Je Apple Stock dobra naložba?

Apple so leta 1976 ustanovili njegovi ustanovitelji Steve Jobs, Steve Wozniak in Ronald Wayne. Ime Apple izbral Jobs zaradi lepih spominov po obisku jabolčne farme v lasti prijateljev, Apple Computers se je ustanovil naslednje leto, leta 1977.

Apple je z razvojem in prodajo računalniške elektronike, programske opreme, računalnikov in prenosnih naprav kmalu postal znan po računalniku Macintosh. Vendar pa je Apple po lansiranju iPhona, iPoda Touch in iPad leta 2007, torej istega leta, ko je bil “Computer” odstranjen iz imena podjetja, sčasoma dosegel mednarodni uspeh..

Z bogato zgodovino, vključno z različnimi finančnimi rezultati v tridesetih letih od takrat, je Apple po vsem svetu znan po svojih izdelkih in v zadnjem času tudi po storitvah. Vendar je Apple zaloga vredna naložba? Če kupite Apple delnice? Katere so prednosti (prednosti) in slabosti (slabosti) tega početja? Preučujemo sposobnost preživetja Zaloga jabolk z odgovori na ta vprašanja v tem članku. Za začetek si oglejmo kratko zgodovino Applea.

Pregled Apple

Pred predstavitvijo osebnega računalnika Macintosh potrošnikom je Apple izdelal Apple I, II in III skupaj z Locally Integrated Software Architecture (LISA) na mešane reakcije. Apple I kot monitor uporabljal televizijski zaslon, kar je bilo v sedemdesetih letih edinstveno, saj veliko računalnikov ni imelo nobene vrste zaslona. Apple I se je hitro zagnal, ker je bila njegova zagonska koda v čipu za branje samo pomnilnika (ROM). Ceno in zahtevnost Apple I je dodatno zmanjšalo minimalno število uporabljenih čipov v primerjavi z drugimi računalniki.

Apple II je kmalu sledil sredi sedemdesetih let. Z izboljšanim televizijskim zaslonom je omogočal prikaz barv in grafike. Z boljšim podvozjem in vgrajeno tipkovnico je bil Apple II zasnovan za takojšnjo uporabo po nakupu. Vendar pa je pri dvomih glede tržnosti osebnega računalnika prišlo do težav zavarovanje naložb. Ko pa je bilo to doseženo, je Apple II čez noč postal uspeh.

12. decembra 1980 je Apple predstavil mednarodna javna ponudba (IPO) delnice po ceni 22 USD na delnico z uporabo tiker AAPL na NASDAQ. Ob koncu trgovanja tistega dne so se delnice Apple zvišale za skoraj 32% in znašale 29 funtov na delnico. Appleova tržna vrednost je znašala 1.778 milijard dolarjev. Po ocenah je bilo s 4,6 milijoni prodanih delnic čez noč ustvarjenih približno 300 milijonarjev, od tega približno štirideset zaposlenih v Appleu in vlagatelji.

Po uspehu Apple II kot osebnega računalnika je bilo odločeno, da bo Apple III namenjen podjetjem, da konkurirajo podjetjem, kot sta IBM in Commodore. Apple so zaradi programske opreme za preglednice že dojemali kot grožnjo. Vendar je bil Apple III komercialna katastrofa iz različnih razlogov, vključno z visoko ceno, omejeno programsko opremo in nezdružljivostjo z Apple II.

Poleg tega na vztrajanje Jobsa, ki je želel, da Apple III deluje tiho, v ohišje ni bilo vgrajenega hladilnega ventilatorja ali odprtin. To je povzročilo pregrevanje in odklop nekaterih integriranih vezij z matične plošče, kar je povzročilo zrušitev Apple III. Posledično so bili vsi računalniki Apple III odpoklicani in brezplačno zamenjani. Apple III Plus je nastal kmalu zatem, vendar je bila škoda že narejena Applovi znamki. Zdaj znani po svoji nezanesljivosti so poslovni uporabniki znova kupovali izdelke pri IBM-u, ki je v tem obdobju lansiral svojo različico osebnega računalnika.

Hkrati z razvojem Apple III se je razvijala tudi LISA, projekt, ki ga je vodil Jobs. V nasprotju z besedilnim sistemom, ki se uporablja v Apple III, je LISA uporabljala grafični uporabniški vmesnik (GUI). Jobs je trdil, da je to prihodnost računalništva, ki bo sčasoma seznanilo izraze, kot so miška, ikona in namizje. Toda s ceno skoraj 10.000 dolarjev na enoto se je Apple odrezal s potrošniškega trga. Vendar je LISA zagotovila osnovo za računalnik Mackintosh.

