Zgodovinski pogled na ceno Bitcoin: 2009-2020

Zgodovinski pogled na ceno Bitcoin: 2009-2020

Vas zanima vlaganje in trgovanje z bitcoini? Pokrili smo vas! V tem priročniku si bomo ogledali zgodovino cen Bitcoinov od leta 2009 do 2020.

Bitcoin ne potrebuje uvoda! V samo desetletju je Bitcoin uspel preoblikovati celoten finančni sektor, izzvati centralne banke, vlade in čezmejna plačila. Bitcoin je privedel do ustvarjanja na tisoče altcoinov, a kljub temu je še vedno največja kriptovaluta po tržni omejitvi in ​​učinku omrežja.

Bitcoin je bil kot digitalna kriptovaluta prvič prepoznan konec leta 2008, preden so ga anonimni ustanovitelji z psevdonimom Satoshi Nakamoto januarja 2009 uradno lansirali. Zanimivo je, da strokovnjaki menijo, da bi odkritje identitete Satoshija povzročilo opustošenje, zato je bolje, da ostanete zakriti v skrivnosti.

Od takrat je Bitcoin priča različnim zborovanjem in zrušitvam. V zadnjih letih je Bitcoin kljub temu, da ni zakonito plačilno sredstvo, naraščal v prepoznavnosti in tudi v vrednosti – potisnil svojo preteklost na najvišjo raven, nekoliko presenetljivo za mnoge uporabnike in finančne strokovnjake.

Bitcoin je od svoje ustanovitve in prve uporabe pred več kot desetletjem daleč daleč. Tako sledimo besedam inovatorja Henryja Dreyfussa “Če se želimo ozreti naprej, se moramo naučiti pogledati nazaj” – tukaj na Trading Education si ogledujemo zgodovino cen Bitcoinov od leta 2009 do 2020.

2009: Bitcoin je bil predstavljen

Leto 2009 je bilo leto za spomin! Po finančni in stanovanjski krizi leta 2008 je bil Bitcoin ustvarjen kot odprtokodna programska oprema, ki uporabnikom pomaga do digitalnega denarja brez tretjih oseb, omejitev in previsokih provizij..

Prvi Bitcoin so bili izdani januarja 2009 v vrednosti 0,00 USD. Bitcoin ni bil kotiran pri centralni banki ali na borzi, s katero se trguje na javni borzi, zato je bila njegova vrednost za decentralizirano valuto za začetek poljubna.

Bitcointalk”, Spletni forum, v katerem so potekala neposredna pogajanja med uporabniki glede takratne vrednosti Bitcoina, ki je na začetku postopoma pridobival na popularnosti med kriptografi..

Kljub temu majhnemu dvigu obresti je cena Bitcoinov ostala v preostalem delu leta in do zore 2010.

2010: Prvi uspeh Bitcoina

Leta 2010 je priljubljenost Bitcoina narasla in med letom se je vrednost Bitcoinov zvišala s 0,00 na 0,39 dolarja pozneje v letu. To je bilo presenetljivo.

Tu bi morali razložiti, da je bilo na dražbi marca istega leta 10.000 BTC ponujenih z začetno ponudbo 50 USD in na trgu sploh ni bilo obresti, zato je bila povišanje na 0,39 USD velika novica.

Bitcoin nikoli več ni trgoval za skoraj nič!

V začetku leta 2010 se je začela tudi prva izmenjava Bitcoinov, imenovana BitcoinMarket.com, in Bitcoin je svojo prvo komercialno uporabo doživel maja istega leta, ko je bilo za nakup dveh pic uporabljenih 10.000 BTC.

Smešno je, da je 22. maj zdaj znan kot Bitcoin Pizza Day. Bi danes kupili pice v vrednosti več kot 300 milijonov dolarjev?

Ta dva razvoja sta Bitcoin pripeljala v oči finančne javnosti in nedvomno v svojem kratkem življenju nekaj ukrepala in prispevala k rasti vrednosti.

2011: V konkurenci z drugimi kriptovalutami

Prvi konkurenti kriptovalut Bitcoin so se začeli pojavljati leta 2011. Namecoin in Litecoin sta bila dva primera vilic Bitcoin, ustvarjenih leta 2011.

