Kako izbrati delnice: Popoln vodnik za nove vlagatelje

Contents

Kako izbrati najboljše zaloge za vlaganje

Izbiranje pravih zalog je bistvenega pomena za trgovce in vlagatelje. Za nove vlagatelje smo pripravili popoln vodnik po korakih, ki vam bo pomagal izbrati najboljše delnice za vlaganje.

Fancy vlaganje, vendar ne veste, kako izbrati delnice? Niste sami. V spletnem prostoru lahko izbirate med kupci zalog, tako da je lahko za vsakogar strašljiv. Verjetno ste popolnoma novi pri vlaganju delnic in potrebujete le pomoč.

Ali ste morda sezonski trgovec, ki samo želite dodati nekaj delnic, da bi popestrili svoj portfelj. Kakor koli že, ta vodnik bo razčistil meglo, kako sami izbrati zaloge.

Na primer, ni vedno najboljša možnost, da se obrnete na najstarejša ali največja podjetja. So varna stava, vendar ne zagotavljajo vedno dobrih donosov. Če dobro pomislite, največje koristi pogosto predstavljajo največje tveganje.

Da se boste lažje odločili, kakšni bodo cilji lastnih naložb v delnice – prihranili smo vam nekaj dela z nogami in pripravili vodnik za izbiro delnic.

Ta priročnik vam bo razložil, kako izbrati najboljše delnice, v katere boste vlagali. Obravnavamo tudi nekatera številna koristna orodja in kazalnike, ki bi jih morda želeli razmisliti za pomoč pri vašem raziskovalnem procesu, skupaj z nekaterimi preizkušenimi strategijami, kako izbrati delnice na Naredi si sam.

Kako izbrati najboljše zaloge za vlaganje

Če želite izbrati najboljše delnice, v katere boste vlagali, morate najprej raziskati in razumeti podjetje, si ogledati sposobnost preživetja podjetja, diverzificirati svoj portfelj in nazadnje obvladati svoja čustva, saj je sovražnik vlaganja.

Da bi pospešili postopek, smo sestavili obsežne korake, kako pobrati zaloge:

 1. Odločite se, da boste izbrali eno zalogo ali več.
 2. Izberite strategijo za trgovanje z delnicami.
 3. Odločite se, kako dolgo želite imeti zaloge.
 4. Izberite posrednika in postavite trgovino.
 5. Izvedite trgovino.

1. del: Kako izbrati zaloge – temeljne meritve, ki jih je treba upoštevati

Na izbiro je na tisoče delnic in na tisoče stotin platform, ki ponujajo dostop do njih. S tako veliko izbiro je težko videti gozd za drevesa!

Ob upoštevanju tega smo za prvi del našega vodnika Kako izbrati zaloge pripravili kratek seznam temeljnih meritev, ki jih je treba upoštevati. To bi vam moralo pomagati pri odločanju, v kakšne delnice ali sektorje želite vlagati.

Na katere posebne borze delnic se želite osredotočiti?

Kot verjetno veste, je borza trg prodajalcev, kupcev in trgovcev, ki lahko zamenjajo lastniška sredstva. Po vsem svetu je kup borz. Vendar jih je manj kot 20 v ‘klubu z milijardo dolarjev’. To preprosto pomeni, da imajo vse delnice, ki kotirajo na borzi, skupna tržna kapitalizacija več kot bilijon dolarjev.

Brez obotavljanja je največja borza na svetu Newyorška borza (NYSE). Od tega leta je borza presegla kapitalizacijo lastniškega kapitala za več kot 25 bilijonov dolarjev. Naslednji največji borzni trgi so NASDAQ, Londonska borza (LSE) in Tokijska borza (TSE). Te borze vsebujejo na tisoče velikih delnic.

Preprosto povedano, podjetja, ki kotirajo na omenjenih borzah, prodajajo delnice svojega podjetja. To daje povprečnemu Joeju priložnost, da z naložbo reže pito. V času pisanja so delnice, ki jih je mogoče investirati, z najvišjim tržnim zagonom Tesla, Quidel Corp, Amazonka, in Peloton – našteti jih nekaj, imenovati jih nekaj.

Nazaj na borze – spodaj smo našteli nekaj številnih trgov, ki bi jih morda želeli upoštevati pri izbiri delnic, ki jih želite dodati v svoj portfelj.

 • Newyorška borza – NYSE – ZDA
 • Nasdaq – NASDAQ – ZDA
 • Japonska borzna skupina – JPX – Japonska
 • London Stock Exchange – LSE – UK, Italija
 • Šanghajska borza – SSE – Kitajska
 • Hongkongška borza – SEHK – Hong Kong
 • Euronext – Amsterdam, Bruselj, Dublin, Lizbona, Oslo, Pariz
 • Toronto borza – TSX – Kanada
 • Shenzhen Stock Exchange – SZSE – Kitajska
 • Bombajska borza – BSE – Indija
 • Nacionalna borza delnic – NSE – Indija
 • Deutsche Börse – FRA – Nemčija

Preden boste lahko vlagali v delnice in delnice, boste morali razmisliti, na katere trge se želite osredotočiti. To ne pomeni, da ne morete izbrati več kot enega.

Če želite dostopati do britanskega trga, boste verjetno uporabili največjo borzo – Londonsko borzo. To borzo sestavljajo velika podjetja, kot so Tesco, Royal Dutch Shell plc, Unilever, BP plc, Royal Mail, in British American Tobacco.