Po zadnjih dveh katastrofah za Apple naj bi bila vizija Macintosha ali Maca cenovno dostopna, vendar bi z lahkoto zadovoljila vse potrebe uporabnikov in ne da bi se morali neprestano sklicevati na priročnik. Leta 1984 je Mac z inovativno miško, enostavnim GUI, boljšimi specifikacijami in možnostjo nadgradnje pomnilnika uspel. Vendar se je Jobs v zakulisju spopadal z Johnom Sculleyjem, novim izvršnim direktorjem Appla. Jobs je bil odstranjen iz postopka odločanja in kmalu zatem odstopil leta 1985. Apple je nato šel skozi več izvršnih direktorjev. To je Delnice AAPL zmanjšala vrednost v devetdesetih letih, verjetno zaradi te nestabilnosti upravljanja in vodenja. Ko je Jobs odstopil, so se delnice še zmanjšale.

Kljub temu, da je bil Mac uspešen, ni mogel konkurirati cenovni dostopnosti IBM-ovega osebnega računalnika. Sculley je povečal stroške nakupa Maca, da bi povečal dobiček in oglaševanje. Toda širok nabor konfiguracij, ki jih je predstavil, ni bil v skladu z Applovim ugledom zaradi preprostosti, kar je Apple stalo prodajo. Kot rezultat, je bil leta 1994 Sculley zamenjan z Michaelom Spindlerjem, ki je bil po dveh letih imenovanja za izvršnega direktorja leta 1996 zamenjan z Gil Ameliom.

Amelio je Appleove napake označil kot pomanjkanje denarja, usmeritve in osredotočenosti, slabo kakovost strojne in programske opreme ter kulturo brez nadzora. Kljub številnim Ameliovim pobudam, na primer pošiljanju operacijskega sistema Mac OS 8, zmanjšanju števila Appleovih zaposlenih in nakupu novega Jobovega podjetja NeXT, Apple še vedno ni imel napotkov. V kombinaciji s tem je bila še vedno pomembna tudi kakovost izdelkov. To je privedlo do tega, da so zaloge Apple dosegle najnižjo točko v zgodovini Appla. S Izgubljenih 740 milijonov dolarjev v drugem četrtletju 1997 je Amelia zamenjal Jobs, ki je bil pozneje istega leta ponovno imenovan za začasnega izvršnega direktorja.

Kljub Zaloga jabolk je bil istega leta Jobs na rekordno nizki ravni za podjetje, 150 milijonov dolarjev naložbe Microsofta v Apple. To naj bi nadaljevalo razvoj in izdajo Microsoft Officea za Mac. Zaupanje potrošnikov v Apple se je začelo ponovno krepiti. Prav tako je spodbudil podjetja, da še naprej kupujejo Mace. Poleg tega je Jobs preklical licenco za Apple ROM in Mac OS drugim podjetjem. To je pomenilo, da potencialna prodaja podjetij ni več izgubljena za konkurente Apple. Jobs je nato ustvaril barvno uspešen iMac, ki je prav tako pomagal utrditi uspešen Appleov povratek.

Leta 2001 se je Apple postopoma razširil na potrošniško elektroniko in predstavil iPod, ki je spremenil način poslušanja glasbe in dostopnost do nje. V šestih letih je bilo prodanih približno več kot 100 milijonov enot. Apple je zajel 70% trga prenosne digitalne glasbe.

Apple je odprl tudi številne trgovine, ki so bile kljub prvotni rezervaciji uspešne. Do leta 2004 je Appleova prodaja dosegla milijardo dolarjev na četrtletje in dosegla enak znesek v letni prodaji, kar je bilo hitreje kot kateri koli drugi ameriški trgovec. Tudi Appleove delnice so se povečale. Leta 2007 je bila iz uradnega imena Apple odstranjena beseda “Computer”, kar kaže na njeno širitev na trg potrošniške elektronike. IPhone in Apple TV sta se začela prodajati istega leta. Delnice v Appleu so se še naprej povečevale v letu 2008, do takrat je Apple dosegel letno prodajo v višini 32,48 milijarde USD.

