Ripple VS Stellar Lumens: kaj si delijo in kako se razlikujejo

Zvezdni lumeni (XLM) in Ripple’s (XRP) sta dva digitalna sredstva, ki imata skupno ozadje, saj ju je oba ustvarila ista oseba – Jed McCaleb. To vodi do nekaj očitnih podobnosti. 

Vendar imata obe kriptovaluti tudi temeljne razlike, ki bi jih javnost morala poznati. Do leta 2013 je bil ameriški programer McCaleb uslužni član in tehnični direktor Ripple Company. Leta 2014 je skupaj z Joyce Kim ustanovil Stellar, da bi olajšal enostavno in poceni izmenjavo digitalnih sredstev. 

Kratka predstavitev zvezdne VS valovanja

Zvezdnik

The Zvezdno omrežje je odprtokodna programska oprema, ki deluje pod licenco Apache. Uporabniki se lahko integrirajo v brezplačno omrežje prek API-jev, ki so na voljo na njihovi spletni strani. Idealno je, da je omrežje Stellar hitrejše in traja od 2 do 5 sekund, da zapečati transakcijo. Deluje na konsenznem mehanizmu, ki rešuje težave tako, da doseže konsenz v omrežju. Pomembno je, da Stellar kot uporabniško bazo cilja na posameznike.

Preberite tudi: Najboljše zvezdne denarnice in napoved cen Stellar XLM 2021-2025

Valovanje

The Ripple Network kot uporabniško bazo cilja na finančno industrijo. Cilj mreže je vključiti regulatorje, centralne banke in zakladnice iz različnih držav po vsem svetu. Ripple Network je bolj centraliziran kot Stellar.

Preberite tudi: Najboljše valovite denarnice v letu 2021

Ripple VS Zvezdne podobnosti

Najprej kovanci XRP in XLM delujejo na podoben način glede na mehanizem obdelave plačil in vključena domača sredstva. Vendar ima vsaka kriptovaluta svoje ločene lastnosti, ki ločujejo eno od druge. XRP se osredotoča na globalni prenos denarja, ki temelji na blockchainu, zaradi česar deluje bolj kot Western Union, Moneygram in drugi, ki fiatno valuto prenašajo na mednarodni ravni. Obe kriptovaluti imata podoben cilj, da povežeta globalno bančno industrijo, da postane bolj učinkovita. 

Mnogi ljudje verjamejo, da je bil Stellar XLM zaradi skupnega ozadja vilica Rippleovega XRP in zato deluje v vseh pogledih. To je zavajajoče, saj vsaka kriptovaluta deluje z ločeno kodo. Medtem ko izvira iz Ripple, je Stellar po zagonu razvil lastno kodo, ki jo ločuje od XRP. Oba digitalna sredstva sta prikladno ukrivila svoje niše v industriji prenosov denarja, Ripple pa olajšuje prenos denarnih sredstev med finančnimi institucijami. Stellar pa deluje kot sredstvo za prenos digitalnih sredstev med posameznimi uporabniki.

Ripple VS Zvezdne operativne razlike

Ripple je bil zasnovan kot profitna mreža, ki izvaja prenos valut. Digitalni kovanec XRP je zaloga vrednosti, ki jo lahko uporabniki uporabijo za lažje plačevanje. To je tretja največja kriptovaluta glede na tržno omejitev, položaj, ki ga ohranja že kar nekaj časa.

Ripple se s svojo mrežo RippleNet osredotoča na povezovanje bank, podjetij, borz in drugih plačilnih platform. Trenutno ima omrežje več kot 100 bank pod pasom. Nekatere ustanove, ki so že v času, vključujejo Bank of America.

Po drugi strani pa Stellar, čeprav zagotavlja plačilne storitve, deluje v okviru neprofitne organizacije Stellar Foundation Foundation. Stellar Lumen (XLM) ima a tržna kapitalizacija več kot 4,2 milijarde USD, zaradi česar je deveta največja kriptovaluta.

Medtem ko Ripple zagovarja ambiciozen cilj, Stellar sprejema nesebično potezo z namenom opolnomočenja uporabnikov v nerazvitih državah. Namenjen je skupnostim brez bank, ki ne morejo dostopati do storitev prenosa denarja. To pa izboljša finančno vključenost in na koncu pomaga v boju proti revščini.

Trenutno Stellar sodeluje s partnerji na Filipinih in v Evropi, da bi podprl svoje trdne cilje. Fundacija namerava v bližnji prihodnosti razširiti svoje storitve na afriško celino. Odprtokodna koda omrežja je na voljo vsem, ki jo lahko spreminjajo ali distribuirajo.

Poleg tega se kultura podjetij obeh podjetij razlikuje. Skupnost Ripple zaposluje skoraj 200 zaposlenih, medtem ko je Stellar konzervativen in sodeluje s približno 20 ali 30 strokovnjaki. Medtem ko je osebje Ripple zaskrbljeno za trženje, Stellar uporablja neodvisne razvijalce. Te operativne razlike močno ločujejo obe kriptovaluti.

Tehnične razlike

Razen operativnih razlik, oboje XLM in XRP imajo tudi tehnične razlike. Ripple na primer uporablja konsenz o dokazovanju pravilnosti z neodvisnim strežniškim omrežjem, ki potrjuje transakcije. Po drugi strani pa je Stellar, prav tako nemineren kovanec, bolj decentraliziran kot Ripple. 

Naslednja tabela povzema:

Valovanje Zvezdnik
Razširljivost Zelo razširljivo Zelo razširljivo
Transakcijski stroški Zelo nizko Zelo nizko
Hitrost transakcije Zelo hitro Zelo hitro
Primer uporabe Finančne ustanove  Skupnosti / posamezniki
Filantropija Služi delničarjem Konec svetovne revščine
Vrsta entitete Dobiček usmerjen Neprofitna
Korporacijska vizija Centraliziran nadzor Porazdeljen nadzor

Z vrhuncem operativnih, tehničnih in protokolarnih razlik si obe platformi prizadevata za sprejetje blockchain tehnologije in inovacij. Stellar XLM in Ripple’s XRP sta namenjena reševanju resničnih problemov in prispevanju k skupnosti kriptovalut.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me