Bo Ripple presegel Ethereum?

Od maja 2018 Ethereum in Ripple zasedata drugo in tretje mesto po tržni kapitalizaciji na CoinMarketCap, za Bitcoin

Med njima obstaja precejšen prepad, in ne samo v tržni kapitalizaciji.

Tržna kapitalizacija Ethereuma je približno 60 milijard USD, cena ETH do USD pa 600 USD, medtem ko je tržna kapitalizacija Ripple približno 24 milijard USD s ceno 0,60 USD / XRP. To je v veliki meri odvisna od njihovih divje različnih zalog. Obtočna ponudba Ethereuma je le 100 milijonov sramežljiva, Ripple pa nekaj manj kot 40 milijard. 

In potem je primer uporabe. Ethereum je bil zasnovan kot platforma, na kateri se lahko gradijo druge tehnologije in žetoni blockchain. Ripple pa je bil zasnovan tako, da je bankam in drugim tradicionalnim finančnim institucijam omogočil lažjo izmenjavo denarja čez državne meje. Ethereum je zelo decentraliziran, medtem ko je Ripple model za centralizirano kripto valuto. 

Izbira med Ripple in Ethereum glede naložb je v veliki meri odvisno od tega, kaj pričakujete prihodnost kriptovalut videti kratkoročno in dolgoročno. 

Primer za decentralizirano prihodnost

Končni uspeh Ethereuma je kot platforma v veliki meri odvisen od decentraliziranih aplikacij, ki temeljijo na njem. Kot znanilec tako imenovanega Web 3.0 Ethereum upa, da bo gostil novo generacijo internetnih titanov, kot so Facebook, YouTube in PayPal, z decentralizirano obliko. 

To bi v bistvu pomenilo aplikacije za vsakodnevno uporabo, ustvarjene v blokovni verigi Ethereum, ki izvajajo transakcije v žetonih, združljivih z Ethereum, in uporabljajo Ethereum za svojo procesorsko moč. 

Kratkoročni pogled je večinoma vezan na zdravje kriptovalute trgu na splošno. Ethereum sicer ima vedno več stabilnih decentraliziranih aplikacij, vendar nobena trenutno ne tekmuje s standardnimi internetnimi aplikacijami. Kot druga največja kriptovaluta po tržni kapitalizaciji bo večina kratkoročne rasti Ethereuma vezana na špekulacije in naložbe v kriptovalutni prostor na splošno. To pomeni, da so kratkoročne možnosti omejene z dejavniki, ki niso pod nadzorom Ethereuma – vladna ureditev, sprejetje, cena Bitcoina in še več. 

Dolgoročni pogled na Ethereum je nekoliko bolj rosen, a nič manj tvegan. Obstaja možnost za popolnoma divjo rast, če se Ethereum res izkaže kot platforma in gorivo za naslednjo generacijo internetnih aplikacij z velikimi vstopnicami. To vključuje nekaj pomembnih opozoril. Najprej predpostavlja, da Ethereum in ne tekmec postane osnova za novi internet. Predvideva tudi, da potrošniki za začetek želijo novo obliko interneta. Ideja o decentralizaciji je priljubljena med tehnološkimi literati, vendar se še ni filtrirala do množic. Samo pričakujejo, da bo internet deloval, podobno kot elektrika v domačih vtičnicah. Na koncu predvideva, da se aplikacije, ustvarjene v verigi Ethereum, široko uporabljajo. Ta ima samo po sebi dve komponenti. Zahteva, da nove aplikacije Ethereum sprejmejo običajni potrošniki, obstoječi internetni velikani, kot je Facebook, pa zahtevajo, da izgubijo tržni delež. To je tvegana stava, če upoštevamo denarni zagon, ki ga uživa večina teh družb.