Bitcoin-ova odprtokodna koda je omogočila razvoj konkurenčnih valut in dejansko je bil tak razvoj spodbujen, da bi ustvarili živ trg.

V letu 2011 je prišlo tudi do nadaljnje rasti vrednosti Bitcoina, do februarja pa je ena družba BTC dosegla ceno 1 USD, s čimer je dosegla najpomembnejše paritete z ameriškim dolarjem.

Kriptovalute so se povečale v finančnem sektorju. Kmalu je sledil val, ko so obresti rasle in na vrhuncu, štiri mesece pozneje, je bil Bitcoin vreden približno 31 dolarjev.

Toda vse, kar se bo povečalo, se mora zmanjšati in proti koncu leta 2011 je Bitcoin strmoglavil na vrednost okoli 2 USD.

Vas zanima trgovanje Bitcoin?

2012: Rast priljubljenosti

Leta 2012 se je Bitcoin začel uveljavljati kot vodilna kripto valuta po vsem svetu.

Leta 2012 se je priljubljenost Bitcoina spet obrnila navzgor in njegova vrednost se je zvišala, saj je pridobil medijsko prepoznavnost in postajal vse bolj sprejet kot način plačila.

Fundacija Bitcoin začela kasneje v letu, z BitPay s seznamom več kot tisoč podjetij, ki sprejemajo plačila z Bitcoin. Pravzaprav so se številni trgovci odprli tudi za uporabo kriptovalut in sprejemanje plačil z bitcoini.

Po finančnem zrušitvi leta 2011 je to povečanje sprejemanja s strani družb pomenilo, da je leto 2012 zaznamovalo majhen, a enakomeren porast cene Bitcoinov, s trhkega začetka 4 dolarjev na približno 13 do konca leta.

Drug pomemben dogodek je bil začetek Bitcoin Foundation, da bi okrepili sprejemanje Bitcoinov in izboljšali njegov protokol.

2013: Evropske finance

Če se ozremo na zgodovino cen Bitcoinov, bi morali priznati dejstvo, da je bilo leto 2013 pomembno leto: Bitcoin se je utrdil v glavnem finančnem svetu.

Evropa je imela v tem času velike finančne težave. Posebej opazne so bile težave Grčije in Cipra.

Ciprska finančna kriza je povzročila hiter porast uporabe BTC, saj so se vlagatelji odvrnili od tradicionalnih bank, ki so se jim zdele nezaupljive. Zato je vrednost Bitcoina močno narasla. Do marca 2013 se je vrednost Bitcoina povzpela s 13 na približno 260 dolarjev.

Kljub posledični razprodaji in posledičnemu začasnemu padcu je vrednost Bitcoina v naslednjih mesecih doživela nekaj vrhuncev, dvakrat je dosegla 1.000 USD in do konca leta 2013 končno dosegla približno 750 USD..

Cene so začele postajati zelo nestanovitne.

Leto 2013 si zapomnimo tudi kot leto, ko so zaprli spletno stran Silk Road – spletno stran, ki je uporabljala bitcoin za nedovoljene transakcije.

2014: Bitcoin v krizi

Za Bitcoin je bilo leto 2014 precej težko.

Mt. Gox, največja borza Bitcoinov, je leta 2014 prenehal trgovati in bankrotiral zaradi kršitve varnosti, pri kateri je bilo ukradenih do 750.000 BTC.

To je neizogibno vplivalo na vrednost Bitcoina in je imelo velik – čeprav le začasen – negativen vpliv na zgodovino cen Bitcoinov.

Istega leta so se na finančnih trgih začele širiti govorice o prepovedi Bitcoinov na Kitajskem.

Negotovost glede teh lažnih trditev je negativno vplivala tudi na ceno Bitcoina in BTC je vstopil na medvedji trg. Navsezadnje tržne novice in razpoloženje kripto igrajo ključno vlogo na kripto trgu.

Večino leta 2014 je Bitcoin znašal med 300 in 400 USD.

2015: Pozitiven obrat

Bitcoin se je do neke mere stabiliziral leta 2015. Do konca leta 2015 se je trg medvedov končal in Bitcoin je vstopil na bikovski trg z vrednostjo nad 400 USD.

