Pametne pogodbe: zaradi česar je Ethereum kralj pametnih pogodb

Preden se lotimo posla, se na kratko pogovorimo o pametnih pogodbah, njihovih značilnostih in aplikacijah v današnjem svetu digitalnih financ.

Pametna pogodba je računalniški protokol, ki vam pomaga v izmenjavi denarja, delnic, premoženja ali česar koli vrednega v digitalnem okolju brez konfliktov. S pametnimi pogodbami so storitve posrednika zastarele in vam prihranijo čas in konflikte.

Ena najboljših stvari pri tehnologiji veriženja blokov je, da ker gre za decentraliziran sistem, ki obstaja med vsemi dovoljenimi stranmi, posrednikom ni treba plačevati pristojbin, s čimer prihranite čas, konflikte in denar. Blockchain je hitrejši, cenejši in varnejši v primerjavi s tradicionalnimi bančnimi sistemi.

Bilo je v zgodnjih devetdesetih letih, ko je pravni strokovnjak in kriptograf Nick Szabo prišel do zaključka, da se lahko decentralizirana knjiga uporablja za pametne pogodbe ali tako imenovane samoizvršljive pogodbe ali blockchain pogodbe..

V svojem slavnem primeru je pametne pogodbe označil za “prodajne avtomate”. Pojasnil je, kako lahko uporabniki vnesejo podatke ali vrednosti in od stroja prejmejo končni element.

V takšni obliki so pogodbe računalniške kode, shranjene in razmnožene v sistemu. Proces nadzira tudi omrežje računalnikov, ki poganjajo verigo blokov. To ima za posledico povratne informacije iz glavne knjige, na primer prenos denarja in prejemanje izdelkov ali storitev ali storitev..

Če povzamemo:

 • Pametne pogodbe so napisane kot kode in predane verigi blokov. Sama pogodba in pogoji pogodbe so javno dostopni na knjigi.

 • Ko se sproži določen dogodek, opisan v pogodbi, na primer datum poteka ali ciljna cena sredstva, se koda izvede.

 • Regulatorji lahko spremljajo pogodbene dejavnosti na verigi blokov, vendar še vedno ohranjajo zasebnost posameznih akterjev.

Pametne pogodbe so uporabne v bistvu za vse vrste dogovorov med dvema osebama, vključno s finančnimi storitvami, pravnimi postopki, dejavnostmi množičnega financiranja, posojili, lastninskim pravom in še več. Medtem ko standardna pogodba opisuje posebne pogoje razmerja, pametna pogodba vzpostavi odnos s kriptografsko kodo. Pametne pogodbe so v bistvu programi, ki izvajajo tisto, kar so zahtevali njihovi ustvarjalci.

Če na primer najamete stanovanje in ga želite plačati s kriptovalutami, lahko to popolnoma storite s pametno pogodbo. Najemodajalec in najemnik bosta obveščena ob prihodu datuma najema, ki ga določita stranki.

Kje pametne pogodbe najbolje delujejo?

pametne pogodbe

Pametne pogodbe v nekaterih panogah najbolje delujejo kot druge zaradi samoizvajanja. Na primer, v panogah, kot so bančništvo, zdravstvo, nepremičnine in zavarovalništvo, so pametne pogodbe vsak dan bolj priljubljene. Ker gre za panoge, ki se držijo jasnih pravil, algoritmov in merljivih pogojev, jim pametne pogodbe delujejo bolje. V primerjavi s tem so pametne pogodbe morda manj primerne za panoge z bolj kakovostno naravo storitev, kot so podjetja s hrano, pijačami in gostinstvom..

Pametne pogodbe je mogoče kodirati na katerem koli blockchainu. Vendar je Ethereum najbolj priljubljen, saj ponuja neomejene zmogljivosti obdelave. Ethereum je zasnovan posebej za ustvarjanje pametnih pogodb.

Ethereum je decentralizirana računalniška platforma. Ne gre zamenjati z Eterom, ki je žeton kriptovalut, ki ga generira platforma. Programerji lahko na blok verigo Ethereum napišejo pametne pogodbe in pogodbe se bodo samodejno izvršile v skladu s svojo kodo in načinom programiranja.

Kako deluje?

pametna pogodba ethereum

Omeniti velja, da čeprav je Bitcoin prvi podpiral osnovne pametne pogodbe (v smislu, da lahko ena oseba prenese vrednost na drugo v omrežju), je Bitcoin omejen na primer uporabe valute.

Za primerjavo: Ethereum je Bitcoinov omejevalni jezik nadomestil z jezikom, ki razvijalcem omogoča pisanje lastnih programov.

Izraz “Pametna pogodba” se pogosto uporablja kot nadomestek za skripte Ethereum, ker je večinoma povezan s to platformo.

V bistvu lahko na platformi Ethereum razvijalci programirajo lastne pametne pogodbe ali tako imenovane “avtonomne agente”. Jezik podpira širši nabor računskih navodil, kar programerjem olajša.

