Zvezdni lumeni (XLM) na kratko

Stellar je platforma, ki povezuje banke, plačilne sisteme in ljudi. Stellar, ustanovljen leta 2014, uporablja tehnologijo veriženja blokov, da omogoča hitro menjavo valut in prenos denarja. Prvotno je Stellar temeljil na protokolu Ripple Lab, a je zaradi ključnih filozofskih razlik Stellar sčasoma v celoti napisal kodo. Zgrajen je na poldecentralizirani platformi za soglasje in je zasnovan tako, da podpira katero koli vrsto valute, kot so ameriški dolar, RMB ali jen. Zvezdna platforma domača valuta je Stellar Lumens (XLM).

Zvezdni lumeni (XLM) se lahko trguje na borzi Binance.

Značilnosti in specifikacije

 • Hitrost transakcije: Čas za potrditev 3-5 sekund
 • Skupna dobava: 100B XLM, ustvarjen na začetku
 • Podpira na tisoče transakcij na sekundo
 • Uporablja protokol zvezdnega soglasja (SCP) in ne dokaz o delu
 • Preprost, čist API
 • Multisig in pametne pogodbe
 • Decentralizirana porazdeljena baza podatkov
 • 1% fiksna letna inflacija

Kako hiter je Stellar?

Logotip Stellar XLM

Omrežje Stellar lahko potrdi transakcije v 3-5 sekundah s stroški transakcije manj kot 0,00001 USD. Zaradi tega je omrežje idealno za množično sprejemanje potrošnikov in čezmejne transakcije. Samo omrežje lahko podpira več kot 1000+ transakcij na sekundo.

Kako deluje Zvezdni lumen?

Decentralizirano omrežje

Decentralizirano omrežje sestavljajo vrstniki, ki lahko delujejo neodvisno drug od drugega. To pomeni, da omrežje Stellar ni odvisno od ene same entitete. Ideja je, da v omrežju Stellar sodeluje čim več neodvisnih strežnikov, tako da bo omrežje še vedno uspešno delovalo, tudi če nekateri strežniki ne uspejo.

Ledger

Tako kot tradicionalna knjiga tudi knjiga Stellar beleži seznam vseh stanj in transakcij, ki pripadajo vsakemu posameznemu računu v omrežju. Popolna kopija globalne knjige Stellar gostuje na vsakem strežniku, ki poganja programsko opremo Stellar. Vsak subjekt lahko zažene strežnik Stellar.

Ti strežniki tvorijo decentralizirano zvezdno omrežje, ki omogoča, da se knjiga razdeli v čim širšem obsegu. Strežniki knjigo sinhronizirajo in potrdijo z mehanizmom, znanim kot soglasje.

Konsenz

Stellar uporablja Protokol zvezdnega soglasja (SCP) in ne dokaz o delu. Protokol zvezdnega soglasja (SCP) je protokol, ki dosega optimalno varnost pred slabo vedenimi udeleženci. V bistvu želi biti bolj varen in ponuditi boljšo zaščito pred zlonamernimi stranmi.

Strežniki Stellar komunicirajo in se sinhronizirajo med seboj, da zagotovijo veljavnost transakcij in se uspešno uporabijo v svetovni knjigi.

Če želite na primer prijatelju v omrežju poslati 5 USD, bo seznam zaupanja vrednih strežnikov začel postopek dogovora o veljavnosti plačila 5 USD prijatelju. Večina teh strežnikov se bo morala strinjati, da ste dejansko lastnik kredita v vrednosti 5 USD v omrežju, preden bodo transakcijo označili kot veljavno.

Celoten postopek doseganja soglasja v zvezdnem omrežju se zgodi približno vsake 2-5 sekund.

Sidra, zaupanje in kredit

Sidra so preprosto subjekti, ki jim ljudje zaupajo, da bodo hranili njihove vloge in za te vloge izdali dobroimetje v omrežju Stellar. Delujejo kot most med različnimi valutami in zvezdnim omrežjem. Vse denarne transakcije v omrežju Stellar (razen naravne digitalne valute lumnov) potekajo v obliki kredita, ki ga izdajo sidra.

Sidra naredijo dve preprosti stvari:

 1. Vzamejo vaš depozit in izdajo ustrezen dobropis na naslov vašega računa na knjigi Stellar. Dvig lahko izvedete tako, da jim naložite kredit, ki so ga izdali.
 2. Sidru morate zaupati, da bo spoštoval vaše vloge in dvige dobropisa, ki ga je izdal.

Sidra obstajajo v predzvezdnem svetu zdaj. Na primer, če želite uporabljati Paypal, položite denar s svojega bančnega računa. Paypal vam nato odobri dobropis na vašem Paypal računu. Zdaj lahko kreditno kartico Paypal pošljete vsem, ki zaupajo Paypalu (vsem, ki imajo Paypal račun). Nekdo, ki je prejel vaš Paypal kredit, ga lahko s pomočjo Paypala pretvori v pravi denar tako, da ga dvigne na banko.

