Vzpon kriptovalut: Ali še vedno potrebujemo banke?

Kriptovaluta že več kot leto dni hitro narašča. Zdaj je to ključna finančna pogovorna točka in morda bo nekoč nadomestila celotno bančno industrijo, kakršno trenutno poznamo. Pravzaprav je njegova priljubljenost tako hitro naraščala, da so se mnogi začeli spraševati, ali sploh še potrebujemo banke.

Bankirji in banke danes niso v posebno ugodni luči, zlasti tisti, ki bančni pohlep krivijo za finančno škodo, ki so jo utrpeli med svetovno gospodarsko krizo leta 2008. Peter Daisyme je to vprašanje že pogledal, zato bomo na izobraževanju o trgovanju analizirali njegove misli in ugotovitve.

Kaj točno počnejo banke?

kaj počnejo banke

Preden se poglobimo v verjetnost, da bodo kriptovalute zamenjale banke, si oglejmo, za kaj točno banke potrebujemo. Banke imajo šest glavnih vlog:

1. Financiranje in zadolževanje

Banke so prvi vir financiranja na svetu tako za potrošnike kot za podjetja. Bistveni so pri omogočanju ljudem, da kupujejo preko svojih obstoječih sredstev in dolgoročno vlagajo – predvsem hipoteke.

2. Vodenje evidence in upravljanje transakcij

Banke delujejo kot pospeševalci vseh vrst manjših in večjih finančnih transakcij, bodisi med svojimi računi bodisi pri drugih strankah. Prav tako vodijo podroben dnevnik vseh takih transakcij.

3. Varno shranjevanje valute

Banke delujejo kot varno območje za shranjevanje denarja, ko ga ne uporabljate. Brez bank bi bili prisiljeni gotovino hraniti na fizičen način, ki je veliko manj likviden in varen.

4. Izmenjava valut

Banke vam omogočajo, da valuto zamenjate v drugo valuto kjer koli želite.

5. Zagotavljanje finančne stabilnosti

Centralne banke so odgovorne za nadzor številnih ključnih gospodarskih funkcij, kot so določanje in nadzor obrestnih mer in inflacije. To dosežemo s tiskanjem in distribucijo novih virov denarja, kadar je to potrebno.

6. Nadzor nad finančnimi potezami in sklepanjem pogodb

Investicijske banke vam lahko pomagajo pri velikih finančnih potezah, kot so nakupi med podjetji. Pomagajo tudi pri sklepanju pogodb.

Ljudje preberejo tudi: Ali je Bitcoin v 2018 še vedno vredna naložba?

Kje gre bankam narobe?

kje gre bankam narobe

Ko analizirate vse te namene, se zdi, da so banke nenadomestljive. Zakaj bi jih torej želeli zamenjati? Tu so trije glavni razlogi, zakaj:

1. Visoke pristojbine

Banke so v bistvu podjetja in njihov cilj je ustvariti dobiček od denarja, ki ga imajo. Poleg donosa od vlaganja skladov ustvarjajo tudi visoko raven denarja s široko paleto različnih provizij. To vključuje provizije za dvige, pošiljanje denarja na tuji račun, prekoračitev ali preprosto lastništvo računa. Te pristojbine se pogosto lahko zdijo pretirane in nepotrebne.

2. Človeški faktor

Banke seveda vodijo ljudje. Vsak bankir bo imel svojo osebno agendo: morda želijo banko usmeriti v nove smeri ali ustvariti večje količine denarja od obstoječih strank. Kakorkoli že, človeška plat bankirjev vodi v pohlep, ki pa strankam ponuja slabše storitve.

3. Počasnost

Bančni sistem se je zagotovo znašel na soncu. Banke so dolga leta ponujale hitrost in udobje, ki presegajo vse druge načine shranjevanja gotovine in plačevanja. A temu ni več tako: v primerjavi s kriptovalutami se procesi bank preprosto ne morejo primerjati po hitrosti, udobju in stroških.

Morda vam bodo všeč tudi: 4 pogoste napake, ki jih naredijo Forex trgovci

Kje lahko kriptovalute zapolnijo vrzeli?

kje lahko kriptovalute zapolnijo vrzel

Kriptovalute nikakor ne ponujajo takojšnje nadomestitve celotnega bančnega sistema. Lahko pa bi prinesli spremembe na teh ključnih področjih:

Izmenjava valut

Trenutno lahko kriptovalute takoj zamenjate za številne valute po vsem svetu. Ko se njihova priljubljenost širi in jih vlade začnejo bolje urejati, bi morale biti kriptovalute na voljo za takojšnjo menjavo tudi v številnih drugih valutah.