Celotna struktura Pametne pogodbe Ethereum, združevanje programskega jezika, razvoja platforme in preverjanja s številnimi povezanimi računalniki zagotavlja, da so pametne pogodbe varne, zaupanja vredne, odprte in z malo ali nič verjetnosti morebitnih napak.

Večina ljudi se zaveda projekta Ethereum zaradi žetona Ether.

Vendar se mnogi ne zavedajo, da gre za enega najuspešnejših startupov v zadnjih dveh desetletjih. Postala je tudi vodilna svetovna platforma pametnih pogodb, ki jo je izbrala večina razvijalcev.

Odkar je platforma zaživela julija 2015, je naglo rasla in zdaj lahko olajša pametne pogodbe za vse, od spletnih iger do ICO-jev. Večina ICO zdaj uporablja Standard žetona ERC-20 da olajšajo njihovo ponudbo.

V čem je skrivnost platforme pametnih pogodb Ethereum in zakaj jo vsi imenujejo kralj pametnih pogodb?

Začnimo z predstavitvijo dveh zelo pomembnih konceptov, ki jih morate razumeti pred delom z Ethereumom – navidezni stroj Ethereum in plin.

 • Navidezni stroj Ethereum: To je platforma, kjer pametne pogodbe tečejo v Ethereumu. Kar zadeva skriptiranje, ponuja bolj izrazit in popoln jezik kot Bitcoin. Pomislite na to kot na globalni računalnik, v katerem se izvajajo pametne pogodbe.

  Na platformi EVM obstaja mehanizem, ki omejuje vire, ki jih uporablja posamezna pogodba. Vsako operacijo, izvedeno na platformi EVM, istočasno izvede vsako vozlišče v omrežju. To je razlog, zakaj plin obstaja.

 • Plin: Koda pogodbe o transakciji lahko naredi več stvari: kliče ali pošilja sporočila drugim pogodbam, opravlja drage izračune, sproži branje in pisanje podatkov itd. Vsako od teh operacij je treba plačati v eterju na podlagi cene plina / etra, ki se pogosto spreminja. Cena se običajno odšteje od računa Ethereum, ki pošlje transakcijo. Transakcije imajo tudi omejitev plina, ki prikazuje, koliko plina lahko transakcija porabi. Služi za zaščito pred napakami. Več o tem lahko preberete plin tukaj.

Pogovorimo se več o platformi Ethereum in njihovih prednostih pametnih pogodb.

Poleg tega, da ima največjo tržno kapitalizacijo med vsemi drugimi pametnimi pogodbenimi platformami, je lepota platforme tudi stopnja standardizacije in podpore, ki jo ponuja. Obstajajo tudi nabor jasnih pravil, ki jih morajo razvijalci upoštevati pri izdelavi Pametna pogodba Ethereum razvoj dokaj enostaven in manj tvegan.

Kar zadeva podporo, Ethereum nenehno posodablja in izboljšuje način ustvarjanja in upravljanja njihovih pametnih pogodb.

Poleg tega je Ethereum razvil svoj lasten programski jezik za pametne pogodbe, znan kot Trdnost. Desetkrat olajša vzpostavitev pametne pogodbe in pomaga pri standardizaciji. Solidity je pogodbeno usmerjen jezik na visoki ravni, precej podoben JavaScriptu. Zasnovan je za navidezni stroj Ethereum (EVM). Za pisanje pogodb Ehtereuma se uporablja še en jezik na visoki ravni, imenovan Serpent. Je precej podoben Pythonu, vendar Solidity ostaja najprimernejši jezik razvoja za razvijalce Ethereuma.

Oglejmo si nekaj najboljših Pametna pogodba Ethereum funkcije platforme, zaradi katerih je tako priljubljena med programerji:

 • Lastni programski jezik za pametne pogodbe, imenovan Solidity.
 • Brezplačno lahko nastavite svojo pametno pogodbo. Transakcije s pametnimi pogodbami se zaračunajo plin, kar je začetna cena za izvajanje transakcije ali pogodbe na platformi Ethereum.
 • Za razvijalce obstajajo jasne smernice in pravila.
 • Na voljo je dolg seznam literature in podpore.
 • Tehnični standard ERC-20, ki se uporablja na verigi Ethereum za izvajanje žetonov.
 • Vrhunska tehnologija, ki vključuje osnovne prednosti veriženja blokov, kot so varnost, decentralizacija, hitre transakcije in nespremenljivost.

Zaradi česar so pametne pogodbe Ethereuma tako dragocene?

pametne pogodbe ethereum

Konec koncev je moč blokovne verige Ethereum njegova programabilnost.

Razlog, zakaj je Ethereum najboljša možnost za izvajanje pametnih pogodb, je v tem, da so sporazumi vdelani v samo kodo, da se transakcije samodejno izvršijo..

