Priročnik za začetnike za stabilne kovance

Ste se kdaj vprašali, ‘kako delujejo stabilkovanci?’ Ste na pravem mestu. V tem članku bomo razložili vse, kar morate vedeti o stabilkovancih, in ali bi lahko bili pameten dodatek vašemu portfelju.

Ko gre za trgovanje s kriptovalutami, lahko resno ogrozi tudi enega največjih izvlečkov v tem sektorju: volatilnost. Medtem fiat valute običajno imajo dnevno stopnjo nestanovitnosti 0,5%, ni neobičajno, da se cena kriptovalut spremeni za kar 5% – in če cene nenehno padajo, lahko to za vlagatelje povzroči velike izgube. (Fiat valuta je valuta, ki jo ureja vlada in ima fiksno vrednost, na primer britanski funt ali ameriški dolar).

Čeprav je volatilnost lahko pozitiven dejavnik, če trgovci natančno vedo, kdaj kupiti in prodati, to pomeni, da je večina kriptovalut izjemno tveganih naložb. Vendar pa je za tiste, ki želijo dostopati do decentraliziranih ugodnosti kriptografije, ne želijo pa skrbeti zaradi nepredvidljivih cen, obstajati alternativna rešitev: stabilkovanci.

Če se sprašujete, “kako delujejo stabilkovanci” ali celo “kaj so stabilkovanci”, ste na pravem mestu. V tem članku smo sestavili končni vodnik za stabilnike za začetnike. Ne glede na to, ali ste obstoječi kripto vlagatelj, ki želi vedeti več o teh sredstvih, ali nekdo, ki je previden do Bitcoinov in meni, da bi lahko odgovoril stabilcoin, preberite, zakaj toliko vlagateljev v svoj portfelj dodaja stabilcoin.

Kaj so Stablecoins?

stabilna uporaba

Vir: etoro.com

Kot že ime pove, stabilnokovanci predstavljajo posebno vrsto kriptovalut (ali kriptožetonov), ki so zasnovani tako, da so stabilne narave. Medtem ko valute, kot je Bitcoin, vrednost upoštevajo v številnih dejavnikih – vključno s ponudbo in povpraševanjem, zaupanjem vlagateljev in dogodki, kot je prepolovitev Bitcoinov, so stabilkovanci vezani na fiksno zunanjo vrednost.

Pogosto je to fiat valuta, kot je ameriški dolar, lahko pa je tudi blago, kot je izvoz zlata, nafte ali nekaterih mineralov. Lahko je celo druga kriptovaluta, če je le ena (ali več), ki ni podvržena močnim nihanjem cen.

Ideja tega je, da bo vrednost osnovnega sredstva dovolj stabilna, da bo stabilno valuto ohranila. Ker ima stablecoin enako vrednost, je zaščiten pred nestanovitnostjo trga, ki vpliva na standardne kriptovalute. Čeprav bodo nanj vplivala kakršna koli nihanja njegovega vezanega sredstva, bodo ta verjetno precej manj dramatična od tistih, ki vplivajo na ceno Bitcoin, Ethereuma in drugih večjih kriptoskupin..

Kaj je volatilnost?

Volatilnost je eden najpomembnejših konceptov na trgu kriptovalut. Preden odgovorimo na vprašanje „za kaj se uporabljajo stabilkovanci?“, Povzemimo natančno, kaj pomeni izraz „volatilnost“ in kako ga lahko merimo pri naložbah.

Volatilnost je obseg, v katerem kriptovaluta (ali katero koli drugo sredstvo) niha v vrednosti. Je pomemben kazalnik za trgovce in vlagatelje, ki lahko te podatke uporabijo za napovedovanje izbruh naložbene možnosti. Pravzaprav je preučevanje preteklih gibanj cen eden najpomembnejših korakov, preden v svoj portfelj dodate novo kripto.

Pri naložbah v kriptovalute se ta gibanja cen običajno merijo v pips. To pomeni odstotek v točki (ali cenovna obrestna točka) in se uporablja za prikaz najmanjših sprememb vrednosti. Pip si predstavljajte kot četrto decimalno mesto v številki – na primer 0,0001 USD.

Zelo nestanovitna kriptovaluta je tista, ki močno niha v vrednosti. Bitcoin pogosto navajajo kot eno najbolj nestanovitnih sredstev na svetu. Na primer, v treh mesecih med oktobrom 2017 in januarjem 2018 je valuta dosegla rekordno 8-odstotno volatilnost – junija 2019 pa je njena cena v samo 20 minutah padla za 1000 dolarjev!