Vendar pa je bilo od septembra 2008 do začetka leta 2009 slabo gospodarstvo, skupaj z zaskrbljenostjo glede zdravja Stevea Jobsa, Appleova vrednost delnic se je zmanjšala. Svoje čisti dobiček, vendar se je med letoma 2005 in 2011 povečal na 5 milijard dolarjev na več kot 25 milijard dolarjev. Leta 2012, Zaloga jabolk se je ob koncu trgovine ponovno povečal na 648,11 ameriških dolarjev (USD), kar je bilo nov vrh za podjetje. To je bilo delno posledica uvedbe iPhona 5 in govoric o morebitni uvedbi manjšega iPada in Apple TV-ja.

Appleove delnice so se iz leta v leto še naprej povečevale in do konca leta 2018 so se delnice Apple trgovale za približno 170 USD na enoto. Njegov svetovni letni prihodek za proračunsko leto 2018 je znašal več kot 265 milijonov dolarjev. Poleg tega avgusta letos, Forbes poroča, da je bilo Apple prvo ameriško trgovsko podjetje, ki je imelo vrednost bilijon USD, saj je samo v zadnjih dveh letih svojo vrednost podvojilo.

Nedvomno se je Appleova usoda spreminjala v skoraj štirih desetletjih od njegove ustanovitve. Z razpravljali so se pomembne točke v zvezi z Appleovo zgodovino, prednosti in slabosti nakup zaloge jabolk bo zdaj pregledan.

Bi razmislili o vlaganju Apple Zaloga?

Prednosti nakupa zaloge Apple

✅ precejšen pro za vlaganje v delnice Apple je zvestoba kupca blagovni znamki.

Ker je veliko izdelkov Apple, ki prevladujejo na elektronskih trgih, kot so prenosniki, pametni telefoni in pametne ure, in njihova združljivost med seboj zahvaljujoč iOS-u, je to razumljivo. Kljub zmanjšanju prodaje, ki bi lahko prispevalo k pandemiji in razširjeni brezposelnosti, ki je posledica tega, izdelki, kot so njihove pametne ure, ne bodo izginili čez noč. Tudi iPhone bo še nekaj časa prispeval k prihodkom Appla kot največjega vira dohodka.

✅ Potrošniki, ki uporabljajo zastarele telefone, iPhone ali kako drugače, so izdajo iPhone 12 morda uporabili kot priložnost za nadgradnjo nanj..

Ker je iPhone 12 manjši in cenejši od drugih iPhonov, lahko to pripelje do tega, da bo Apple znova pridobil tržni delež na trgu pametnih telefonov od trenutnega položaj četrtega. Kot smo že omenili, so Applovi izdelki zasnovani za medsebojno sodelovanje, zato obstaja iPhone povpraševanje po iPhonu 12 zaradi enostavnega prenosa z enega izdelka na drugega..

✅ Povpraševanje po programskih storitvah Apple narašča.

To je delno posledica razširitve Applea na to področje z več naročniškimi storitvami programske opreme, ki so potrošnikom na voljo prek storitve Apple One. Apple One je združitev šestih Applovih naročniških storitev; Apple Music, Apple TV +, Apple Arcade, iCloud, Apple News + in Apple Fitness +. Apple One, ki je bil predstavljen oktobra letos, po izdaji iPhona 12, je na voljo v več kot sto državah in regijah. S tremi različnimi mesečnimi paketi cen; posamezniki, družine in premium, bi morali potrošniki najti stroškovno učinkovit načrt, ki ustreza njihovim potrebam. Kljub temu, da Apple One prejema mešane ocene, velja za dober posel za tiste potrošnike, ki uporabljajo več naročniških storitev Apple. Ker več potrošnikov kupuje Applove storitve in zaradi Applovega iOS-a, se bo verjetno ta trend nadaljeval.

✅ Ker 5G podpirajo svetovne telekomunikacijske družbe, bi to lahko koristilo prodaji iPhona 12 in povečalo Appleov prihodek.

Proti nakupu zalog Apple

❌ Z Appleovo zgodovino obstaja zaskrbljenost, da je prevrednotenje je previsoka.

V nedavnem poročilu o zaslužku je bilo razmerje med ceno in zaslužkom Apple približno 35, 14,4 višje od tistega, ki je bilo v zadnjih trinajstih letih. Če upoštevamo, da se je to vrednotenje zgodilo med pandemijo, v času, ko potrošniki iz različnih razlogov neradi kupujejo izdelke, obstaja tveganje, da se bo količina potrošnikov, ki nadgradijo svoje telefone, zmanjšala, če njihova potreba po novem telefonu ni upravičena..

