Zasebni ključi: kaj so in zakaj so pomembni?

Zasebni ključi so narejeni iz številk in črk, uporabljajo se za enolično identifikacijo uporabnikov, ki jim omogočajo varne transakcije.

Zasebni ključ za kriptovalute enolično identificira, overi in odobri dostop do vašega računa, kar vam omogoča, da kriptovalute porabite ali pošljete v denarnici. To pomeni, da boste izgubili svoje premoženje, če boste izgubili zasebni ključ. Na srečo obstajajo načini za pomoč pri shranjevanju vaših zasebnih ključev, kot bomo videli kasneje.

Zasebni ključ in javni ključ – kakšna je razlika?

Zasebni ključi so NE javni ključi. Javni ključ ali naslov omogoča drugim uporabnikom, da med transakcijo prepoznajo vas in vaš račun.

Po analogiji je javni ključ podoben številki bančnega računa, ki jo lahko poznajo drugi in od nje zahtevajo transakcijo. Po drugi strani pa je zasebni ključ vaša koda PIN, ki jo potrebujete za dostop do svojega bančnega računa na bankomatu. Samo vi bi morali vedeti to skrivno kodo PIN, saj lahko vsak, ki jo pozna, dvigne sredstva z vašega računa.

Če želite izvedeti več o tem, kako je nastala ta tehnologija, si oglejte moj intervju z enim od začetnikov kriptografije z javnimi ključi Whitfieldom Diffiejem.

Oče kriptografije: Whitfield Diffie

Kako se ustvarjajo zasebni ključi?

Platforma najprej ustvari zasebni ključ z uporabo naključnih matematičnih zaporedij. Od tam se ustvari javni ključ.

Kako z zasebnim ključem dostopate do svoje kriptovalute?

Ko imate račun za kriptovalute in zasebni ključ, lahko do svoje kriptovalute dostopate na dva načina:

  1. Z uporabo spletnega brskalnika obiščite zanesljivo spletno mesto Digital Ledger Technology (DLT) in se z zasebnim ključem prijavite v svoj račun. Spletno mesto bo potrdilo, da se račun ujema z zasebnim ključem, in vam omogočilo ogled in izvajanje transakcij v spletu. Vendar je ta način neposredne prijave prek brskalnika neprijeten, saj morate vsakič, ko želite opraviti transakcijo, vnesti vse alfanumerične znake svojega zasebnega ključa; ali
  2. Uporabite denarnico za kriptovalute. S to denarnico bodo vsi vaši zasebni ključi shranjeni in dostopni s preprostejšo besedno zvezo za preverjanje pristnosti. Denarnica bo zagotovila zasebni ključ, ko opravite transakcijo. Obstaja več vrst denarnic, v katerih so shranjeni vaši zasebni in javni ključi, npr.

• Namizna denarnica, npr. Denarnica Exodus

• Mobilne denarnice npr. Enjin denarnica

• Strojna denarnica npr. Ledger Nano X, Trezor Model T

• Denarnica programske opreme, npr. Denarnica Electrum

Denarnice strojne opreme za kriptovaluteDenarnice strojne opreme za kriptovalute

Ko že govorimo o denarnicah, boste slišali tudi ljudi, ki omenjajo “vroče denarnice” in “hladne denarnice”. Sprva se morda zdi zmedeno, vendar se preprosto nanaša na to, ali so povezani z internetom ali ne. Vroče denarnice so povezane z internetom, medtem ko hladne denarnice niso.

Kliknite tukaj, če želite izvedeti več o vročih in hladnih denarnicah ter njihovih prednostih in slabostih.

Kaj je besedna zveza / besedna zveza? Kaj ima veze z vašim zasebnim ključem?

V naših videoposnetkih z navodili za nastavitev denarnice boste našli korak, kjer boste morali zapisati in shraniti niz besed. To je znano kot vaš semenski stavek. Semenska fraza je običajno 12 ali več angleških besed, ki se uporabljajo za šifriranje vašega zasebnega ključa v lažje razumljivo obliko (tj. Namesto niza črk in številk). Torej, kdor ima dostop do vaše semenske fraze, ima dostop do vašega zasebnega ključa.

Kako lahko varujem svojo besedno zvezo?

Vaša besedna zveza (ali besedna zveza) je v bistvu vaš zasebni ključ, vendar šifrirano v lažje razumljivi obliki. Zato je ključnega pomena, da je zaščiten pred hekerji in tatovi. Tu je nekaj nasvetov in trikov, ki bi jih lahko upoštevali, da bi bili varni.

