ki uporabljajo ali bodo kmalu uporabljali tehnologijo veriženja blokov. Ta številka vam govori eno: finančne institucije in tehnologija veriženja blokov postajajo vse bolj integrirani.

Šele čas bo pokazal, kako bodo banke izgledale, recimo čez 10 ali 20 let in koliko blockchain bo spremenil bančništvo. Eno je zagotovo; prvič po stoletjih smo priča ogromni spremembi.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me