Pojasnjene digitalne valute centralne banke (CBDC) – nova revolucija za finance?

Kaj so digitalne valute centralne banke (CBDC) – bodo zaznamovale začetek revolucije, ki bo za vedno spremenila finančni sistem? CBDC so digitalne valute izdajajo centralne banke, ki delujejo kot nacionalne valute (fiat). So neposredna zamenjava papirnatega denarja s popolnoma enako vrednostjo in politikami izdaje. CBDC so pod državnim nadzorom in jih ureja denarna oblast in regulativni zakon.

Banke po vsem svetu tekmujejo za izdajo Digitalne valute centralne banke (CBDC). Kitajska je že uvedla preizkusno različico za elektronsko plačevanje z digitalnimi valutami (DCEP), digitalno različico RenMinBi, ki temelji na kriptografski tehnologiji. Japonska je takoj nasprotovala to napoved načrtuje izdaja digitalnega jena v letih od 2 do 3. Ena ključnih motivacij zadaj CBDC naj bi drastično izboljšal način prenosa denarja po vsem svetu. Namesto da se zanašamo na desetletja stare tehnologije, kot je SWIFT, lahko digitalne valute prenesemo neposredno brez trenja. To bo drastično vplivalo na vse ravni bančništva, od m0 rezervni sistem do nebančnih.

Večja časopisna časopisa, kot sta The Guardian in Economist, so začela pisati mnenja in napredovanje s Kitajske označila za velik korak in korak, ki bi lahko ogrozil ameriško gospodarsko hegemonijo. Po drugi strani so komentatorji na Kitajskem napovedovali hitro delo in izvajanje svoje države. Čeprav so ZDA in njihove državne banke počasi objavljale kakršne koli raziskovalne načrte in so se na videz ustavile Facebookova tehtnica (privatizirani odgovor na CBDC) so druge zahodne države hitro začele raziskave.

Globalna prizadevanja za uvedbo digitalnih valut centralne banke

V začetku tega leta so banke iz Združenega kraljestva, EU, Japonske, Kanade, Švice in Švedske začele skupne raziskave o CBDC. Francija je napovedala, da bo leta 2020 preizkusila pilotski CBDC.

V Aziji so Japonci takoj napovedali namero, da bodo ustanovili CBDC, ki bo ustrezal kitajski, takoj ko bodo novice začele objavljati. Korejska banka si ogleduje tudi lastno digitalno valuto. Manjše nacionalne banke, kot so Tajska, Filipini in Singapur, si prav tako prizadevajo ustvariti lastne banke. Projekti, kot so Singapurski Ubin sodelovanje z monetarno vlado Singapurja je že v 5. fazi razvoja.

Svet gre proti CBDC in se strinja, da bo to valuta prihodnosti. Toda zaradi česar so tako posebne in privlačne za banke in vlade?

Digitalne valute kot orožje za boj proti gospodarskim spremembam

Glavni razlog je njegova stroškovna učinkovitost in nadzor. Za CBDC ne veljajo dolgi časi obdelave in drage pristojbine. Kot lahko vidite na stabilnem trgu kovancev, je pošiljanje in prejemanje kriptovalut mogoče hitro in enostavno, samo s telefonom in internetno povezavo. Ne samo to, digitalnim valutam je veliko lažje slediti, tako da je sledenje pranja denarja veliko lažje.

Drug dejavnik je odpornost CBDC na politične ali gospodarske spremembe. Državljani držav v vzponu so pogosto v veliki meri neskladni glede zdravja svoje valute na trgu v primerjavi z menjalnimi tečaji, vendar stabilni kovanci redko pridejo do večjih premikov. Ne samo to, ampak tudi velike zaustavitve bank, kakršne so opazili v Grčiji in Grčiji Islandija morda bi imeli rešitev, če bi imeli finančno možnost, da shranijo svoj denar. Ta prednost digitalnih valut bi lahko bila zelo pomembna, saj svet upira recesijo zaradi gospodarskih stresov prizadevanj za koronavirus.

Vendar pa obstaja ena pomembna podrobnost, ki spodbuja raziskave nekaterih držav. Grožnja, ki jo CBDC predstavlja za prevlado v ameriških dolarjih. ChinaDaily je DCEP Ljudske banke Kitajske imenoval “funkcionalna alternativa sistemu poravnave v dolarjih”. To si politiki v Pekingu želijo, saj ameriške sankcije stopijo v veljavo, in sicer zaradi dolarja kot rezervne valute. To pomeni, da so mednarodni prenosi v sankcionirane države pogosto prepovedani in banke zaprte, saj pri menjavi uporabljajo ameriški dolar.

Izzivalne sankcije ZDA

Teoretična sposobnost CBDC-jev, da bi se izognile prevladi ZDA, je nekaj, na kar so se spopadale številne zapletene države. Med drugimi državami, ki imajo nacionalne digitalne valute, sta Iran – država, ki so jo uničile ameriške sankcije, in Venezuala – podobno prizadeta država. Drugi ameriški nasprotniki, ki so začeli raziskovati svoj CBDC, so Kuba, Severna Koreja in Palestina.

Jasno je, da med različnimi konkurenčnimi državami teče dirka po uvedbi lastnih digitalnih valut in oblikovanju novega gospodarskega okvira. Kdo bo vodil obtožbo, bomo še videli, a odgovor bi lahko imel velike posledice za prihodnost.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me