Vlagatelji so postajali vse ostrejši. Poleg tega je število podjetij, ki sprejemajo Bitcoin kot način plačila, od njegovih nizkih začetkov naraslo s 1000 v letu 2012 na približno 160 000 v letu 2015.

Tudi banke so začele kazati zanimanje in Barclays Bank je postala prva banka, ki je v tem letu sprejela naložbe v Bitcoin.

Medijsko pozornost so pritegnila ogromna prizadevanja podjetij, vključno s Coinbase in 21 Inc..

Ti dejavniki so Bitcoin-u pomagali povečati vrednost. Bitcoin je od začetka leta 2015, ko se je znižal na 150 USD, zrasel na približno 360 USD, vrednost, ki jo je dosegel v letu 2016.

2016: Povečano povpraševanje in vrednost

Cene BTC so še naprej nihale skozi vse leto 2016.

V letu 2016 se je zgodil mejnik v zgodovini cen Bitcoinov, ko so Bitcoin in druge digitalne valute postali priznani kot valuta na Japonskem. Posledično je povpraševanje in s tem vrednost Bitcoina raslo.

Vrednost Bitcoina se je z nekaj več kot 400 ameriških dolarjev v začetku leta 2016 povečala na skoraj 1000 do konca leta, ko je povpraševanje po tej edinstveni digitalni valuti, njena uporaba in zaupanje vnjo naraščalo.

Leta 2016 so bile stvari videti zelo rožnato; zdelo se je, da bo Bitcoin šel le gor in gor in gor. Obeti za Bitcoin za leto 2016 so se zdeli še posebej svetli, potem ko je kovanec junija 2016 dosegel mejnik 750 dolarjev.

Morda največji razlog za podražitev Bitcoina v letu 2016 je bila prepolovitev blokovske nagrade, ki se je zgodila 9. julija 2016.

Skratka, prepolovitev Bitcoina se nanaša na to, ko se Bitcoin nagrade rudarjem, ki ustvarjajo nove bloke, prepolovijo, kar poveča vrednost Bitcoina.

2017: najslavnejše leto

zgodovina cen bitcoinov

2017! Leto, ko je dejanski kriptografski bum osvojil svet daleč izven finančnega sektorja.

Leto 2017 si bomo vedno zapomnili kot eno najboljših let Bitcoinov. Z začetkom leta okoli 960 USD na kovanec je Bitcoin nadaljeval z mejniki za mejniki za mejniki.

Zlasti december 2017 si bomo vedno zapomnili kot najboljši mesec Bitcoinov do leta 2020 – oziroma takrat, ko je Bitcoinu dobesedno ostalo nekaj dolarjev, da bi dosegel 20.000 USD na kovanec.

Mnogi so poskušali natančno določiti, zakaj se je cena Bitcoina tako eksponentno zvišala, vendar očitno ni jasnega razloga. Nekateri verjamejo, da je kripto kit manipuliral s trgom in povzročil velik porast vrednosti BTC.

Eno je gotovo: po letu 2017 se je Bitcoin pridružil svetovnemu finančnemu trgu brez namena, da bi odšel. Po tem zgodovinskem zvišanju cene BTC so vsi vedeli, kaj je Bitcoin, in ni bilo mogoče ubežati dejstvu, da kriptovaluta postaja nekaj, s čimer bi se morali na koncu spoprijeti vsi.

2018: Mamurluk po zabavi

Medtem ko je bilo leto 2017 samo leto, se je leto 2018 v veliki meri izkazalo za razočaranje. Za Bitcoin je bilo pravzaprav kot vihra. Bitcoin ni izpolnil pričakovanj, ki jih je postavilo leto 2017.

Mnogi so menili, da bo Bitcoin nadaljeval pot navzgor, vendar je storil ravno nasprotno in leto 2018 končal pri okoli 3.900 ameriških dolarjih.

Bilo je trenutkov, ko se je zdelo, da bi Bitcoin morda obrnil svoj padajoči trend in se spet pobral – celo 6. januarja 2017 dosegel 17.000 USD na kovanec – a to ni trajalo.