Razmislite lahko tudi o alternativnem investicijskem trgu (AIM), ki je sekundarna borza v Združenem kraljestvu. Ta gosti manjša podjetja, ki še niso dovolj velika za prehod na večje LSE.

Če so vam všeč ameriški trgi, je NASDAQ dom velikanom, kot je Tesla, Disney, Facebook, Microsoft, Apple, in PayPal. Tudi v Evropi je veliko borz, pri čemer se pet šteje za glavne glede tržne kapitalizacije.

Euronext je največja borza v Evropi in vsebuje podjetja, kot so LVMH (ki vsebuje take, kot so Louis Vuitton, Hennessy in Moët), IBM in L’Oréal.

Z naložbami v delnice z različnih trgov v mednarodnem merilu lahko svoj portfelj lepo popestrite.

Ali se želite osredotočiti na majhno ali veliko podjetje?

Doslej smo že omenili nekaj velikih igralcev, vendar imate veliko možnosti glede na velikost podjetja, v katero vlagate.

Seveda so delnice modrih čipov manj občutljive, ko gre za upad trga. To je predvsem posledica njihovih impresivnih ocen – običajno znašajo milijarde dolarjev. Vendar bodo vaši donosi verjetno veliko manjši.

Kot taka ne bi smeli izključiti niti javno uvrščenih podjetij, ki naj bi bila majhna do srednje velika. Seveda velja, da so ta podjetja bolj tvegana naložba kot več milijard funtov vredna podjetja. Toda ponavadi boste ugotovili, da so to zaloge, ki zagotavljajo večji potencial za rast.

Ko gre za velikost zalog, vam na kratko predstavimo, kako so ta podjetja razvrščena po kategorijah

 • Zaloge “Micro-cap” imajo tržno kapitalizacijo manj kot 300 milijonov dolarjev
 • Zaloge „majhne kapice“ so opredeljene s tržno kapitalizacijo med 300 in 2 milijardami dolarjev
 • Podjetja s srednjim kapitalom bodo ocenjena med 2 in 10 milijardami dolarjev
 • „Velika kapica“ se giblje med 10 in 200 milijardami dolarjev
 • „Mega Cap“ pomeni tržno kapitalizacijo nad 200 milijard USD

Sestavili smo seznam nekaterih zalog različnih velikosti, da dobite idejo:

 • Micro-Cap zaloge – Funko, Mesa Air Group, igralnice Century, Vera Bradley, Universal Technical Institute, Jumia Technologies, Liberty Trip Advisor, Forterra
 • Zaloge z majhno kapico – Axos Financial, Tupperware Brands Corp, Textainer Group Holdings Ltd, Inovativne industrijske lastnosti
 • Srednje zaloge – Teledyne Technologies, Peloton Interactive, Livongo Health, Five Below, Cabot Microelectronics, Helen Of Troy, CMC Materials
 • Zaloge z velikimi kapicami – Alphabet (Google), Alibaba Group Holding, Microsoft, Apple, McDonald’s, Docusign, Regeneron Pharmaceuticals
 • Mega-Cap zaloge – Tesla Motors Inc, Intel Corporation, Merck & Co, Bank of America, Netflix Inc, Berkshire Hathaway, UnitedHealth Group, Adobe Systems Inc.

Vključite lahko tudi delnice z majhno kapico (ali kakršno koli velikost, ki vam pokaže, da želite) z vlaganjem v ETF, ki se v celoti osredotoča na manjša / večja podjetja. Čeprav vse navedene zaloge ne bodo na voljo prek ETF, vam možnosti ne bo primanjkovalo.

Preberite več: Katerih 15 zalog bo eksplodiralo leta 2021?

Ali je pomembno, da od naložbe prejmete dividende?

V imenu jasnosti predpostavimo, da ne veste, kaj so zaloge dividend. Poenostavljeno povedano – prejeli boste del dobička podjetja. Navsezadnje ste vloženi v podjetje.

Izbira podjetja, ki ponuja dividende, za vas ne bi smela povzročiti škode. Ampak to je odličen način za omilitev udarca, če ali ko katera od vaših naložb zbledi.

Po drugi strani pa moramo opozoriti, da nedividendna podjetja predstavljajo nekatere najbolj spoštovane in najuspešnejše delnice. Na primer, Facebook, Google, Tesla in Amazon še nikoli niso dali niti centa za izplačilo dividend

To se morda zdi nekoliko trdno, toda zdi se, da za temi velikani obstaja metoda, ki vlagateljem ne izplačuje dividend.

Zdi se, da je logika tega, da te delnice dobiček običajno investirajo v nove podvige. S tem boste dolgoročno s kapitalskimi dobički dosegli večje donose.

Z drugimi besedami, ta denar usmerjajo v financiranje prihodnje rasti podjetja. Kot tak bi vam to teoretično koristilo v prihodnosti.

Kakšni so stroški ene delnice?

Upoštevati morate tudi stroške ene delnice. Na primer, nekatere zaloge stanejo tudi več kot 1000 USD.

Dajmo vam nekaj primerov najdražjih zalog na svetu trenutno, začenši z manjšim koncem lestvice:

 • Holdings Holdings (Booking.com) znaša 1.917 USD za eno delnico
 • V času pisanja vam bo ena delnica Amazon Inc vrnila 3.294 USD na delnico
 • Lindt & Sprüngli AG znaša 80.300 USD na delnico
 • Medtem ko bi vam naložba podjetja Berrenhire Hathaway Inc legende Warrena Buffetta vrnila oko za 327.401 USD na delnico

Malo od nas ima 6 ali celo 4 številke, rezervirane za naložbene namene ali kako drugače. Na srečo posredniki, kot je eToro, ponujajo „delne delnice“.