PREBERITE XRP Tržna kapitalizacija – resničen problem? Vse, kar morate vedeti

Centralna sila

Ripple ima dokaj ozko opredeljen primer uporabe. Poskuša biti sredstvo prenosa za banke, podjetja in posameznike, ki opravljajo mednarodne transakcije. Sedanji sistem pogosto zahteva, da imajo banke ali obdelovalci plačil zajeten obseg likvidnosti, pri čemer lahko pride do zdrsa, kadar obdelava transakcij med dvema valutama traja dlje časa. Medtem ko se transakcije obdelujejo, se lahko cena spremeni, zaradi česar mora banka v bistvu pojesti saldo. Gre za ozek primer, a ogromen. Nekatere ocene samo trga nakazil – ali prenosov od zasebnikov do posameznikov v drugih državah – kažejo na velikost približno 600 milijard dolarjev na leto. To izključuje zgolj medbančne transakcije in posle med podjetji, ki so za velikost večji. 

To ustvarja drugačno kratkoročno in dolgoročno sliko za Ripple, čeprav sta oba močno odvisna od sprejetja v industriji. Če je Ripple splošno sprejet kot izbrani način plačilnega nakazila, lahko v sorazmerno kratkem času ustvari velike kratkoročne koristi. Po drugi strani pa te dobičke omejuje velikost trga. Čeprav je to velik trg, je v bistvu omejen. Z drugimi besedami, globalni prenosi valut verjetno ne bodo zelo narasli, ne glede na to, ali bo Ripple sprejet ali ne. Na obstoječem trgu lahko doseže le 100-odstotni tržni delež. Primerjajte to z Ethereumom, ki ima zelo odprt cilj. Le malo bi lahko v zgodnjih devetdesetih letih napovedoval, kako velik in vsesplošen ter donosen internet bo postal do leta 2018. V Ethereumu obstaja enak potencial. 

Zadeva perspektive

PREBERITE Načrti konzorcija LG Corps in CBSG za konkurenčno rešitev za čezmejno plačevanje in preizkušanje

Torej, bo Ripple presegel Ethereum? Kratek in zelo nepriljubljen odgovor je, kot običajno, da je odvisno. Natančneje, odvisno je od tega, ali gledate na kratkoročne ali dolgoročne dobičke. Kratkoročno je Ripple bolj verjetno kot Ethereum, da se podraži, ker ima razmeroma kratko pot do posvojitve. Banke bodo Ripple uporabljale za svoje poslovne transakcije ali pa ga ne bodo. Ni novih aplikacij za razvoj, kot je primer z Ethereumom, zato Ripple-ov kratkoročni cenovni potencial resnično temelji na tem, kako dobro kovanec trži. 

Vlagatelji Ethereuma morajo imeti daljši pogled. Vendar je nemogoče napovedati, kdaj ali če bo razvita naslednja velika uspešnica Ethereum blockbuster. Lahko bi se zgodilo zdaj, ko bi ga zabili v kodo v kakšni študentski sobi ali garaži. Po drugi strani pa bi lahko bila oddaljena še leta – če se sploh kdaj zgodi. 

Skratka, za vsakodnevne vlagatelje Ripple verjetno predstavlja boljšo kratkoročno naložbo. Njeni cilji so jasni, poslanstvo pa natančno opredeljeno. Poleg tega bi moralo biti na trgu dovolj jasnosti, da lahko vlagatelji Ripple na enostavni časovni premici vidijo, ali kovanec izpolnjuje njihova pričakovanja. Cilji in poslanstvo Ethereuma so precej bolj umirjeni, a potencialno veliko večji.

Dva kovanca v resnici predstavljata dve različni vrsti vlagateljev. Valovalni vlagatelji so pozorni opazovalci trga in so pripravljeni zapustiti trg, če njihov kovanec v ustreznem roku ne bo uspel. Vlagatelji v Ethereum so bolj sanjske vrste, z veliko vizijo, čeprav nekoliko manj konkretnimi načrti. Oba bi lahko v prihodnjih mesecih in letih zaslužila veliko denarja. Veliko vprašanje je, kdaj.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me