Toda kljub vsej pogubi in mraku se je leta 2018 zgodilo nekaj zanimivega: Bitcoin se je začel cenovno gibati, nekaj, kar ljudje niso mislili, da je več mogoče.

Najpomembneje je, da se je od septembra do novembra 2018 Bitcoin gibal med 6.200 in 6.400 ameriškimi dolarji. To je pomembno opažanje: pokazalo je, da je bil Bitcoin že leta 2018 morda že zanesljiva zaloga bogastva. Zdaj nekateri vlagatelji verjamejo, da bo Bitcoin v prihodnjih letih nadomestil zlato.

Do novembra 2018 je Bitcoin padel na 3.500 dolarjev. Poleg tega je treba spomniti, da je Bitcoin kljub nenehnemu padanju cen še vedno imel večjo vrednost kot v prvih nekaj letih.

2019: počasna vrnitev v obliko (nekoliko)

Po mračnih mesecih, ki jih je Bitcoin doživel leta 2018, je leto 2019 BTC pozdravilo z novim skokom cen in obsega.

Tukaj moramo opozoriti, da je Bitcoin leta 2019 začel na trgu, ki se giblje med najnižjimi vrednostmi okoli 3.900 in 4.150 ameriških dolarjev. Za mnoge se je zdelo, da je leto 2019 lahko nadaljevanje padca leta 2018.

Toda vse se je začelo spreminjati do aprila, ko je Bitcoin izbruhnil in dosegel novo vrednost 5.000 USD. Po tem se je Bitcoin začel dvigovati v ceni.

Konec junija je Bitcoin dosegel letno najvišjo vrednost približno 13.600 ameriških dolarjev na kovanec in nato vstopil v novo stopnjo volatilnosti, ki je trajala do avgusta.

Vendar pa se je po tem vrhuncu cena Bitcoina spet začela gibati, čeprav je bila takrat zagotovo bolj neprijetna kot prej leta 2019.

Poleg tega se je število bankomatov za bitcoin povečalo na več kot 5000 po vsem svetu. Bitcoin je lahko končal leto z visoko ceno okoli 7300 USD na kovanec, potem ko je porabil precej časa okoli 10.000 USD na kovanec.

Kripto trgovci in vlagatelji so se že veselili prihodnosti Bitcoinov in blockchain tehnologij.

Vas zanima trgovanje Bitcoin?

2020: leto negotovosti

Vse se je spremenilo marca 2020. Stalna pandemija koronavirusa je privedla do kripto črnega četrtka (12. marca 2020), ko so kripto propadli. Cene bitcoinov so se v hipu prepolovile. Kot poroča Decrypt, je bil kralj odstavljen s prestola.

To je privedlo do premika tržne krajine Bitcoin in izhlapevanja likvidnosti. Poleg tega so bila gospodarstva po vsem svetu zelo prizadeta, kar vedno zaustavi obresti in naložbe.

In medtem ko je virus okužil kripto prostor, se je pojavila priložnost. Bitcoin evangelisti verjamejo, da bo pandemija privedla do množičnega sprejemanja Bitcoinov. Na nek način je COVID-19 privedel do revolucije digitalnega denarja, vlade pa so uvedle tehnologije veriženja blokov, da bi izsledile izbruhe in izboljšale upravljanje medicinskih evidenc.

Ne samo to, ampak še eno prepolovitev Bitcoinov se je zgodilo leta 2020, kar lahko pomembno vpliva na povpraševanje in ponudbo ter vrednost BTC.

Kljub vsem mračnim spremembam, ki jih je prineslo leto 2020, je leto 2020 še vedno leto, ki bo ostalo v Bitcoin-ovih zgodovinskih učbenikih.

Med oktobrom in decembrom 2020 se je Bitcoin povečal. Oktobra 2020 so bitcoini že trgovali po 10.800 USD; do konca leta je odpihnilo več kot 20.000 dolarjev in doseglo nove najvišje vrednosti.

Tudi velika podjetja so se začela kopičiti na bitcoinih.

Bitcoin ves čas visok

Strokovnjaki so pri napovedih cen še vedno bikovski. Od januarja 2021 se Bitcoin trguje po približno 30.000 ameriških dolarjih in je dosegel novo najvišjo vrednost 41.000 dolarjev. Po navedbah CoinDesk je bil 20. januarja 2021 Bitcoin več kot 35.000 USD.