To pomeni, da namesto da bi kupili celoten delež, lahko kupite le delček. Najboljše je, da vam ni treba več čakati, da se na delitev podjetja razdeli! Če ste na primer vložili 50 dolarjev v podjetje s ceno 500 dolarjev na delnico, bi imeli v lasti 10% te posebne delnice.

Razmislite o sektorjih / panogah delniških trgov

Ko se učite izbirati delnice, je dobro razmisliti, v katero panogo bi morda želeli vlagati.

Čeprav verjamemo, da bi morali voditi raznolik portfelj, je dobro izhodišče za razmislek, ali želite vlagati v delnice tehnološke industrije ali morda farmacevtske izdelke itd..

Spodaj smo našteli 10 delniških sektorjev skupaj z nekaterimi najbolj priljubljenimi delnicami v vsaki kategoriji.

 • Skrb za zdravje – Johnson & Johnson, UnitedHealth Group, Abbott Laboratories, Merck, Thermo Fisher Scientific, Biogen Inc, CVS Health Corp, Livongo Health Inc. In še več
 • Materiali – Ecolab Inc. (ECL), LyondellBasell Industries NV, DuPont de Nemours Inc. (DD), Huntsman Corp. (HUN), Eagle Materials Inc, Ardagh Group SA, Berry Global Group In. In več
 • Potrošniški sponki in potrošniška diskrecija – Pomislite na Coca-Colo, Campbellovo juho, McDonald’s, Colgate, PRoctor Gamble co, Estée Lauder. Home Depot Inc, Nike Inc, Starbucks, TJX. In več
 • Informacijska tehnologija – Tesla Inc, IBM, Zoom Video Communications Inc, Livongo Health Inc, NortonLifeLock Inc, Salesforce.com Inc. In še več
 • Komunikacijske storitve – Zillow Group Inc, Twilio Inc, Russell 1000, sektor za komunikacijske storitve. In več
 • Finance – Wells Fargo, Morgan Stanley, PayPal, Unum Group, Brighthouse Financial Inc, MetLife Inc, White Mountains Insurance Group Ltd, Jefferies Financial Group Inc. In še več
 • Industrijalci – Ravnanje z odpadki, Raytheon Technologies, 3M, GrafTech International Ltd, Air Lease Corp, Energizer Holdings Inc, Quanta Services Inc. In še več
 • Energija – Cheniere Energy Inc, NRG Energy Inc, Murphy Oil Corp, Valero Energy Corp, Antero Midstream Corp, ConocoPhillips, Williams Companies Inc. In še več
 • Pripomočki – PPL Corp, Sempra Energy, NRG Energy Inc, Eversource Energy, Public Service Enterprise Group Inc, NextEra Energy Inc, Sempra Energy. In več
 • Nepremičnina – Brookfield Property REIT Inc, Brandywine Realty Trust, Utilities Select Sector, CoStar Group Inc, SBA Communications Corp. in še več

Ne glede na to, katero zalogo na koncu izberete, morate biti vedno pozorni na to, kako bi lahko globalni dogodki, kot je pandemija COV-19, vplivali na vašo naložbo. Z drugimi besedami, verjetno verjetno trenutno ne boste izbrali nobene industrije na plaži – na primer letalske družbe, križarjenja in hoteli.

2. del: Kako izbrati delnice – Razmišljanje o trajnosti delnic

Razmišljanje o vzdržnosti zalog, ki vas zanimajo, se zdi dokaj očitno, vendar je ključnega pomena, da na sposobnost preživetja podjetja gledate s poslovnega / naložbenega vidika.

Vprašaj se:

 • “Kje bo podjetje v naslednjih petih do desetih letih?”
 • “Ali bo to podjetje kdaj povrnilo povišane cene delnic v preteklosti?”

Glede na to bi morali pri ocenjevanju sposobnosti preživetja delnic upoštevati naslednje meritve.

Trenutna zaloga podjetja – glede na zgodovinske vrednosti

Zaloge se kot vsako drugo sredstvo pogosto spreminjajo v ceni. Vendar pa je eden izmed podatkov, ki je za vas najpomembnejši pri izbiri delnic, najvišja cena podjetja v vseh časih – v primerjavi s trenutno vrednotenjem.

Na splošno velja za dober znak, če ima zadevno podjetje višjo oceno vrednosti kot prej 12 mesecev. Čeprav v areni delnic in delnic to ni tako razrezano in suho kot to. Vrednotenje podjetja je zelo odvisno od ponudbe in povpraševanja na trgu.

Z drugimi besedami, če bo več ljudi prodalo kot kupilo, se bo cena delnice verjetno znižala. Ko bo torej kupcev več kot prodajalcev – se bo vrednost povečala. To je zato, ker so v zadnjem scenariju zaloge podcenjene.

To so pomembne meritve, na katere morate biti pozorni pri učenju izbiranja delnic. Ne ponuja stoodstotnega zagotovila, da bodo delnice podjetja kdaj vrnile svoje dneve slave. Vendar je vedno bolje biti čim bolj obveščen pri izbiri delnic, v katere boste vlagali.

Ali lahko dostopate do delnic s popustom?

Včasih je lažje kot vlagatelj dostopati do delnic po znižanih stroških. Na primer, ko obstajajo globalne novice, kot je COVID-19.

