Bitcoin prevare: kako se jim lahko izognete

kaj je trgovec z bitcoini

V preteklih letih so se pojavili številni pomisleki glede trgov kriptovalut in ICO, zlasti glede pomanjkanja zaščite vlagateljev v primerjavi s tradicionalnimi trgi.

Tako kot vsaka naložba tudi tu obstaja tveganje, povezano s trgovanjem na trgu kriptovalut. Za nove vlagatelje je razumevanje bitcoinov in drugih kriptovalut lahko nekoliko zapleteno, zato so idealna tarča za prevarante. Obstaja velika priložnost za prevare in manipulacije, nujno pa je, da se potencialni vlagatelji poučijo o nestanovitni naravi kriptovalut in kadar prejemajo zavajajoče informacije.

Kontrolni seznam: Kako odkriti prevaro z bitcoini

Pripravili smo uporaben kontrolni seznam za pomoč novim ali potencialnim vlagateljem pri prepoznavanju prevar na spletnem mestu Bitcoin:

 • Preverite, ali se spletno mesto varno poveže prek https (ne http). Če se naslov začne s »http« namesto s »https«, podatki, ki jih pošljete na spletno mesto, niso varni.
 • V naslovni vrstici spletnega brskalnika morate videti besedo »varno« ali ikono ključavnice. To pomeni, da je spletno mesto resnično varno.

  Če ima URL opazne pravopisne napake, je verjetno, da je spletno mesto ponarejeno.

 • Če na spletnem mestu najdete nadaljnje napačne slovnice, nerodne besedne ali pravopisne napake, bodite previdni.
 • Če spletno mesto obljublja neobičajno visok dobiček, bodite previdni. To morda ne pomeni nujno prevare, vendar jo je treba označiti.
 • Poskusite poiskati stran »o nas« in preverite, ali obstajajo podatki o ljudeh, ki delajo v podjetju, ali je podjetje registrirano. Če je informacij malo ali nič, bodite previdni.
 • Preverite, ali druga ugledna spletna mesta vodijo do spletnega mesta, na katerem ste. To vam bo pokazalo, da je spletnemu mestu mogoče zaupati in je ugledno.
 • Vedno preverite, ali so pregledi ali pričevanja prejšnjih uporabnikov. Kriptoskupnost običajno hitro širi novice o prevarah.
 • Bodite previdni pri spletnih mestih, ki zahtevajo kakršna koli priznanja slavnih. Številne naložbene prevare ponarejajo priporočila slavnih.
 • Preberite več o borzah kriptovalut in kako delujejo. Trg kriptovalut je zapleten. Pred naložbo opravite raziskavo.

Tri glavne Bitcoin prevare, pri katerih bi morali biti previdni

Lažno predstavljanje

Lažno predstavljanje je najpogostejše od vseh prevar, povezanih z bitcoini ali kriptovalutami. Ta prevara se ponavadi zgodi, ko vlagatelj prejme nezaželeno e-poštno sporočilo, ki trdi, da prihaja od banke ali v tem primeru vašega kripto izmenjave ali ponudnika denarnice. To e-poštno sporočilo vsebuje povezavo, ki vas pripelje do spletnega mesta, ki je videti enako kot izmenjava ali denarnica, ki jo običajno uporabljate. Ko na tej neuradni strani vnesete podatke o svojem računu, prevaranti dobijo vse, kar potrebujejo za prijavo na vaš pravi račun in krajo vaših sredstev.

Lažne borze in denarnice

Bodite previdni pri menjavi bitcoinov. Nekateri bodo potencialne vlagatelje premamili s promocijskimi ponudbami, ki zvenijo nerealno, drugi pa vlagatelje pritiskajo, naj ustvarijo račun in položijo sredstva. Celo do ponudbe bonusov. Obstajajo tudi prevaranti, ki so ustvarili dovršene lažne aplikacije za denarnice, ki uporabniku omogočajo prenos in registracijo v aplikaciji. Te aplikacije so ustvarjene za krajo kritičnih podatkov o računu.

Lažne ICO

Številni potencialni vlagatelji so zainteresirani za ustvarjanje visokih donosov s trga kriptovalut. Za tiste, ki želijo vstopiti v pritličje, je povprečna oseba najlažje kupiti ICO kovance ali žetone. Samo v letu 2018. ICO je zbral 11,69 milijarde USD. Prevaranti so potencialne vlagatelje izkoristili tako, da so ustvarili lažne ICO in prepričali ljudi, da kupijo kriptovaluto, ki ne obstaja. Zato je postalo življenjsko pomembno brati pričevanja in preglede, kot je ta pregled trgovca z bitkoini, da preizkusimo legitimnost in pridobimo več spoznanj.

Ko enkrat vložite v prevaro, je možnosti, da dobite denar nazaj, malo. To velja za vse mednarodne prevare, kriptovalute je še posebej težko izterjati. Predlagamo vam, da čim več raziskujete katere koli kriptovalute, ki vas zanimajo. Kriptovalute so špekulativne, zapletene in vključujejo velika tveganja. Uspešnost je včasih nepredvidljiva in ni nobenega zagotovila, da bodo ob vsakem poskusu doseženi visoki donosi.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me