Varnost in shranjevanje

Kriptovalute lahko shranjujete z uporabo različnih mobilnih naprav, spletnih storitev in e-denarnic. Vse so šifrirane in zaščitene z geslom. Da bi nekdo drug pridobil dostop do vaših kriptovalut, bi potreboval strojno opremo in vrsto zapletenih gesel.

Varnost za transakcije

Če trgujete s kriptovalutami za druge kriptovalute ali za blago ali storitve, potem imate koristi od tehnologije porazdeljene knjige. To šifrira vse transakcije, ki se zgodijo, in pomaga, da ostanejo popolnoma anonimne. Če bi kdo poskušal poseči v to verigo in dostopati do vaših sredstev, bi to zlahka opazil.

Glej tudi: Zgodbe o sreči kripto kraljev

Kje kriptovaluta zaostaja?

kje kriptovaluta zaostaja

Tu je nekaj funkcij, ki jih kriptovalut trenutno v bančnem sektorju ne more nadomestiti.

Vloga centralne banke

Kriptovalute ne morejo nadomestiti nekaterih vlog centralne banke, na primer določanja obrestnih mer ali nadzora inflacije. Čeprav je ta decentralizacija ravno tisto, zaradi česar so mnogi tako privlačni, bi to zagotovo lahko dolgoročno postalo problematično.

Vloga investicijskih bank

Še vedno potrebujete finančne strokovnjake, ki bodo ljudem olajšali in vodili skozi naložbene priložnosti.

Posojila in financiranje

Nič ne moremo trditi, da bi kriptovalute lahko opravljale ekonomsko koristne funkcije, kot so izdajanje posojil in financiranje večjih nakupov. Čeprav bi se to lahko v prihodnosti spremenilo, se to ne bo zgodilo kmalu.

Ne zamudite: Vrhunski poletni bralni seznam za vlagatelje

Kako bi izgledal svet brez bank?

svet brez bank

Zdaj smo si ogledali prednosti in slabosti zamenjave bank s kriptovalutami, poglejmo si, kako bi bil v resnici videti svet, če bi prišlo do spremembe.

Povečanje medsebojnih posojil

Brez bank, ki bi ponujale financiranje hipotek in drugih večjih nakupov, bi se še bolj povečalo posojanje P2P. Iskanje posojil pri prijateljih, družinskih članih in drugih bogatih posameznikih bi bilo veliko bolj običajno.

Izguba človeške inteligence

Delavci v bankah ponujajo veliko informacij o finančnem odločanju tako za potrošnike kot za podjetja. Čeprav bi lahko trdili, da bi bilo to znanje mogoče preprosto prenesti prek spleta ali ga dati na voljo z vedno naprednejšo tehnologijo umetne inteligence, bi vsekakor izgubili človeški dotik.

Finančna nestabilnost (vsaj kratkoročno)

Ko se ljudje navadijo na kriptovalute, postane njihova nestanovitnost očitna. Če bi kriptovalute prevzele oblast, bi iz dneva v dan opazili močne skoke in upad vrednosti. To bi lahko povzročilo inflacijo brez primere in močan padec potrošniške porabe.

Naslednje: nehajte izvajati slabe trgovalne navade!

Kaj če bi se banke gibale s časom?

Namesto da bi izbirali med enim ali drugim, je mogoče mogoče najti zdravo srednjo pot. Banke že imajo vzpostavljeno infrastrukturo in so nosilec svetovnega finančnega sistema: kriptovalute preprosto predstavljajo naravni potek digitalnega razvoja. Torej, zakaj si banke ne morejo prizadevati, da bi koristi kriptovalut vključile v storitve, ki jih ponujajo?

S skrbnim izvajanjem bi lahko močno zmanjšali provizije za transakcije, povečali preglednost in izboljšali varnost. Nekatere banke že iščejo načine za to. Spremembe so daleč, vendar to morda ne bi bilo slabo, saj so same kriptovalute še vedno v razmeroma zgodnjih fazah evolucije. Morda jih bo, ko bodo dozoreli, prostor za njihovo vključitev v staromodni bančni sistem, ki smo ga tako vajeni.

Če ste z veseljem prebirali ta članek iz Trading Education, mu podelite všeček in ga delite s kom drugim, za katerega menite, da bi ga lahko tudi zanimal.

Ta članek je bil prvotno objavljen dne due.com

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me