Čeprav nobena valuta ni popolnoma brez volatilnosti, je neverjetno nenavadno, da fiat valute v tako kratkem časovnem obdobju doživijo to raven gibanja cen. To pomeni, da so stabilkovanci veliko bolj odporni na dejavnike, ki lahko vplivajo na običajne kriptovalute.

Katere so različne vrste Stablecoinov in za kaj se uporabljajo?

stabilkovanci

Vir: blockdata.tech

Da bi razumeli, za kaj se uporabljajo stabilkovanci, bomo morali raziskati različne vrste stabilkoinov. Te tri vrste so:

 • Fiat-podprti stabilkovanci (sicer znani kot klinasti stabilkovanci)
 • Kolateralni stabilkovanci
 • Algoritmični stabilkovanci

Vsaka od teh kategorij ima različne lastnosti, zaradi katerih so primerne za različne namene. Poglejmo si podrobneje, kako delujejo te vrste stablecoinov.

Kaj so stabilnokovanci, ki jih podpira Fiat?

Fiat-podprti stabilkovanci, ali stabilni kovanci, so precej samoumevni. To so kripto žetoni, ki so po vrednosti vezani na osnovno fiat valuto. To so lahko britanski funt, japonski jen, kanadski dolar, švicarski frank – možnosti je skoraj neskončno, najpogostejši pa je ameriški dolar.

Najbolj znan fiat-podprti stabilcoin je Vezava (USDT) ki je bil uveden leta 2014. To je bil pravzaprav prvi stabilcoin na svetu, zato je nekaj, kar postavlja trend. Tether je nagovarjal vlagatelje, ki jih je zanimala decentralizirana narava kripto, vendar se jim zdi možnost dramatičnih nihanj cen Bitcoina preveč alarmantna. In ta pritožba se je obrestovala. Tether trenutno ni le najbolj priljubljen stabilcoin, temveč tudi tretja največja kriptovaluta po tržni kapitalizaciji. V času pisanja je njegova tržna kapitalizacija 17.473.086.836 USD in ima največji 24-urni obseg trgovanja s katerim koli digitalnim sredstvom na trgu (41.067.765.107 USD).

Tether je svoje ime vzel po tem, da je ‘privezan’ na ameriški dolar. To pomeni, da je 1USDT enak 1USD. Drugi primeri stabilcoinov, ki jih podpira ZDA, so:

 • TrueUSD
 • USD kovanec
 • Dvojček dolarjev

Ena najpomembnejših načinov uporabe fiat-podprtih stabilcoinov je posrednik med fiatom in kriptovalutami. Na borzah se pogosto obravnava kot a digitalni dolar. Če vlagatelj ne more opraviti neposredne transakcije v USD, je lahko uporaba žetonov Tether odlična alternativa. Ker bo 1USDT (v teoriji) vedno vrednotil 1USD, se mnogi vlagatelji odločijo, da bodo svoja sredstva pretvorili v Tether kot način njihovega shranjevanja v digitalne denarnice, ne da bi jim bilo treba skrbeti, da se bo njihova vrednost sčasoma znižala.

Še več, veliko borz vlagateljem ne ponuja možnosti, da kupujejo in prodajajo kripto z uporabo fiat valute. Posledično je pretvorba kripto sredstev v fiat lahko precej zapletena – vendar je pretvorba kripto v Tether in nato Tether v USD precej preprosta.

Kaj so zavarovani stabilniki?

Kolateralni stabilkovanci delujejo po enakem principu kot fiat-podprti stabilkovanci. Namesto da bi bili vezani na USD, GBP ali EUR, so po vrednosti vezani na drugo kriptovaluto.

Preberi več:

Priljubljene kriptovalute za nakup in prodajo v britanskih funtih

Najbolj priljubljene kriptovalute v ZDA

Pravzaprav je večina zavarovalnih stabilcoinov vezanih na izbor različnih kriptovalut. (To se včasih imenuje tudi košarica sredstev). Morda mislite, da vezanje stabilnega valuta na eno ali več kriptovalut premaga predmet stabilnega valuta. Konec koncev, če osnovno premoženje ni stabilno, kako lahko stablecoin izpolnjuje svoje ime??

To je utemeljena skrb. Kolateralni stabilkovanci, kot je Izdelovalec kovancev (DAI) so veliko manj stabilni od tistih, ki jih podpira fiat valuta. Imajo pa eno veliko prednost pred obešanjem in centraliziranimi stabilkovanci: v celoti jih lahko gostijo na verigi blokov. To pomeni, da so popolnoma decentralizirani, za razliko od tistih, ki se zanašajo na državno premoženje.