To je povzročilo, da so glavna podjetja izgubila na deset odstotnih točk v ceni, predvsem zaradi prehodov trgov v način panike.

To bi bil pravi čas za nakup nekaterih delnic po zelo nizki ugodni ceni in ulov tržnega padca.

Ali obstaja prostor za rast podjetja??

Nekatera najhitreje rastoča podjetja po vsem svetu postanejo tako velika, da se na koncu izenačijo. Razmišljajte po vzoru Microsofta, IBM-a in Forda.

Čeprav lahko ta velika podjetja seveda še naprej rastejo v vse smeri – verjetno ne boste dobili donosa, ki bi ga imeli v času razcveta podjetja. Razen, če si ne pošiljate nekaj zalog s popustom, kot smo že omenili.

Potem so na drugem koncu lestvice precej manjša podjetja. Podjetja, kot so Netflix, Uber in Pinterest, ki ne obstajajo že tako dolgo kot omenjeni velikani – namesto tega šele začenjajo svoja potovanja.

To vam daje boljše možnosti, da doživite vse večje tržne točke relativno novega podjetja. To pomeni, da boste morda lahko viseli na plaščih pričakovane in nadaljnje rasti podjetja.

Pripravljen za potop v Borza?

3. del: Kako izbrati zaloge – popestrite svoj portfelj

Ko gre za diverzifikacijo vašega naložbenega portfelja, bi morali dobro razumeti grafikone cen, temeljne in tehnične analize, poročila o dobičku in še več. Za obvladovanje zgoraj omenjenih orodij lahko trajajo meseci, če ne celo leta.

S tem v mislih boste z veseljem izvedeli, da obstaja veliko metod za pomoč. Te funkcije vam omogočajo, da izberete delnice in delnice, v katere želite vlagati, ne da bi se morali najprej naučiti podrobnosti analize.

Začnimo z borznimi indeksi, preden se potopimo naravnost v funkcije Copy Trading in ETF.

Dajte misel indeksom delniških trgov

Veliko ljudi se odloča za naložbe v delnice prek „borznega indeksa“. Če se ne zavedate – to vam omogoča vlaganje v več podjetij hkrati – z uporabo samo ene naložbe.

Predpostavimo, da vas zanima naložba v S&Indeks P 500. S&Indeks P sestavljajo največja ameriška podjetja, s katerimi se javno trguje, kot so; Apple, Microsoft, Facebook in Johnson ter Johnson.

Šteje se, da je ta indeks nizko tvegan, nenazadnje zato, ker je razpršen med 505 delnic – vseh, v katerih bi kupili delnice.

Drug priljubljen indeks je FTSE 100, ki vsebuje 101 delnico največjih modrih čipov na londonski borzi. Takšna podjetja na indeksu vključujejo Royal Dutch Shell, BP, British American Tobacco, Unilever in še več.

Z vlaganjem v takšne indekse lahko diverzificirate svoj portfelj – ne da bi morali obvladovati analize in finančna poročila, da bi se vključili.

Preprosto povedano, z vlaganjem v indeks lahko naložbe razporedite tanjše – z nizkimi stroški in največjo izpostavljenostjo. Glavni koncept je, da se bodo tako amortizacijske kot tudi apreciacijske zaloge medsebojno uravnotežile. Toda sčasoma bo slednji prehitel prvega.

Preizkusite funkcijo kopiranja

kopiranje

Copy Trading je pojav, ki je povzročil velike valove na področju delnic in delnic. Ta funkcija, ki jo ponuja vodilni posrednik eToro, vam omogoča kopiranje poslov prekaljenega vlagatelja – na enak način.

Ideja te inovativne funkcije je preprosta. Kopiranje drugega vlagatelja pomeni, da se vam ni treba več učiti orodij in grafikonov, povezanih z analizo. Namesto tega lahko pasivno vlagate v delnice, tako da se odločite za zrcaljenje naložb drugega trgovca.

Vlagatelja lahko izberete na podlagi informacij, ki ste jih prejeli. To običajno vključuje; na katere delnice se osredotočajo, koliko tveganja radi prevzemajo ter preteklo in sedanjo uspešnost kot „kopiran trgovec“.

To je le še en način za največjo izpostavljenost raznovrstnim delnicam, ne da bi morali razporediti tisoče, da bi kupili celoten delež. Ne samo to, hkrati lahko kopirate več kot enega trgovca.

Skladi, s katerimi se trguje na borzi (ETF)

Podobno kot delniški indeksi – ETF-ji omogočajo, da z eno samo naložbo vlagate v več podjetij.

ETF upravljajo portfeljski menedžerji, ki za vas skrbijo za naložbo – kupujejo in prodajajo delnice, kadar se jim zdi potrebno. Ugotovili boste, da se različni ETF osredotočajo na različne stvari.

Nekateri bodo na primer spremljali določene tržne indekse, kot je FTSE 100. Drugi pa lahko spremljajo določene sektorje, kot so sektor materialov, zdravstva ali tehnologije..

Poleg tega se bodo nekateri ETF osredotočili zgolj na podjetja, ki ponujajo visoke kolone dividend. Taka naložba v delnice je odličen način za diverzifikacijo naložbenega portfelja, ne da bi se morali sami odločiti, katere delnice boste izbrali.

To odpravlja potrebo po izvedbi ur raziskav na koncu ali olajšanju svojih znanj tehnične analize.