Sales iPhone prodaja je bila zmanjšanje pred pandemijo kot tudi v zadnjem četrtletju, kar je lahko znak, da se mora Apple hitro razširiti na druga področja poslovanja, da poveča svoje prihodke.

Protitrustovsko pravilo v podjetju Apple vlagateljev neradi vlagati v zalogi Apple zgolj zaradi negotovosti, ki jo povzroča protitrustovska zakonodaja. Ker se vse pogosteje vložijo pravne pritožbe proti Appleu in morebitne posledice prisile, da se dovoli namestitev aplikacij tretjih oseb v iOS, bi lahko zmanjšanje njegove tržne vrednosti nenadoma postalo resnična skrb.

Pravni izidi bi lahko še bolj spodbudili regulativno tveganje glede izdelkov ali storitev Apple. To bi potem lahko vplivalo na vrednost delnic Apple.

Tržna vrednost zalog Apple: 2020 – 2025.

Kljub negotovosti, ki jo povzroča pandemija koronavirusa, je Apple v zadnjem četrtletju do septembra (Q3) opazil povečanje prodaje Mac in iPad, 29% oziroma 46%. Prav zares, Apple poroča da je v tretjem četrtletju proračunskega leta 2020 (tretje četrtletje) prihodek v primerjavi z enakim četrtletjem lani povišal za 11%, mednarodna prodaja pa je predstavljala 60%. Čeprav se je prodaja iPhone-a medletno zmanjšala za 20%, Luca Maestri, finančni direktor podjetja Apple, pričakuje, da se bo to v četrtletju decembra obrnilo in povečalo prihodke, skupaj s prodajo drugih izdelkov Apple.

V času pisanja tega članka, Zaloga jabolk (AAPL) je ocenjen na 123,40 Združenih USD. Po navedbah NASDAQ, v zadnjih petih dneh je bilo ugotovljeno stalno naraščanje zapiralnih cen, in sicer od 116,59 USD ob zaključku trgovanja 27. novembra do 123,08 USD ob zaključku trgovanja 2. decembra 2020. Pričakuje se, da se bo ta dolgoročni trend nadaljeval vse do leta 2021 in do leta 2022, kot je razvidno iz grafa 1.

Tabela napovedi Apple Inc (AAPL), dolgoročne napovedi za naslednje mesece in leto: 2020, 2021

Grafikon napovedi cene delnic Apple

Graf 1 od Vlagatelj v denarnico

Na podlagi tega se predvideva, da a petletna naložba v delnice Apple bo zagotovila povečanje donosa za skoraj 90%. Torej, če bi se vlagajte v delnice Apple konec leta 2021 bi lahko leta 2025 prejeli 80-odstotno povečanje donosa hkrati, kot je prikazano na grafu 2.

Preberite več: Napoved cene delnic Apple za leto 2021 in pozneje

Apple (AAPL) Napoved Rast zaslužka

Apple forcast grafikon rasti zaslužka

Graf 2 od Vlagatelj v denarnico.

Trg potrošniške elektronike, na katerem kotirajo zaloge Apple, je bil v zadnjih dvanajstih mesecih priljubljen in zato velja za bikovski trg. To ne kaže na to, da bi se leta 2021 razpadlo ali kasneje v petletnih napovedih vrednosti zalog Apple. Če pa se še vedno niste odločili, ali boste kupili zaloge Apple, je tukaj naše mnenje na podlagi informacij, predstavljenih v tem članku.

Pripravljen vlagati v Apple Zaloga?

Ali je Apple Stock dobra naložba?

Apple je podjetje s precejšnjo in pisano zgodovino. Nesporno je bilo, da se je Apple skozi vsa leta trudil najti smer in naredil več napak pri razvoju izdelkov in trženju. Vendar se zdi, da se Apple znova osredotoča ne le na elektronske potrošniške izdelke, kot so računalniki, ampak zdaj tudi na storitve, da se je spet znašel.

To je razvidno z uvedbo več naročniških storitev pod okriljem Apple One poleg naprav iPhone, iPad in iPod. Apple ima zvesto in široko bazo strank, ki ne kaže nobenih znakov popuščanja. Takšna kot je, kljub temu da je sredi pandemije, Apple še vedno ustvarja dobiček.