Sidra opravljajo enako funkcijo v Stellarju. Razlika je v tem, da vsi »Paypals« in druga sidra delujejo v istem omrežju, tako da lahko zdaj vsi poslujejo med seboj – to naredi sistem močnejši. Ljudje lahko zdaj zlahka pošiljajo in izmenjujejo vse te različne sidrne kredite med seboj.

Porazdeljena izmenjava

Knjiga Stellar lahko shranjuje ponudbe, ki so jih dali ljudje za nakup ali prodajo valut. Ponudbe so javne zaveze za zamenjavo ene vrste kredita za drugo po vnaprej določenem tečaju. Knjiga postane svetovno tržišče ponudb.

Vse te ponudbe tvorijo tako imenovano knjigo naročil. Za vsak par valut / izdajatelj obstaja naročilnica. Torej, če želite zamenjati devizno banko / EUR za bitstamp / BTC, si oglejte knjigo naročil v knjigi, da vidite, za kaj jo ljudje kupujejo in prodajajo..

To ljudem omogoča, da ne samo kupujejo in prodajajo valute na podoben način kot v tuji valuti, temveč tudi nemoteno pretvarjajo valute med transakcijami.

Partnerstva Stellar Lumens

Ključni cilj zvezd je pomagati revnim in nebančnim. Leta 2017, IBM je napovedal partnerstvo s protokolom Stellar razviti čezmejni plačilni sistem, ki temelji na blockchainu, za velike banke. To bi močno izboljšalo učinkovitost čezmejnih transakcij, zlasti za države v EU Jugovzhodna Azija, kjer stanejo nakazila številni domači pomočniki ne morejo privoščiti pošiljanja denarja domov. Trenutno program deluje s 47 valutami in v 72 državah.

Valuta zvezdnih lumen (XLM)

Lumens je ime, označeno z žetonom omrežja Stellar. Prvotno so jih imenovali zvezde že ob zagonu omrežja Stellar leta 2014, toda z uvedbo nadgrajenega omrežja leta 2015 se je ime žetona spremenilo iz zvezdnega v lumen.

Vgrajena valuta omrežja Stellar, lumen, ima dva namena:

 1. Deluje kot majhna vloga za zaščito pred neželeno pošto
  • Z vsako transakcijo je povezana manjša provizija – 0,00001 lumna. Ta pristojbina preprečuje uporabnikom z zlonamernimi nameni, da preplavijo omrežje (sicer znano kot napad DoS). Lumens deluje kot varnostni žeton in blaži napade DoS, ki poskušajo ustvariti veliko število transakcij ali porabijo veliko prostora v knjigi.
  • Podobno omrežje Stellar zahteva, da imajo vsi računi minimalno stanje 20 lumnov. Ta zahteva zagotavlja verodostojnost računov, kar omrežju pomaga vzdrževati nemoten potek transakcij.
  • Lahko olajša transakcije v več valutah
   • XLM včasih olajša trgovanje med pari valut, med katerimi ni velikega neposrednega trga, ki deluje kot most. Ta funkcija je mogoča, kadar obstaja likviden trg med lumni in vsako zadevno valuto.

   Meritve žetonov zvezdnega lumena

   Ob nastanku Zvezdne mreže je bilo ustvarjenih 100 milijard lumnov (XLM), kot je določeno v protokolu. V okviru svojega skrbniškega mandata je fundaciji Zvezdni razvoj (SDF) zaupano, da nadzira, da se velika večina, 95 milijard lumnov, razdeli svetu..

   • 50% je treba dati v majhnih korakih čim večjemu številu ljudi.
   • 25% za druga podjetja in neprofitne organizacije, da dosežejo ljudi, ki jih stellar.org sicer ne bi mogel doseči prek programa neposredne prijave.
   • 20% za imetnike bitcoinov in XRP
   • 5% bo Stellar.org obdržal za poslovanje.

   Omrežje Stellar ima vgrajen fiksni mehanizem inflacije. V omrežje se vsako leto dodajo novi lumni po stopnji 1%. Omrežje pobira tudi osnovno provizijo za vsako operacijo v transakciji. Sredstva od osnovnih provizij se dodajo v inflacijski sklad.

   Kot izravnalni ukrep za ekosistem lahko vsak, ki ima lumne, glasuje, kam gredo sredstva v tem bazenu. Vsak teden protokol razdeli te lumene na kateri koli račun, ki dobi več kot 0,05% glasov z drugih računov v omrežju.

   Kako izkopati Stellar (XLM)

   Pogosto zastavljeno vprašanje je, kako izkopati Stellar (XLM). Stellarja ni mogoče izkopati v postopku, podobnem Bitcoinu, ker ne uporablja Proof-of-Work. Namesto tega se Stellar zanaša na ponovno vzpostavljena vozlišča, ki potrjujejo transakcije prek glasovalnega sistema. Blok nagrade dobijo Stellar Nodes z 1-odstotno stopnjo inflacije na leto. Stellar (XLM) lahko kupite ali prodate na Izmenjava Binance.

   Viri:

   Zvezdna spletna stran https://www.stellar.org/

   Beli papir SCP https://www.stellar.org/papers/stellar-consensus-protocol.pdf

   Spletni dnevnik https://www.stellar.org/blog/

   Mike Owergreen Administrator
   Sorry! The Author has not filled his profile.
   follow me