4. del: Kako izbrati zaloge – uporaba temeljne in tehnične analize

Na vprašanje, kako izbrati delnice, vam bodo najbolj izkušeni vlagatelji povedali, da morate opraviti veliko raziskav. Navsezadnje je pomembno, da se odločite na podlagi finančne uspešnosti podjetja, da bi lahko napovedali sposobnost preživetja delnic podjetja.

Kot smo že povedali, lahko branje trgov in analiza finančne uspešnosti podjetja traja leta. Da ne omenjam zmožnosti špekuliranja o tem, ali je nakup delnic izvedljiv dolgoročno.

Oglejmo si, kako lahko s pomočjo temeljne in tehnične analize pomagate pri svojem poslanstvu pri učenju izbiranja delnic.

Zaradi katerih elementov so zaloge dragocene?

Vrednost zaloge se izračuna na podlagi razmerja med povpraševanjem in ponudbo zadevnega trga.

Če je povpraševanje po zalogi visoko – cena se bo na splošno gibala navzgor. Zato je brez tega, da če je povpraševanje po delnicah nizko – je cena običajno nižja.

Nekateri vlagatelji se osredotočajo na skromnejša podjetja, saj menijo, da imajo potencial za rast. Drugi raje že od samega začetka raje vlagajo v delnice z varnimi in trdnimi osnovami.

To nas lepo pripelje do tega, kako lahko ugotovite, ali so zaloge precenjene ali podcenjene.

Prepoznavanje precenjenih in podcenjenih zalog

Da bi ugotovili, ali je zaloga precenjena ali podcenjena, je najbolje začeti z uporabo tako tehnične kot temeljne analize. Oboje bomo podrobneje opisali v nadaljevanju.

Uporaba analize, ki je na voljo na dosegu roke, je resnično edini način, da dobite celotno sliko trga, s katerim trgujete.

Pojasnimo, raziskovanje vrednosti zaloge ni pokazatelj, da morate najti najcenejše zaloge. Namesto tega iščete vrhunske delnice – ki so vrednotene pod pošteno ceno sredstva.

Ideja je, da se bo sčasoma tržna vrednost popravila – zrcali resnično vrednost. To dosežemo tako, da se podcenjene delnice odločimo dolgo, preden se vrnejo k svoji lastni ceni delnice.

Temeljna analiza: od zgoraj navzdol v od spodaj navzgor

Ko se lotite temeljnih analiznih raziskav, lahko uberete dve poti – „od spodaj navzgor“ in „od zgoraj navzdol“.

V primeru, da še niste slišali za te pristope k temeljni analizi, naj vam podrobneje razložimo nekaj o vsaki metodi.

Metoda od zgoraj navzdol

Začnimo s pristopom od zgoraj navzdol, ki je daleč najmanj zamuden. Zaradi tega je primeren za novince ali izkušene vlagatelje, ki si želijo celotno sliko – hitro.

Pristop od zgoraj navzdol običajno vključuje analizo stvari, kot sta bruto domači proizvod (BDP) in gospodarska rast.

Poleg tega in pred končno odločitvijo, kateremu podjetju ali sektorju boste posvetili pozornost, boste morda želeli analizirati tudi obrestne mere in denarne politike. Poleg tega upoštevajte inflacijo, donose in cene obveznic.

Zmedeni, kako sploh začeti analizirati donos podjetja? Ne boj se. V tem priročniku Kako izbrati zaloge bomo osvetlili, kako oceniti finančno uspešnost podjetja.

Metoda od spodaj navzgor

Uporaba tovrstnih analiz se ne osredotoča niti na osnove industrije niti na razmere na trgu. Glavni poudarek je določiti, kako se določeno podjetje obnaša proti konkurenci.

Če se to sliši bolj po vaši ulici, lahko začnete s pristopom k analizi od spodaj navzgor, tako da bolj preučite finance.

Če želite imeti idejo – preiskati morate izdelke, vodstvo podjetja in različna finančna razmerja.

V nadaljevanju tega vodnika smo pokrili finančna razmerja, zato ostanite z nami.

Ali mi bo tehnična analiza pomagala pri izbiri zalog?

V tem poglavju bomo razkrili, kako izbrati zaloge, tako da bomo v celoti izkoristili tehnično analizo.

Na kratko je vaš cilj osredotočiti se na gibanje delnic in razpoložljive podatke o cenah. Z drugimi besedami, vzorci in trendi, ki kažejo na gibanje trga v prihodnosti.

Vlagatelji prepoznajo trende z uporabo različnih tehničnih kazalnikov, zato je najboljša izbira, če jih uporabite več.

Da bi se lažje odločili, katera strategija bi bila za vas na področju tehnične analize najboljša, smo pripravili seznam najbolj uporabnih orodij, ki jih je treba upoštevati.

 • Indeks relativne trdnosti (RSI) – RSI se pogosto uporablja za ponazoritev tržnih razmer in zagon delnice ter poudarjanje potencialno nevarnih premikov cen
 • Oblak Ichimoku – Ta kazalnik zadeva stopnje odpornosti in podpore sredstva. Kazalec projicira gibanje cen in ponuja signale, ki vam bodo v pomoč pri odločanju

