Vlagajte kot Peter Lynch – strokovnjak za nabiranje delnic

Kako vlagati kot Peter Lynch

Večina Lynchovih naložb "načel" so dokaj enostavni za učenje.

Peter Lynch na splošno velja za enega najboljših vlagateljev vseh časov, zdi se, da ima Peter Lynch čarovniški pridih, ko gre za delniške trge. Njegov dosežek v 80. letih, ko je 20-milijonski vzajemni sklad Fidelity Magellan spremenil v največjega na svetu, pomeni, da ga nekateri celo imajo za boljšega od Warrena Buffeta.

Pravzaprav nasveti, ki jih je delil ta slavni vlagatelj v nedavni članek Telegrafa z Richardom Evansom dokazati, da njegove naložbene strategije pravzaprav sploh niso tako čarobne. Namesto tega vključuje osvežujoč zemeljski nasvet "nikoli ne vlagajte v nobeno idejo, ki je ne morete ponazoriti z barvico" in "vlagajte v to, kar veste". Z drugimi besedami, njegov poudarek je na praktičnem, utemeljenem pristopu do trgov.

Zanimivo je, da Lynch trdi, da veliko svojih najboljših idej spravi stran od svoje mize. Namesto tega svoj navdih najde doma, v nakupovalnih središčih ali celo v verigah hitre prehrane. Na primer, za naložbe v Dunkin ‘Donuts ga je navdihnilo preprosto zato, ker je imel kavo tako rad. Kljub temu ne odloča o naložbah zgolj na teh obšolskih spoznanjih – temveč so zanj katalizatorji, ki temeljito in temeljito raziskuje zadevna podjetja..

Svoje znanje je več kot pripravljen deliti z začetniki. Priljubljene knjige o Lynchu vključujejo "Ena na Wall Streetu", kjer amaterjem svetuje, kako premagati profesionalce, in "Naučite se zaslužiti", kjer deli osnovna načela borze, za katere trdi, da jih mnogi izkušeni vlagatelji sploh ne poznajo.

Tu je nekaj nasvetov, kako lahko pametno vlagate tako kot Peter Lynch:

Izogibajte se dvema najpogostejšima napakama

izognite se najpogostejšim napakam, Peter Lynch investicijski nasveti

Po Lynchu obstajata dve veliki napaki, ki jih investitorji pogosto naredijo. Prvi je plačilo previsoke cene za podjetje, ki hitro raste. Pojasnjuje, da zato "odlična industrija, ki hitro raste, pritegne preveč pozornosti in preveč konkurentov".

Druga napaka je nakup poceni zalog pri podjetjih, ki so dejansko nehala rasti. To je zato, ker če se posel ne širi, je malo možnosti, da se vaša naložba razcveti. Torej naredite svoje raziskave.

Kupujte samo tisto, kar razumete

Če boste vlagali, potem izberite podjetja, izdelke ali panoge, ki jih že res dobro poznate in v idealnem primeru so navdušeni nad.

Tako boste bolj verjetno imeli intuitiven občutek, v kaj vlagate, poleg tega pa boste imeli željo poglobljeno preučiti to panogo. V bistvu, bolj ko boste vedeli o podjetju, bolj se boste prilagodili prefinjenim premikom njegovega bogastva. Če se na preprostem primeru odločite za naložbo v svojo najljubšo verigo picerij, vendar opazite upadanje obiskovalcev v različnih poslovalnicah, je to lahko slab znak.

Skratka, vaš portfelj mora odražati vaše osebne strasti, znanje in izkušnje. Konec koncev, kakšen smisel ima vlivanje denarja v kmetijstvo, če o panogi ne nagajate? Ne glede na to, kako "pametno" naložba je lahko, ni pametna, če je ne poznate.

analiziranje podjetij, Peter Lynch investicijski nasveti

Lynch je obsesivno analiziral podjetja, panoge in trge, njegovo poslanstvo pa je bilo njegovo razumevanje. Trdno je verjel tudi v ocenjevanje največje možne količine zalog – tako bi jih lahko primerjal in primerjal, da bi našel najboljšo. Za to je uporabil vrsto naložbenih meritev, ki so mu pomagale pri boljših primerjavah, izračunih in napovedih.

Resda se te meritve sprva morda zdijo zastrašujoče, a ko se enkrat naučite uporabljati, lahko postanejo druga narava. Pripravite se torej na koncepte, kot so odstotek prodaje, razmerje med ceno in dobičkom, razmerje med dolgom in lastniškim kapitalom, knjigovodska vrednost in stanje denarja.

Če resnično resno vlagate svoj denar v delnice, potem najprej začnite z vlaganjem moči v učenje, da boste ugotovili razliko med potencialnim prvakom in dudom. Ugotovite torej, katera orodja uporablja glavni vlagatelj, nato pa jim sledite.

Nihče ne postane strokovnjak za nabiranje delnic čez noč, toda z učenjem od legende, kot je Peter Lynch, se lahko izognemo številnim začetniškim napakam. Začnite s preučevanjem njegovih veščin v knjigah, kot je "Ena na Wall Streetu" in "Naučite se zaslužiti", potem se pripravite, da bo vaš denar rasel.

Če resno vlagate kot Peter Lynch, začnite spodaj brati njegove knjige:

Poiščite ga na Amazonu >> ena knjiga na zidu z ulice Peter Lynch

  • Naučite se zaslužiti

Poiščite ga na Amazonu >> Naučite se zaslužiti knjigo Peter Lynch

  • Premagati ulico

Poiščite ga na Amazonu >> pretepanje ulične knjige Petra Lyncha

Ključne točke

Če povzamemo, tukaj je, kaj morate storiti, če želite vlagati kot Peter Lynch – strokovnjak za nabiranje delnic:

  • Pridobite trdne temelje za poslovanje in znanje na borzi
  • Vlagajte samo v podjetja, ki jih lahko razumete
  • Ne prezrite manjših podjetij, ki jih Wall Street spregleda
  • Naredite obsežne raziskave
  • Vlagajte z dolgoročnim načrtom razmišljanja

Čeprav ne moremo zagotoviti tako dobrih donosov, kot jih je v svoji karieri dosegel Peter Lynch, vas lahko učenje njegovih metod in branje njegovih knjig postavijo v boljši položaj.

Če ste z veseljem brali Invest kot Peter Lynch – strokovnjak za nabiranje delnic iz Trading Education, mu dajte všeček in ga delite s kom drugim, za katerega menite, da bi ga lahko tudi zanimal.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me