Digitalni dogovori Ethereuma ali “pametne pogodbe”, kot jih vsi imenujejo, imajo neomejene formate in pogoje. Poleg tega lahko pametne pogodbe zahtevajo tudi druge pogodbe, zaradi česar je Ethereum uporaben tako za poravnavo plačil kot za arbitražo transakcijskih dogodkov v nepremičninah, zakonih, državnih registrih, energetskih omrežjih, trgovinskem financiranju in mnogih drugih sektorjih..

Posebnost delovanja pametnih pogodb na platformi Ethereum je, da ima vsaka svoj naslov na verigi blokov. To pomeni, da ustrezna koda ni navedena v vsaki pogodbi; namesto tega opomba sproži transakcijo, ki vsaki pogodbi ustvari in priloži edinstven naslov. Po primarni transakciji se pametna pogodba spremeni v neločljivo enoto verige blokov in njen naslov se nikoli ne spremeni. Po tem bo pametna pogodba neprekinjeno “delovala”, dokler ne doseže omejitve plina ali do uspešnega konca operacije.

Pomanjkljivosti

Zaenkrat dobro. Vendar ne pozabite, da so pametne pogodbe še vedno nova tehnologija. Ne glede na to, ali govorimo o platformi Ethereum, ki v bistvu prevladuje v industriji blokovnih verig pametnih pogodb, ali o drugi platformi pametnih pogodb, lahko nastanejo težave.

Ena od pomanjkljivosti pametnih pogodb je, da morajo vsebovati nič napak, da lahko pravilno izvajajo dejavnosti, za katere so programirane. Te napake lahko izkoristijo prevaranti in ukradejo denar.

Poskušajo posredovati tudi vlade, ki se sprašujejo, kaj se bo zgodilo, če se zgodi kaj nepričakovanega ali če pogodba ne bo mogla dostopati do predmeta sporazuma.

Pri tradicionalnih pogodbah bo vključeno sodišče. S pametnimi pogodbami pa “Code is Law” pomeni, da bo pogodba veljala ne glede na vse.

Vprašanja, ki spremljajo pametne pogodbe, bodo najverjetneje pravočasno rešena, saj gre za relativno novo tehnologijo. Obstaja prostor za popolnost, vendar se finančni strokovnjaki strinjajo, da bodo postali sestavni del naše družbe in Ethereum bo še naprej vodil kup.

Nekatere druge pomanjkljivosti platforme Ethereum vključujejo:

 • Je dražji od drugih platform;
 • Omrežje Ethereum se preobremeni precej pogosto: omrežje večinoma deluje s 100-odstotno zmogljivostjo. Razvijalci aplikacij skrbijo, da njihovih pogodb ne bo vedno mogoče obdelati tako hitro, kot si želijo.
 • Varnost: slabo kakovostne kode pametnih pogodb so izpostavljene hekerjem. Nedavna študija je pokazala, da je več kot 30.000 pametnih pogodb, ki temeljijo na Ethereumu, občutljivih na napake in posledično na hake.

Obyte

pametne pogodbe in ethereum

Ali je mogoče razviti pametne pogodbe brez Ethereuma?

V primerjavi s pametnimi pogodbami, izvedenimi v omrežju Ethereum, platforme za kriptovalute, kot je Obyte, ponujajo drugačno vrsto pametnih pogodb, ki že pritegnejo pozornost uporabnikov. Obyte je platforma, zgrajena na protokolu DAG (usmerjeni aciklični graf), ki izziva Ethereum s svojimi človekom berljivimi pametnimi pogodbami, imenovanimi tudi pametni naslovi. Imenujejo se tako, ker gre za naslove v skupni rabi z nizom pogojev, ki jih je treba izpolniti, da se iz njih prenesejo sredstva.

Obyte ponuja platformo za preproste, človekom berljive pogodbe in izvajanje preprostih dejanj. Medtem ko Ethereum izvaja bolj zapletene, programerju berljive pogodbe, ki izvajajo zapletene ukrepe.

Nadomestne platforme in novi načini programiranja pametne pogodbe bodo na voljo v prihodnosti, to je gotovo. Da bi pametne pogodbe postale bolj dostopne vsakodnevnim ljudem, se bodo nedvomno še naprej razvijale, pravijo strokovnjaki.

Zadnje misli:

Pogovarjali smo se o naravi pametnih pogodb in platformi Ethereum, kjer se čarovnija zgodi. Čeprav zapletene in zahtevajo določeno raven znanja, se pogodbe Ethereum dejansko štejejo za prihodnost kriptovalute in z lahkoto opravljajo vse funkcije verige blokov.

Ethereum ponuja več možnosti za kodiranje različnih pametnih pogodb v primerjavi z drugimi platformami. Lahko v veliki meri izvedete kateri koli scenarij. Če želite zgraditi decentralizirana izmenjava, Ethereum je platforma, na katero se je treba obrniti.

Ali imajo pametne pogodbe Ethereum kakšno prihodnost?

Varno lahko rečemo, da blockchain, Ethereum in pametne pogodbe bo še naprej razvijala in preoblikovala finančno industrijo, kakršno poznamo. Šele čas bo pokazal, kaj pričakovati in kako se prilagoditi kot potrošniki.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me