Večina vlagateljev uporablja stabilnostne kovance kot zavarovanje orodje za varovanje pred tveganjem za izravnavo bolj nestanovitnih valut v svojem portfelju. Čeprav so najbolj nestanovitna oblika stabilnega valuta, so še vedno lahko učinkovita oblika obvladovanja tveganja, ki prepere nekatere nevihte, ki lahko povzročijo velika gibanja cen v večjih kripto.

Kaj so algoritmični stabilniki?

Za razliko od fiat-podprtih ali kolateralnih stabilcoinov, algoritemski stabilnokovanci niso vezani na osnovno sredstvo. Namesto tega je krožna oskrba nadzorovana kot odziv na njeno delovanje.

Če naj bi bil na primer kovanec po vrednosti približno enak ameriškemu dolarju in začne padati pod ta znesek, bo algoritem samodejno zmanjšal ponudbo, da bi zvišal ceno. Podobno, če cena začne presegati 1 dolar, bo algoritem povečal krožno ponudbo, da bo znižal ceno.

Algoritmični stabilkovanci temeljijo na količinska teorija denarja. To navaja, da je cena blaga ali storitve neposredno sorazmerna z količino denarja, ki je v obtoku. To je ista praksa, ki jo večina bank uporablja za uravnavanje inflacije ali deflacije.

Primer algoritemskega stabilnega valuta je Osnova. Podjetje Basis, ki so ga aprila 2018 ustanovili trije diplomanti z univerze Princeton, je v svojem zadnjem naložbenem krogu zbralo impresivnih 133 milijonov dolarjev, kar kaže, da veliko ljudi vidi potencial za algoritemske stabilnike. Njen sistem je opisan kot “algoritemska centralna banka” – vendar kakšne prednosti ima pred stabilnostnimi kovanci, zavarovanimi s fiatom ali zavarovanjem s premoženjem?

Za razliko od stabilkovancev, kot je Tether, Basis od svojih ustanoviteljev ne zahteva, da imajo rezerve v ameriških dolarjih. To je zato, ker je kovanec v vrednosti 1USD, vendar ga fizične rezerve ne podpirajo aktivno. To mu omogoča resnično decentralizacijo iz fiat bank na način, da večine kriptovalut, ki jih podpira fiat, ni mogoče.

Tudi algoritemski pristop je natančnejši kot vezan na izbor kriptovalut. Algoritem ni odvisen od zunanjih tržnih dejavnikov, medtem ko najverjetneje močno vpliva na kriptovalutni sektor (na primer pandemija koronavirusa, ki je vplival na naložbe vseh vrst do te mere, da je zdaj znan kot “zrušitev koronavirusa”). znižati vrednost zavarovanja stabilcoin, ki se sesuje.

Katere so prednosti stabilnih kovancev?

Zdaj smo odgovorili na vprašanje “kaj so stabilnokovanci”, pretehtajmo različne prednosti te vrste kripto, da se bomo lažje odločili, ali so stabilkovanci dobra naložba v letu 2020 in pozneje.

Benefit Glavna prednost vlaganja v stabilne kovance je ta, da so lahko učinkovita oblika upravljanja tveganj. Stabilni kovanci lahko kot orodje za varovanje pred tveganji pomagajo urediti vaš portfelj in delujejo kot oblika zavarovanja za izravnavo bolj tveganih naložb

✅ Stablecoins je mogoče enostavno pretvoriti v fiat valuto, zaradi česar so priročen posrednik med fiatom in kripto

✅ Stablecoini zahtevajo zelo malo nadzora vlagateljev zaradi njihove neverjetno nizke stopnje volatilnosti

✅ Uporabljajo se lahko za prenos velikih količin sredstev na tuje račune, ne da bi morali skrbeti zaradi neugodnih menjalnih tečajev ali čezmejnih pristojbin

✅ Stablecoins so tudi manj ranljivi za vdore kot običajne kriptovalute, saj blockchain dejansko ne hrani svojega zavarovanja

Stablecoins so zelo razširljivi, saj ni stalnih rezerv

Katere so slabosti stabilnih kovancev?

Stablecoins ima lahko celo vrsto prednosti, vendar to ne pomeni, da so brezhibni. Pravzaprav še zdaleč! To so ključne pomanjkljivosti, ki jih je treba upoštevati, preden se odločite, ali boste vlagali v katero koli vrsto stabilnega denarja.