Preberi več: Kako izbrati delnice: Popoln vodnik za nove vlagatelje

Naj kupim Apple Stock?

vlagajte v delnice Apple

Da, morali bi kupiti delnice Apple (oznaka AAPL), vendar kot dolgoročno naložbo, saj je trenutno na trgu bikov, ki ne kaže nobenih sprememb. Zato imajo zaloge Apple dober donos, s pričakovanim dolgoročnim povečanjem. Zaradi tega je naložba v Apple izvedljiva možnost. Trenutna možnost zaslužka za delnice Apple v enem letu je + 13,21%. Če ste torej na začetku tega obdobja prvotno vložili 150 USD, lahko pričakujete, da boste ob koncu prejeli 263,21 USD..

Trenutni napovedi za delnice Apple za petletno naložbo znaša približno + 86,35%, pričakovati pa bo donos delnice 229,397 USD. Če bi torej vanje vložili 150 USD, bi lahko ob koncu tega petletnega obdobja prejeli 236,35 USD..

eToro – vrhunski borzni posrednik, kupite delnice Apple z 0% provizije

posrednik etoro

eToro se je že vrsto let izkazal kot zaupanja vreden na borzi – priporočamo, da ga preizkusite.

Vaš kapital je ogrožen. Lahko se zaračunajo druge pristojbine

In končno…

Če vas je branje tega članka zbudilo zanimanje za trgovanje ali če želite več informacij o trgovanju na splošno, si oglejte naše tečaje, kvize in članke.

Ključne besede in besedne zveze

Bikov trg

Običajno se delniški trg imenuje finančni trg, pri katerem cene na njem naraščajo ali se pričakujejo. Bikov trg lahko traja mesece ali leta.

Poslovno leto

Enoletno obdobje, ki ga podjetja in vlade uporabljajo za finančno poročanje in pripravo proračuna.

Naložite

Kar zadeva finance, dejanje dajanja denarja v finančno shemo za določeno časovno obdobje, ne glede na to, ali gre za delnice, obveznice ali premoženje, v upanju, da bo nato dobil dobiček.

Naložbe

Sredstvo ali predmet, na primer delnice, obveznice ali premoženje, v katerega vlagate, v upanju, da boste ustvarili dohodek ali dobili prvotno vloženo vrednost v določenem časovnem obdobju.

NASDAQ

NASDAQ je bil prvotno kratica za National Association of Securities Dealers Automated Quotations, NASDAQ pa je nastal kot oblika kotacije do leta 1971, ko je postal prvi elektronski delniški trg.

Precenjevanje

Ali izraz velja za trenutno ceno delnice, kar ni upravičeno s prihodki od tečaja. Ko se ta izraz uporablja za delnico, se običajno pričakuje, da bo njegova cena sčasoma odražala njen dobiček.

Razmerje med ceno in zaslužkom

To razmerje, znano tudi kot večkratnik cene ali večkratni dobiček, meri trenutno ceno delnice podjetja glede na dobiček na delnico.

Razmerje med ceno in prodajo

To razmerje meri vrednost delnic podjetja tako, da se njegova tržna kapitalizacija (delnice, pomnožene s ceno delnice) deli s skupno prodajo / prihodki v zadnjih 12 mesecih. Nižje kot je razmerje, boljša je naložba.

Regulativno tveganje

To se ponavadi zgodi, kadar na varnost, podjetje, sektor ali trg vpliva sprememba zakona ali predpisov. V primeru Applea bi se vrednost njihovih zalog lahko zmanjšala, če bodo prisiljeni dovoliti namestitev tretjih oseb v iOS,

Prihodki

Bruto dohodek od prodaje, vključno s popusti ali odbitki. Od nje se odštejejo stroški za določitev neto dohodka.

Deliti

Enote lastniškega kapitala s finančnim sredstvom v korporaciji, ki se razdelijo, kadar obstajajo preostali dobički v obliki dividend. Če se vrednost podjetja poveča, se poveča tudi vrednost delnic, s čimer se povečajo dividende, ki jih vlagatelj lahko pričakuje.

Zaloga

Varnost, ki predstavlja del lastništva korporacije prek njenih sredstev in dobička, enakega znesku delnic v lasti. Enote zaloge so delnice.

Ticker / Simbol Ticker

Značilno je, da je sestavljen iz črk in ga bolj pogosto imenujemo »oznaka«, zato je vsak simbol oznake unikat za vsak vrednostni papir, ki ga vlagatelji in trgovci uporabljajo pri opravljanju poslov na finančnih trgih..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me