Mejniki cene Bitcoin (USD)

0,00 USD januarja 2009

0,10 USD 10. oktobra 2010

1,00 USD 9. februarja 2011

10,00 USD 2. junija 2011

100 USD 3. aprila 2013

1.000 USD 8. november 2013

850 dolarjev 16. februarja 2014

2.000 USD 20. maja 2017

3.000 USD 11. junija 2017

4.000 USD 13. avgust 2017

5.000 USD 1. septembra 2017

10.000 USD 28. novembra 2017

15.000 USD 7. decembra 2017

19.783 USD 17. decembra 2017

6.200 USD 5. februarja 2018

3.300 USD 7. decembra 2018

20.442 USD 1. julija 2019

8.771 USD 9. novembra 2019

19.850 $ 30. novembra 2020

28.000 USD 27. decembra 2020

41.973 $ 8. januarja 2021

Kot na katerem koli finančnem trgu tudi za prihodnost Bitcoina ni mogoče zagotoviti. Zagotovo pa je eno: Bitcoin je tu, da ostane. Od svoje ustanovitve je Bitcoin odprl finančni svet digitalnim možnostim in postal široko sprejet ter uporabljan na vseh trgih.

Vrednost Bitcoina je dovzetna za zunanje dogodke in zaupanje vlagateljev na enak način kot katera koli druga valuta, toda kot so pokazale medijske špekulacije, so kriptovalute svet doslej zajele in nekoliko presenetile.

Kaj pa je naslednje?

No, kdo ve? Mogoče bodo napovedi dvojčkov Winklevoss postale resničnost in Bitcoin bo dosegel vrednost 500.000 USD in tržno omejitev 9 bilijonov USD?!

Zgodovinski pogled na ceno Bitcoin: 2009-2020 | Ključne točke

Če se česa iz tega članka spomnite, navedite naslednje:

  • Bitcoin se je začel leta 2009 kot oblika digitalnega gotovine.
  • Ko se je Bitcoin prvič začel, je bil en kovanec vreden 0,00 USD. Dolgo je trajalo, da so Bitcoin obravnavali kot sredstvo z vrednostjo.
  • Leta 2010 je bilo za nakup dveh pic, vrednih 300 milijonov dolarjev, danes uporabljenih 10.000 bitcoinov.
  • Bitcoin je bil leta 2012 v finančnem sektorju bolj sprejet.
  • Leto 2017 je bilo eno najboljših let Bitcoinov. Do decembra 2017 je na kovanec skorajda zasenčil 20.000 dolarjev.
  • V letih 2018 in 2019 je Bitcoin vstopil v obdobje stagnacije. Cena Bitcoina se je začela bistveno gibati,
  • Koronavirus je otežil oceno poti Bitcoina v letu 2020. Nekateri so sicer verjeli, da je virus odlična priložnost, da BTC zasije, drugi pa niso bili prepričani.
  • Decembra 2020 je Bitcoin dosegel 28.000 dolarjev.
  • Od januarja 2021 Bitcoin deluje bolje kot katero koli drugo leto doslej, cene pa se gibljejo okoli 30.000 USD. 8. januarja 2021 je BTC dosegel 41.973 USD.

Pogled na zgodovino cen Bitcoinov je ključnega pomena za napovedovanje njegove prihodnosti.

Če želite izvedeti več o Bitcoinu in kako trgovati z BTC, se ne obotavljajte prijaviti na naš tečaj trgovanja s kriptovalutami in odpreti račun pri našem partnerju eToro!

eToro – najboljši posrednik za nakup bitcoinov

posrednik etoro

eToro se je že vrsto let izkazal kot zaupanja vreden v kripto industriji – priporočamo, da jih preizkusite.

Navidezne valute so zelo nestanovitne. Vaš kapital je ogrožen.

Ali mislite, da bo Bitcoin dosegel 50.000 USD?

Če vam je bil naš članek všeč Zgodovinski pogled na ceno Bitcoin: 2009-2020, potem prosimo, delite jo z vsemi drugimi, ki jih zanima naložba v kriptovalute.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me