Stable Čeprav so stabilni kovanci lahko dobro orodje za varovanje pred tveganjem, sami niso dobra naložba. To pa zato, ker se njihova vrednost sčasoma ne bo nikoli povečala – vedno bo enaka 1 enoti osnovnega osnovnega sredstva

❌ Številni stabilcoinci zahtevajo, da skrbnik ali revizor spremlja njihovo uspešnost in zagotovi, da je vrednost vezana. To zahteva, da vlagatelji zaupajo nekomu in pomeni, da lahko pride do človeške napake

❌ Nekateri ljudje so algoritemske stabilkovance primerjali s piramidno shemo. Nizka cena žetonov, kot je Basis (1 USD), pomeni, da morajo rast neizogibno subvencionirati novi vlagatelji, ki kupujejo “shemo”

Surrounding Okrog fiat-podprtih stabilcoinov je lahko premalo preglednosti. Na primer, Tether je bil večkrat pod udarom, ker naj ne bi imel v lasti dovolj rezerv USD, da bi podprl svoje trditve, da ima za vsak žeton Tether v banki 1 dolar

Ključne točke

 • Stablecoins so bili razviti, da bi obšli nestanovitnost, zaradi česar je kripto trg tako tvegan
 • Stablecoins pogosto delujejo kot presečišče med fiatom in kriptovaluto
 • Volatilnost tipične kriptovalute je lahko približno 5%, v primerjavi z 0,5% pri tipični fiat valuti
 • Obstajajo tri glavne vrste stablecoinov: fiat-podprti, zavarovani in algoritemski
 • Večina stabilnokovancev, ki jih podpira fiat, je vezanih na ameriški dolar
 • Glavni stabilni kovanci vključujejo Tether, DAI Coin in Basis
 • Algoritmični stabilkovanci temeljijo na količinski teoriji denarja
 • Stablecoins so lahko učinkovito orodje za varovanje pred tveganji v raznolikem portfelju
 • Vendar sami niso naložba, ki se bo sčasoma povečala

Če ste se spraševali, kaj so stabilkovanci, upamo, da vam je ta začetniški vodnik predstavil to edinstveno vrsto kriptovalut. Ker širše zanimanje za stabilkovanke začne naraščati, bi lahko bil čas, da pozorno spremljamo stabilkovance in spremljamo njihovo uporabo na širšem trgu. Poročilo borze kriptovalut Binance je dejansko razkrilo, da se je zanimanje za stabilnostne kovance, zavarovane v ameriških dolarjih, močno povečalo med majem 2018 in majem 2019, ko se je 24-urna kotacija sredstev, ki jo poganjajo stabilni kovanci, povečala s 35,78% na 60,55%..

Razmišljate o dodajanju stabilcoinov v svoj portfelj? Kljub njihovi nizki volatilnosti je še vedno pomembno vedeti, da je kakršna koli oblika kriptovalut tvegana naložba. Vedno opravite skrbni pregled, preden kupite fiat, zavarovan s premoženjem ali algoritemski stabilcoin.

Priročnik za začetnike za stabilne kovance – pogosta vprašanja

Koliko stabilnokovancev je?

Trenutno je na trgu kriptovalut več kot 200 stabilnokovancev. Ker je skupno več kot 6000 kriptovalut, to predstavlja relativno majhen delež.

Kateri je najbolj priljubljen stabilcoin?

Najbolj priljubljen stabilcoin je Tether. To je bil prvi stabilcoin, ki se je začel, zato se pogosto šteje za Bitcoin stabilcoinov!

So stabilnokovanci dejansko stabilni?

Odgovor na to vprašanje ni enostaven. Čeprav so stabilkovanci običajno veliko stabilnejši od običajnih kriptovalut, so stabilni le tolikokrat, kot je osnovno sredstvo, na katerega so vezani. To pomeni, da niso popolnoma brez nestanovitnosti (skoraj nobena valuta ni).

Zakaj so stabilkovanci priljubljeni?

Stablecoini so priljubljeni, saj zaobidejo večino nestanovitnosti, zaradi katere so Bitcoin in druge kriptografije tako tvegani. Vse bolj priljubljeni so tudi kot način pretvorbe kripto sredstev v fiat.

Kakšna je prihodnost stabilcoinov?

Ko stabilnostni kovanci naraščajo, mnogi strokovnjaki verjamejo, da bi lahko začeli spodbujati množično sprejemanje kriptovalut. V prihodnosti bi lahko bili stabilni kovanci priročna oblika spletnega ali brezstičnega plačevanja, pa tudi prenašanja sredstev med digitalnimi denarnicami.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me