Snemanje vaše semenske fraze:

  • Zapišite svoje zasebne ključe s pisali s trajnim črnilom in papirjem, ki se s časom ne bi razmazali ali povzročili, da bi črnilo zbledelo (npr. Papir, na katerem so potrdila običajno natisnjena).
  • Laminiranje papirja, na katerem je zapisan vaš semenski stavek, da se izognete poškodbam vode.
  • Izogibajte se karticam, ki vam jih priskrbijo proizvajalci denarnic, da zapišejo vašo semensko besedno zvezo, torej ne uporabljajte obnovitvenih kartic, ki jih ponuja recimo Ledger, za snemanje vaše besedne zveze Ledger. S tem želimo tatom še težje sestaviti sestavljanko.
  • O tem se lahko razpravlja, vendar nekateri predlagajo več kot 1 kopijo semenske fraze, če se izgubi.
  • Za tiste, ki jih skrbi uporaba pisala in papirja. Nekatera podjetja, kot so Kriptosteel ki prodaja naprave s kovinskimi ploščicami, na katerih lahko posnamete svoje seme za predelavo.
  • Nekateri so celo prišli na idejo, da bi si celo frazo zapomnili sami ali pa bi jim zaupali prijatelji in družina, da bi si zapomnili več besed.

Potrditev besedne zveze: Kot najboljšo prakso, ko ste kopirali začetno besedno zvezo, jo morate potrditi z naslednjimi koraki. Najprej poslati majhno količino kriptovalut na javni ključ, ki je ustvarjen, nato pa izbrisati račun iz naprave. Na koncu še enkrat uvozite svoj račun v napravo. Če v svoji napravi vidite enako količino kriptovalut, potem semenski stavek pravilno ustreza vašemu računu.

Shranjevanje semenske fraze: če imate več kopij semenske fraze, jo lahko shranite na več ločenih lokacijah, ki so idealno varne pred elementi in jih ni očitno najti. Druga najboljša praksa je tudi, da shranite besedno zvezo ločeno od strojne denarnice.

Vaša fraza semena / obnovitve vam omogoča dostop do vaših zasebnih ključevVaša fraza semena / obnovitve vam omogoča dostop do vaših zasebnih ključev

Kaj se zgodi, če izgubite zasebni ključ?

Če izgubite zasebni ključ, ne boste mogli dostopati do sredstev na svojem računu. Zaradi varne narave in naključnih matematičnih zaporedij, uporabljenih za ustvarjanje zasebnega ključa, nihče ne bo mogel obnoviti vašega zasebnega ključa in posledično kriptovalut.

Zato je priporočljivo, da zasebni ključ hranite zelo varno.

Uporaba strojne denarnice za kriptovalute lahko prepreči izgubo vašega zasebnega ključa.

Pri nastavitvi denarnice in sinhronizaciji z računi morajo uporabniki nastaviti od 18 do 24 besed besedno zvezo za obnovitev. Ta stavek za obnovitev se nato uporabi za obnovitev naprave in posledično zasebnega ključa.

Zasebni ključi kriptovalut in kibernetska varnost

Vsakdo, ki ima dostop do vašega zasebnega ključa, lahko dostopa do vaših sredstev. To velja za stavek za obnovitev.

Zato bodite previdni, da nikomur ne razkrijete svojega zasebnega ključa. Pazite tudi, da tatom nenamerno ne omogočite dostopa do svojih sredstev tako, da shranite svojo obnovitveno frazo v spletu ali jo fotografirate..

Da bi preprečili krajo, nekateri ljudje uporabljajo shranjevanje zasebnega ključa brez povezave na papirnati denarnici.

Shranjevanje zasebnega ključa na papirnato denarnicoNekateri svoje zasebne ključe natisnejo na list papirja in varujejo. To je znano kot “papirnata denarnica”

Zaključek

Zasebni ključ kriptovalut je edinstven identifikator, ki razlikuje vaš račun kriptovalute od drugih. Ustvari javni ključ, ki ga bodo vaši trgovinski partnerji uporabljali za transakcije z vami, in vam omogoča prijavo in transakcijo z njimi.

Zato morate zagotoviti, da je vaš začetni stavek / stavek za obnovitev in tako vaši zasebni ključi varni.

Posodobljeno 30. marca 2020: dodana sta dva nova razdelka »Kaj je začetna fraza / stavek za obnovitev? Kakšne zveze ima vaš zasebni ključ? ” in “Kako lahko obvarovam svojo besedno zvezo?”

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me