grafikon oblaka ichimoku

 • Eksponentno drseče povprečje (EMA) – EMA spremlja pomembne premike na trgu – ugotavlja, kako legitimni so
 • Drseče povprečje (MA) – MA odreže dodaten “hrup” kratkoročnih skokov tečaja delnice – s poudarkom na smeri določenega gibanja cen
 • Konvergenca drsnega povprečja (MACD) – MACD prepozna razvoj v zagonu. To dobimo tako, da vzamemo dve različni drseči povprečji – in ju primerjamo med seboj
 • Stohastični oscilator – Stohastični oscilator ponazarja trend in gibalno moč sredstva. To dosežemo s primerjavo različnih cenovnih razredov s končno ceno sredstva. To se naredi v določenem časovnem obdobju
 • Povprečni smerni indeks – Ta indeks prikazuje moč cenovnega trenda in vam bo pomagal pri odločitvi, ali se pričakuje nadaljevanje padajočega ali naraščajočega trenda
 • Fibonaccijev umik – Fibonaccijev retracement določa, v kolikšni meri se bo trg verjetno gibal v primerjavi s trenutnim gibanjem cen
 • Pasovi Bollingerja – Bollingerjevi pasovi so koristni za špekulacije o dolgoročnih cenovnih premikih delnic. Zaradi tega je zelo koristno ugotoviti, kdaj zadevno sredstvo deluje zunaj običajne ravni delnic.

pasovi bollingerja

 • Standardni odklon – Ta tehnični kazalnik je priročen za izračun obsega premikov cen, tako da je lažje ugotoviti, kako verjetno je, da bo nestanovitnost vplivala na ceno še naprej.

Temeljna analiza v primerjavi s tehnično analizo: Lowdown

Pri učinkovitem izbiranju zalog sta pomembna tako temeljna kot tehnična analiza. Ne moremo pravzaprav reči, da je eden boljši od drugega – ker sta si zelo različna.

Katero kategorijo analize se boste odločili, je odvisno od vas samih – oziroma je odvisno od vaše osebne strategije.

Na splošno se dolgoročni trgovci in vlagatelji običajno odločajo za pristop temeljne analize. Medtem ko se ljudje, ki uporabljajo kratkoročno strategijo, običajno osredotočijo na tehnično analizo.

Kljub temu še vedno menimo, da lahko optimizirate vsako naložbeno prizadevanje tako, da izkoristite oboje. Tako verjetno ne boste zamudili pomembnih informacij o zalogah, v katere ste finančno vloženi.

Kvantitativni in kvalitativni zalogi

Začnimo z razlago, da je “kvantitativni faktor” matematični rezultat odločitve, ki jo je mogoče izmeriti. Poenostavljeno povedano – kvantitativni dejavniki so običajno del finančne analize – cilj je pravilno oceniti situacijo.

„Kvalitativni dejavnik“ je rezultat izbire, ki jo je nemogoče izmeriti – na primer vlagatelje, moralo in izdelke.

Dajmo vam nekaj primerov vsakega, začenši s kvalitativnimi dejavniki.

Kakovostni dejavniki

 • Finančne novice – Spremljanje najnovejših novic je pomembno pri izbiri zalog. Kot smo že povedali, lahko novice in nemiri povzročijo veliko nestanovitnost. Drugi dogodki, na katere je treba biti pozoren, bi bili gospodarski razvoj – na primer spremembe obrestnih mer.
 • Novice o podjetju – Novice o podjetjih, kot so goljufive dejavnosti, kršitve podatkov in pogoji trgovine, lahko močno vplivajo na vrednost zalog. Na primer, delnice BooHoo so se po izbruhu škandala o delovnih pogojih znižale za 19,5%. Drug primer je Facebook, katerega delnice so se po objavi novic o kršitvi zasebnih podatkov zmanjšale za več kot 7%.
 • Spremembe osebja – Treba je biti pozoren na premike v upravljavski strukturi podjetja. Na kratko, spremembe osebja lahko spremenijo splošno dojemanje trga na trgu – kar pa bo neposredno vplivalo na cene delnic.

Kvantitativni dejavniki

 • Sprememba zaslužka – Pomemben del temeljne analize je paziti na zaslužek podjetja. Če na primer dobiček podjetja pade, vendar se stroški delnice ne prilagodijo – to resnično kaže, da je širši trg v podjetju bikovski.
 • Dividende – Kot smo že omenili, so dividende vaš delež v dobičku podjetja – ki se razdeli med delničarje. To je mogoče doseči tudi prek ETF, ki se osredotoča predvsem na delnice, ki izplačujejo dividende.
 • Bilanca stanja podjetja – Bilanca stanja podjetja v bistvu povzema njegovo finančno stanje – pokriva dolgove in premoženje. Te bilance stanja odražajo prihodke – kar vpliva na ceno delnice.

Pripravljen za potop v Borza?

5. del: Kako izbrati delnice – Analizirajte finančno uspešnost podjetja

Potem ko smo ponudili veliko nasvetov, kako izbrati delnice, moramo omeniti uspešnost. Drug način, kako si lahko pomagate pri odločitvi, je preveriti natančnejše podrobnosti finančne dejavnosti podjetja – pretekle in sedanje.

S tem si želimo dati jasno sliko dolga podjetja v primerjavi z njegovo vrednostjo za delničarje. Večina podjetij ima malo dolga, zato je vaša naloga oceniti, kaj je preveč.

Spodaj smo našteli nekaj najbolj koristnih količnikov, ki jih lahko uporabite pri analizi finančne uspešnosti podjetja.

Razmerje P / E – razmerje med ceno in zaslužkom

Razmerje med ceno in zaslužkom (P / E) je koristno za kontrast med ceno dveh različnih delnic v določenem sektorju. To razmerje ponazarja, koliko bi morali porabiti, da bi ustvarili dolar dobička.

Je odlično orodje za ugotavljanje, ali je podjetje v precenjenem ali podcenjenem taboru. To dosežemo z vrednotenjem preteklih podatkov o cenah in povprečij.

