Kaj so pametne pogodbe?

Medtem ko je tehnologija veriženja blokov uvedla zmožnost uporabnikov po vsem svetu, da izvajajo medsebojne transakcije, je za monetarne sisteme še ena težava, kako olajšati zapletene finančne sporazume. Za uporabnike kriptovalut odsotnost centralne banke regulatorja pomeni, da je treba vedno sklepati sporazume z zaupanja vrednimi stranmi, saj vračil ali garancij ni treba nujno izdati.

Izraz “pametna pogodba”, kot ga je prvi ustvaril Nick Szabo, se nanaša na protokol, namenjen digitalni olajšanju ali uveljavljanju izvajanja ali pogajanja o sporazumu. V okviru tehnologije veriženja blokov pametne pogodbe omogočajo izvajanje verodostojnih transakcij prek decentraliziranega omrežja, ki so tako sledljive kot nepovratne.

Pomembno je, da pametne pogodbe, ki se izvajajo prek tehnologije veriženja blokov v decentraliziranem omrežju, ne pomenijo nujno prisotnosti „pogodbe“ v klasičnih izrazih, temveč se lahko sklicujejo tudi na niz zaupanja vrednih načel, ki jih je mogoče zasnovati za zagon aplikacije ali sistema prek decentralizirano omrežje računalnikov.

Natančneje, pametne pogodbe obstajajo prek tehnologije veriženja blokov kot samoizvajajoče se pogodbe, zapisane v vrstice kode, in uporabnikom omogočajo ohranjanje dogovorov, hkrati pa ohranjajo psevdonimnost ali anonimnost. Preprosto povedano, pametne pogodbe danes usmerjajo uporabnike kriptovalut pri izmenjavi ničesar dragocenega na brezkonflikten način, ne da bi se zanašali na posrednika.

Največja razlika med pametnimi pogodbami in klasičnimi pogodbami je v tem, da pametne pogodbe ne morejo samo določiti pravil ali kazni sporazuma, temveč lahko te sporazume še naprej samostojno izvajajo in uveljavljajo obstoječe obveznosti.

Kako bi lahko uporabili pametne pogodbe?

Za ponazoritev lahko uporabnik platforme za kriptovalute s pametno pogodbo olajša dogovor z drugim uporabnikom.

Hipotetično bi lahko, če bi se pogodbeni stranki dogovorili o najemni pogodbi, s pametno pogodbo vložili podrobnosti posla, če bi se odločili za posel v kriptovaluti. Najemnik bi lahko plačeval najemnino prek digitalne valute, najemodajalec pa bi lahko najeto sredstvo dobavljal po vrsti za določeno časovno obdobje. Če najemodajalec ne bo pravočasno zagotovil najetega sredstva, bo pametna pogodba lahko povrnila morebitno plačilo

Najemnik bi lahko plačeval najemnino prek digitalne valute, najemodajalec pa bi lahko najeto sredstvo dobavljal po vrsti za določeno časovno obdobje. Pametna pogodba bi se lahko uporabila za avtonomno dostavo sredstva ob določenem času po plačilu in če najemodajalec ne bi pravočasno zagotovil najetega sredstva, bi pametna pogodba najemniku lahko vrnila morebitno plačilo..

Pametne pogodbe bi z delom na premisi „Če-potem“ lahko zagotovile brezhibno dostavo sporazuma. Pametne pogodbe lahko nastavite na „samouničenje“ ali prenehajo po določenem časovnem obdobju, pri čemer koda, na kateri temelji sporazum, ne more posegati v nobeno stran, ne da bi opozorila drugo.

Pametno pogodbeno tehnologijo bi lahko v prihodnosti uporabili za podporo tisočim digitalnih (in v nekaterih primerih tudi resničnih) sporazumov, od zavarovalnih premij, premoženjskega prava, izvrševanja kreditne sposobnosti in drugih finančnih storitev.

Čeprav pametne pogodbe ne morejo zagotoviti dejanske zamenjave ali dobave fizičnega sredstva (kot je nepremičnina, hiša ali drug predmet), so sposobne podrobno določiti dogovore in opisati obseg dogovora prek decentraliziranega omrežja..

Pametne pogodbe so bile ključni dejavnik pri racionalizaciji več panog in bi lahko v bližnji prihodnosti ogrozile obstoj več zaupnih pospeševalcev ali “posrednikov”..

Pametne pogodbe pa niso popolne. Načeloma slabo izdelana pametna pogodba ne more izvesti dogovora, kot je bil prvotno zasnovan. Poleg tega pomanjkanje predpisov in sprejetje na sodiščih pomeni, da v mnogih primerih sporazumov, sklenjenih s pametnimi pogodbami, ni mogoče obravnavati na sodišču, če bi zamenjava šla po zlu.

Vendar pa lahko pametne pogodbe – če so pravilno sestavljene – predstavljajo prihodnost številnih različnih vrst transakcij ali sporazumov. Pametne pogodbe svojim uporabnikom zagotavljajo avtonomijo, zaupanje, hitrost in natančnost ter zagotavljajo varnost s kriptografijo. Poleg tega lahko pametne pogodbe zagotavljajo obe storitvi varnostnega kopiranja (saj so informacije zabeležene na verigi blokov) in lahko strankam prihranijo denar z ublažitvijo potrebe po posredniku.


Katere platforme podpirajo pametne pogodbe?

Ethereum predstavlja eno najpomembnejših platform, kjer je mogoče ustvarjati pametne pogodbe. Uporabniki, ki želijo prek Ethereuma ustvariti pametne pogodbe, lahko sklenejo sporazum in plačajo računalniško moč v Eteru (ETH).

Tudi druge takšne platforme, kot sta EOS in NXT, so se v zadnjih mesecih in letih pojavile podobno.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector