Irrationele uitbundigheid: deze onschatbare klassieker is even relevant als altijd

Irrationele uitbundigheid van Nobelprijswinnaar econoom Robert Shiller is nu aan de derde editie en is even relevant als altijd. Een studie van marktpsychologie en het effect ervan op prijsbewegingen, het geeft een gedetailleerd inzicht in enkele van de krachten die onhoudbare prijsstijgingen of financiële zeepbellen veroorzaken, en onderzoekt enkele van de factoren die beleggers zouden kunnen helpen om het gedrag van de aandelenmarkt te voorspellen..

Dit Handelseducatie artikel geeft u een korte blik op dit onschatbare financiële boek.

Shiller, hoogleraar economie aan Yale en regelmatig bijdragen aan de Economic View, begint met een gedetailleerd overzicht van historische voorbeelden van hoge speculatie en plotselinge dalingen, waaronder de beruchte grote crash van 1929 en de grote recessie na de financiële crisis van 2008, zoals evenals de pieken en dalen in 1901, 1966 en 2000. Hij concludeert dat de instabiliteit van de aandelenmarkt niet kan worden verklaard door fundamentele factoren, terwijl hij zich afvraagt ​​waarom schijnbaar ongelijksoortige markten, van New York tot Frankfurt, samen bewegen.

Vind het op Amazon >> irrationeel uitbundigheidsboek

Het boek heeft tot doel enige wetenschap te ontdekken in de omstandigheden rond financiële bubbels, en benadrukt hoe aspecten van de ‘kuddementaliteit’ van investeerders en de proliferatie van succesverhalen een soort feedbacklus kunnen creëren die de prijsinflatie uit de hand loopt. Een grondige bespreking van politieke, sociologische en structurele factoren rond het fenomeen van financiële bubbels geeft lezers inzicht in de reële effecten die het marktgedrag beïnvloeden.

Shiller beschrijft de cyclisch gecorrigeerde koers-winstverhouding (CAPE), die tot doel heeft een stabiele waardering van een bedrijf te creëren, rekening houdend met inflatie en andere macro-economische factoren. Met name in de afgelopen eeuw heeft de CAPE een piek bereikt, net als de marktpieken, waardoor het een potentieel betrouwbaar signaal is wanneer een financiële zeepbel op het punt staat te ‘barsten’, wat onschatbare informatie is voor alle soorten beleggers..

Misschien vind je dit ook leuk: Stop met het beoefenen van slechte handelsgewoonten!

Toen Alan Greenspan de zin voor het eerst bedacht "irrationele uitbundigheid" in 1996 om de hausse in 1996 en de mentaliteit die hem dreef te beschrijven, trok hij decennia van argumentatie in twijfel die de schijnbaar inherente rationaliteit van marktgedrag ondersteunden. Shiller nam het idee dat er misschien nog veel meer zou zijn menselijke factoren die de prijzen opdrijven en leiden tot het soort te hoge prijzen dat we tijdens elke economische zeepbel zien. In feite gooide hij in veel opzichten het idee van marktrationaliteit helemaal weg, in plaats daarvan demonstreerde hij hoe bubbels het resultaat waren van ‘het gecombineerde effect van onverschillig denken door miljoenen mensen … substantieel gemotiveerd door hun eigen emoties, willekeurige attenties en percepties van conventionele wijsheid.”

leer online handelen

Irrationele uitbundigheid was een bestseller in de New York Times vanaf de eerste release, en deze up-to-date editie draagt ​​bij aan de baanbrekende onthullingen met gloednieuw materiaal en actuele inzichten, waaronder een heel nieuw hoofdstuk over de obligatiemarkt.

Na eerder aan de alarmbel te hebben geslagen voor de dotcom- en huizenbubbels, waarschuwt Shiller nu dat er opnieuw aanwijzingen van irrationele uitbundigheid kunnen worden waargenomen bij investeerders, ondanks de repercussies van de subprime-boom die de financiële crisis van 2008 veroorzaakte. Nu de aandelenkoersen in de VS stijgen en de huizenprijzen in veel delen van de wereld stijgen, kan deze huidige hausse een ander voorbeeld blijken te zijn dat het idee van marktrationaliteit aanpakt en gewicht toevoegt aan de theorie van Shiller dat marktvolatiliteit is een psychologisch gedreven fenomeen dat inherent is aan activamarkten.

Zie ook: The Enigma J Paul Getty, The Richest Man in The World

Business Insider maakte een lijst van deze derde editie van Irrational Exuberance meest gelezen boeken over markten, noem het een van ‘de belangrijkste financiële boeken’, onder vermelding van "Zoals wij allemaal, zowel gewone Amerikanen als professionele investeerders, kruipen uit het wrak van onze achteloze bubbeleconomie, de slimme inzichten en nuchtere waarschuwingen en harde feiten dat Shiller-marshals in dit boek van onschatbare waarde zijn dan ooit.."

De duidelijke uitleg van het boek voor irrationele uitbundigheid maakt het niet alleen ideaal voor beursliefhebbers, maar ook geschikt voor de algemene lezer. Handelseducatie raadt iedereen aan die op zoek is naar inzichten in de werkelijke drijfveren achter financiële bubbels de bijgewerkte en uitgebreide editie van dit klassieke boek te lezen. Neem voor meer informatie over handelen of de aandelenmarkt vandaag nog contact op met een van onze experts, we horen graag van u!

Mis het niet: 8 vragen die u moet beantwoorden voordat u een investering doet

Als je het leuk vond om dit artikel te lezenvan Trading Education, geef het een like en deel het met iemand anders waarvan je denkt dat het ook interessant kan zijn.

Bronnen:

1] https://stocktraderblog.com/2017/02/15/irrational-exuberance/

2] https://www.kirkusreviews.com/book-reviews/robert-j-schiller/irrational-exuberance/

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me