Razmerje D / E – razmerje med dolgom in kapitalom

Razmerje med dolgom in kapitalom izračuna premoženje podjetja glede na njegov dolg. To vam bo pokazalo raven uspešnosti podjetja v primerjavi s tekmeci.

Če se razmerje zdi nizko – to lahko pomeni, da večino kapitala podjetja prihajajo iz delničarjev.

Glede na to je razmerje, ki velja za slabo ali dobro, v celoti odvisno od posamezne panoge. Na primer, nepremičninska industrija redno uporablja ogromna posojila, da bi plačala za nova prizadevanja – zato ne bi nujno videli veliko dolga kot rdečo zastavo.

Razmerje ROE – donosnost kapitala

Donosnost kapitala je zadolžena za prikaz v odstotkih lastniškega kapitala podjetja glede na potencialno donosnost.

Če preverite donosnost naložbe, imate večje možnosti za razvozlanje, ali podjetje ustvarja dovolj dohodka samostojno – primerljivo z naložbo delničarjev.

Razmerje PEG – cena / zaslužek do rasti

Cena / zaslužek za rast izračuna zgoraj omenjeno razmerje P / E v primerjavi z letnim dobičkom na delnico (EPS).

Če si še vedno omislite, katere delnice bi vam bile všeč – mora biti razmerje PEG zagotovo del vaše naložbene strategije. PEG je odličen za prikaz prave in poštene ocene zalog.

Razmerje P / B – Cena po rezervaciji

Razmerje med ceno in knjigo izračuna knjigovodsko ceno podjetja glede na trenutno tržno vrednost.

Če vidite razmerje višje od vrednosti – to kaže na delnice, ki se štejejo za precenjene. Spet morate upoštevati, s katerim sektorjem imate opravka.

Trenutno razmerje

Trenutno razmerje se sklicuje na to, ali je za dolg podjetja mogoče skrbeti z razpoložljivimi sredstvi ali ne.

Cena delnice in trenutno razmerje sta povezana. Če je trenutno razmerje na nizki strani – verjetno je, da bo vrednost delnic še naprej padala.

Ali je podjetje stabilno?

Kot že verjetno veste, obstaja več načinov za uporabo analiz pri učenju izbiranja delnic. Če veste, ali se podjetje zdi stabilno ali ne, vam lahko le pomagamo pri izbiri pravih zalog.

Eden najboljših načinov za oceno stabilnosti podjetja je preučitev zgodovinskih cenovnih sprememb do širših neuspehov na borzi. Preučiti bi morali, ali si je podjetje opomoglo in če, kako hitro in enostavno. Pri tem primerjate ceno delnice nekoč in zdaj – za celotno sliko.

6. del: Kako izbrati zaloge – 4 nasveti za današnji začetek!

namig, kako izbrati zaloge

V zadnjem delu našega vodnika Kako izbrati zaloge smo predstavili štiri priročne nasvete, s katerimi boste zagotovili, da boste svojo kariero sklenili z desno nogo!

1. Poiščite dobrega posrednika za prijavo

V idealnem primeru morate poiskati posrednika, ki ima dovoljenje regulatornega organa. Razlog, zakaj je bolje, da se držite licenciranih posrednikov, je ta, da so zakonsko dolžni upoštevati pravila, kot je ločevanje skladov strank – obdržati svoj denar od denarja kapitala podjetja.

Ne samo to, vse licenčne platforme za trgovanje morajo spoštovati pravila „poznaj svojo stranko“ – preprečevanje pranja denarja, financiranja terorizma in goljufij itd. Upoštevati moraš tudi, ali platforma lahko ponudi delnice, ki te zanimajo pri trgovanju / vlaganju v.

In seveda se prepričajte, da uporabljate posrednika, ki ponuja nizke provizije. eToro, na primer, vam omogoča, da 100% brez provizije kupite več kot 1.700 delnic. To zagotavlja, da vam dobička ne bodo pojedle neizogibne provizije za posredovanje.

eToro – najboljši borzni posrednik v Veliki Britaniji (0% provizije in brez kolkovine)

posrednik etoro

eToro se je že vrsto let izkazal kot zaupanja vreden v borzni industriji – priporočamo, da jih preizkusite.

Vaš kapital je ogrožen. Lahko se zaračunajo druge pristojbine

2. Spoznajte podrobnosti trga

Ni nujno, da se naučimo zalog in zalog drage lekcije o tem, “česa ne storiti”. Namesto tega je na našem spletnem mestu obilo izobraževalnega gradiva, ki vas bo naučilo vrvi iz udobja vašega doma – preden tvegate svoj kapital.

Poleg gradiva, ki ga tukaj ponujamo pri podjetju Trading Education, si je vredno vzeti tudi ustrezno knjigo o izbiri zalog.

Nekatere najboljše knjige, ki so nam všeč, vključujejo:

 • Naložbe v zaloge za telebane – Paul Mladjenovic
 • Inteligentni vlagatelj Dokončna knjiga o vlaganju vrednosti. Knjiga praktičnih nasvetov – Benjamin Graham in Jason Zweig
 • Zmaga na Wall Streetu – Martin Zweig
 • Kdaj prodati: notranje strategije za dobiček na borzi – Justin Mamis
 • Irracional Exuberance: tretja izdaja revidirana in razširjena tretja izdaja – Robert J. Shiller
 • Kako zaslužiti na zalogi – William O’Neil

Kar zadeva novice, se mnogi vlagatelji obračajo na Google Finance, CBS MoneyWatch in Yahoo Finance. Za bolj poglobljene finančne novice si oglejte Bloomberg in Wall Street Journal.

Poleg številnih knjig, tečajev in izobraževalnih videoposnetkov lahko preizkusite tudi demo račun za nekaj brezplačnih vaj.

Preberite tudi: Vlagajte kot Peter Lynch – strokovnjak za nabiranje delnic

3. Oglejte si temeljne in tehnične analize

Podrobno smo zajeli temeljno in tehnično analizo, zato razumete, kako koristna je pri nabiranju zalog – pa tudi kdaj zadržati ali spustiti.

Zato je ključnega pomena, da vsaj osnovno razumete obe obliki analize. To bo močno izboljšalo vaše možnosti, da izberete najboljše zaloge in pravilno določite čas na trgu.

Najboljši vlagatelji podrobno preučujejo finančno uspešnost podjetja – pokrivajo različna razmerja, ki ponazarjajo rast, tržno vrednost in stabilnost.

Kot smo že povedali, delniški vlagatelji s pomočjo grafikonov in orodij iščejo obsege trgovanja in trende. Če potrebujete povzetek najbolj priljubljenih orodij za tehnično analizo, se sprehodite še po tej strani.

4. Ustvarite strategijo upravljanja tveganj

Drug najboljši nasvet pri učenju izbiranja delnic je ustvariti strategijo obvladovanja tveganj, ki se je boste držali. To je zato, ker se vrednost zalog zaradi zunanjih vplivov redno spreminja. Kot takšna priloga prihaja z določeno stopnjo tveganja.

Pri izbiri lastnih delnic bo jasno, da poleg dobrih delnic obstajajo tudi slabe in grde.

Se pravi, da obstaja nekaj podjetij, ki jih konkurenca odplavlja. Potem imate podjetja, ki se borijo pod novim vodstvom, in podjetja, ki uporabljajo prazgodovinske poslovne modele, ki v današnjem času preprosto ne delujejo.

Glede na to je najučinkovitejša strategija obvladovanja tveganj čim večja raznolikost. Vaš portfelj mora vsebovati veliko zalog z različnih trgov in sektorjev. Stvari dvignite na višjo raven tako, da kupite delnice z več borz in regij.

Pripravljen za potop v Borza?

Kako izbrati zaloge: popoln zaključek

Tukaj je. Nabiranje delnic ne bi smelo biti samo zabodanje v temo – navsezadnje gre za denar.

Edini način, da ugotovite, ali je delnica za vas izvedljiva naložba, je, da domačo nalogo opravite v zadevnem podjetju.

Obstaja kup različnih načinov, na katere se lahko izobražujete o drobnih zalogah. Dober začetek je ocena splošne finančne uspešnosti in stabilnosti podjetja.

To pomeni, da si ogledamo računovodske izkaze podjetja, upravljanje dolgov in različna druga razmerja, da dobimo popolno sliko o stanju njegove zaloge. Vse skupaj pazite, da se izognete prekomerni izpostavljenosti enemu ali dvema staležoma. Namesto tega zgradite zelo raznolik portfelj, da ublažite svoje dolgoročno tveganje.

Pogosta vprašanja

Kako lahko izberem najboljše zaloge?

Najboljši možni začetek pri izbiri zalog je, da doma delate v podjetju. Na primer, koristno je pogledati finančne rezultate in pretekle podatke, ki vam bodo pokazali, kako so se v preteklosti spopadali z vzponi in padci.

Kar se šteje za raznolik delniški portfelj?

Raznolik delniški portfelj ima v svoji naložbeni košarici v osnovi različne zaloge – za največjo izpostavljenost trgom. Na primer, morda imate 100 zalog iz številnih različnih sektorjev, trgov in držav.

Kaj se zgodi, če si ne morem privoščiti celotnega deleža?

Številni vlagatelji se zdaj odločajo za naložbe v delniške sklade (ETF). ETF-ji bodo spremljali S&Na primer indeks P 500, ki vsebuje 505 zalog različnih podjetij. Tako lahko z enim samim trgovanjem investirate v veliko velikih delnic. Lahko pa uporabite spletnega posrednika, kot je eToro, ki podpira delne delnice. To pomeni, da lahko ‘delček’ delnice kupite že od 50 dolarjev.

Katero zalogo je najbolje izbrati?

Na to vprašanje ni trdega in hitrega odgovora – saj je vse odvisno od vaših finančnih ciljev in želje po tveganju. Če se resnično trudite izbrati posamezne delnice za nakup, predlagamo, da se odločite za indeksni sklad.

Ali je pomembno, da se odločimo za delnice, ki izplačujejo dividende?

Ne. Izbira delnic z dividendami ne pomeni nujno več dobička. Nekatera največja modra podjetja na svetu ne izplačajo niti centa dividend – ta denar namesto tega uporabljajo za rast podjetja. Lahko pa izberete ustrezen ETF – tako da imate dostop do stotin, če ne do tisoč delnic, ki izplačujejo dividende.

Preberi več:

11 najboljših zalog konoplje leta 2020

Trgovanje z delnicami: Kako trgovati z delnicami, Kako preživeti trgovanje z delnicami

Najboljših 15 delnic s srednjo kapico za nakup v letu 2021

Kakšne zaloge kupiti leta 2021?

7 največjih rastnih zalog za vlaganje v letu 2021

Trgovanje z delnicami v Veliki Britaniji za začetnike 2021

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me